BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα στη Θεσσαλία

Το έργο αφορά τη δημιουργία μιας υγροτοπικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να αρδευτεί ο θεσσαλικός κάμπος.

acarla1

107
1

Στα εγκαίνια για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, στο Κέντρο Πληροφόρησης αλλά και στο Μουσείο για τη λίμνη βρέθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.




 Η κ. Κρέτσου στον χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων σημείωσε ότι «Η λίμνη Κάρλα που ήταν παλιά ο δεύτερος μεγαλύτερος υγρότοπος της Ευρώπης αποκτά ζωή. Η αναβίωση της λίμνης φέρνει πολλά ευεργετήματα, τη διατήρηση βιοποικιλότητας, τη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αειφορία, ύδρευση και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή». Η κ. Κρέτσου είπε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, «ένα ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και μια μεταμόρφωση της οικονομίας».
Η Επίτροπος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τους μηχανικούς που δούλεψαν για το έργο, όλες τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρατήρησε ότι εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε την αποκατάσταση του υγροβιότοπου ως «μεγάλη εθνική επιτυχία». Ανέφερε ότι πρόκειται για μια παρέμβαση και ένα έργο που δείχνει πως το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν είναι στοιχεία που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά πως το ένα συμπληρώνει το άλλο. «Είναι ένα έργο που αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών, δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα είναι ένα έργο μέσω του οποίου θα αρδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα του κάμπου της Θεσσαλίας, θα συμβάλει στην ύδρευση της πόλης του Βόλου, αλλά και θα προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή».

 Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε πως τα έργα για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα συνιστούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης με περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως αυτό περιγράφεται και στο σχέδιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Συνεργαστήκαμε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό όταν τότε το έργο είχε βαλτώσει και ελλόχευε ο κίνδυνος να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 180 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Χαρίτσης συμπλήρωσε ότι το έργο αποτελεί παράδειγμα που δείχνει τα αποτελέσματα της συνεργασίας όλων των βαθμίδων της δημόσιας διοίκησης και υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί αυτή συνεργασία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του ευχαρίστησε προσωπικά την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου για τη συμβολή της στο έργο. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρατήρησε ότι «στον τόπο αυτό συναντάται ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η παραγωγή, το νερό, τα 181 είδη πουλιών, τα δεκατρία είδη ψαριών, αλλά και το μήνυμα της ενωτικής δημιουργίας, της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας».
Επίσης, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως το έργο αποδεικνύει ότι «μπορούμε», ενώ ανέτρεξε στην περίοδο του 2014 όταν παρασχέθηκε η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου. «Η χώρα κινδύνευε να χάσει 180 εκατ. ευρώ και να μείνει με ένα έλος. Η χώρα κινδύνευε να διασυρθεί και όμως αναλάβαμε. Με μεθοδική δουλειά, με τις υπηρεσίες μας, με τον κ. Χαρίτση και με όλους τους υπουργούς από το 2014 και μετά, αποδείξαμε ότι δεν παραδινόμαστε, ότι πολεμάμε και κερδίζουμε στην Θεσσαλία».
Τέλος, ο κ. Αγοραστός έκανε μνεία  και στην προσφορά του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας πως «150 χιλιάδες στρέμματα που παράγουν πλούτο αρδεύονται χάρη στη λίμνη Κάρλα, στο νερό που έρχεται από τον Πηνειό, αλλά και χάρη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Το έργο «Επαναδημιουργία λίμνης Κάρλα» άρχισε να υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 1999 και εντάχθηκε αρχικά στο Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006 και μετά ως έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το συνολικό αντικείμενο του έργου ανέρχεται σε 245.000.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, larissanet.gr

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-10-2018 22:19Τσαντοπουλος Σπύρος.

Απλά ελπίζω να μην γνωρίζει αυτό το δημοσίευμα ο κ. Πανάγος.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία