BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ανάγκη για εργατικά χέρια στην Ιεράπετρα Κρήτης

Οι ανάγκες απασχόλησης εξειδικευμένων ή ανειδίκευτων εργατών γης αυξάνονται στην Ιεράπετρα, καθώς μπαίνουν στο στάδιο της συγκομιδής τα 17.000 περίπου στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει το λιομάζωμα στις πρώιμες περιοχές.

aeliesagrotikesergasies

1
0

Tα εργατικά χέρια που είναι διαθέσιμα στην ευρύτερη Ιεράπετρα φαίνεται ότι δεν επαρκούν, αναμένεται όμως να επιστρέψουν οι οικονομικοί μετανάστες που είχαν γυρίσει στην πατρίδα τους για τη θερινή περίοδο, ή είχαν μετακομίσει προσωρινά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, για εποχική εργασία.


Το κλείσιμο των ξενοδοχείων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα ελευθερώσει και έναν επιπλέον αριθμό ντόπιων και ξένων που εργάζονται εποχικά στον τουρισμό το καλοκαίρι και την αγροτική παραγωγή και συσκευασία τον χειμώνα.


Οι αγρότες - επιχειρηματίες της Ιεράπετρας που μίλησαν στο neakriti.gr, ζητούν να προσλάβουν νόμιμους εργάτες γης, ντόπιους ή ξένους, με άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να τους πληρώνουν και να τους ασφαλίζουν με το εργόσημο, κρατώντας σε ανεκτά επίπεδα το εργατικό κόστος.


«Όσοι αγρότες και αλιείς απασχολήσουν προσωπικό που αποτελείται από μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, υποχρεούνται να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και να υποβάλουν μηνιαία περιοδική δήλωση στον ΕΦΚΑ. Δεν απαιτείται η υποβολή πίνακα προσωπικού για τους μετακλητούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της καταγραφής όλων των στοιχείων του εργαζομένου στο ημερήσιο δελτίο. Η μοναδική εξαίρεση είναι ότι δεν απαιτείται πίνακας προσωπικού. Κατά τα άλλα, για τους μετακλητούς εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στο σύνολό της. Δηλαδή μηνιαία ΑΠΔ, πληρωμή μισθοδοσίας μέσω τράπεζας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, άδεια και επίδομα αδείας. Οι εισφορές για το έτος 2018 είναι 5,89% για τον εργαζόμενο και 18,22% για τον εργοδότη επί μεικτού κατώτερου μισθού 586,20. Στοιχίζει τον μήνα περίπου 142,00 ευρώ για τον ελάχιστο μισθό, ενώ αν ο μετακλητός εργάτης γης πληρωνόταν με εργόσημο θα ήταν 58,60 ευρώ για τον εργοδότη», λέει στο neakriti.gr ο φοροτεχνικός, οικονομολόγος και περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Γουλιδάκης.


Για το Νομό Λασιθίου έχουν εγκριθεί 750 θέσεις μετακλητών εργατών γης, τους οποίους μπορούν να προσκαλέσουν οι επιχειρηματίες αγρότες, είτε από τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είτε να ζητήσουν να νομιμοποιηθούν, περνώντας μια δαιδαλώδη, γραφειοκρατική διαδικασία άτομα που διαμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα μας.


«Πιστεύω ότι τελικά με εκείνους τους εργάτες γης που σιγά-σιγά επιστρέφουν για δουλειά στον τόπο μας θα τα καταφέρουμε και φέτος να βγάλουμε την καλλιεργητική περίοδο, που ολοκληρώνεται όταν αρχίζει η τουριστική. Δηλώνουμε όμως σαν Αγροτικός Σύλλογος κάθετα αντίθετοι στη διαδικασία που μας επιβάλλει η πολιτεία να χρησιμοποιήσουμε ως μετακλητούς εργάτες γης από τους παράνομα διαμένοντες στη χώρα μας. Αν ένας αγρότης αποφασίσει να ζητήσει να νομιμοποιήσει έναν τέτοιο εργάτη, θα πρέπει να τρέχει 2-3 φορές, από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο να πληρώνει παράβολα 100 ή 200 ευρώ και αν από τον έλεγχο που θα κάνουν οι αρχές διαπιστωθεί ότι ο υποψήφιος εργάτης γης, έχει ποινικό παρελθόν, τότε απελαύνεται και ο αγρότης χάνει τα έξοδα που έκανε, τα μεροκάματά του και τον εργάτη του, αναγκασμένος να ξεκινήσει από την αρχή την ίδια διαδικασία με κάποιον άλλο επίσης άγνωστο και παράνομα διαμένοντα στη χώρα μας. Αντί όλη αυτή τη διαδικασία να την αναλαμβάνει μια δημόσια υπηρεσία, έχουν φορτώσει στην πλάτη του αγρότη και το κόστος και τη γραφειοκρατία της νομιμοποίησης αυτών των ανθρώπων, αναγκάζοντάς μας να πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές - αν τελικά τους νομιμοποιήσουμε -  δυόμιση φορές πάνω από την εισφορά που πληρώνουμε με το εργόσημο», μετέφερε στο neakriti.gr η Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Κατερίνα Τσικαλουδάκη.

 

Πηγή: neakriti.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία