Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Xρήσεις φυτών στο ημερολόγιο Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών

Την εποχή που κάτοικοι των Πρεσπών χρησιμοποιούσαν τα νούφαρα σαν καπέλα το καλοκαίρι και τα καλάμια για οικοδομικές εργασίες, έφτιαχναν βάρκες με το ξύλο του κέδρου και καταπολεμούσαν τον βήχα βράζοντας άγρια τριαντάφυλλα, αποτυπώνει το ημερολόγιο του 2019, που κυκλοφόρησε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών.

anoufarahmerologioprespes

54
0

«Κάθε φυτό αυτού του τόπου γεννιέται, ζει και πεθαίνει μαζί με τους ανθρώπους. Γίνεται το χρήσιμο εργαλείο στη δουλειά, το σύμβολο σε έθιμα και παραδόσεις χρόνων, η θρεπτική τροφή και το φάρμακο, το στολίδι στη φύση και στο σπίτι. Μικρά και εύθραυστα φυτά, μέχρι στιβαρά και αιωνόβια δέντρα, φτιάχνουν για την Πρέσπα και τους ανθρώπους της ένα τοπίο μοναδικό, αλλά και ένα σεντούκι γεμάτο θησαυρούς» σημειώνεται στην εισαγωγή του ημερολογίου που κυκλοφόρησε σε 1.000 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν.

Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις κατοίκων των Πρεσπών, αναδεικνύονται οι πρακτικές και οι χρήσεις των φυτών της περιοχής που ακολουθούνταν κυρίως κατά το παρελθόν. Όπως τα ξερά καλάμια (Phragmites australis) με τα οποία έφτιαχναν τα ταβάνια και τα χωρίσματα στα σπίτια και με τα οποία έφραζαν τους κήπους, το ρογούζι (Typha angustifolia), με το οποίο έπλεκαν ψάθες για στρώματα και το ξύλο του κέδρου με το οποίο κατασκεύαζαν την καρίνα και το μπροστινό μέρος της βάρκας, γιατί «είναι ξύλο αντοχής στο νερό και τον ήλιο».

Πολλά φυτά και καρποί αποτελούσαν και μέρος της διατροφής τους. Έβραζαν, για παράδειγμα, το φυτό νάνα (Blitum bonus-henricus) που είναι σαν σπανάκι, έριχναν λάδι και λεμόνι και την έτρωγαν σαν σαλάτα ή την έκαναν πίτα. «Νοστιμιά της λίμνης» αποκαλούσαν τα νεροκάστανα (Trapa natans), ενώ με τους καρπούς της κρανιάς (Cornus mas) εξακολουθούν να φτιάνουν ποτό και γκλίτσες με το ξύλο της.

Τα νούφαρα (Nymphaea alba) μετατρέπονταν εύκολα σε καπέλο, περνώντας τις άκρες με ένα ξυλάκι και τα λουλούδια τα έδιναν σε τουρίστες, όμως το στολίδι ολόκληρης της Πρέσπας, ήταν και είναι ο νάρκισσος (Narcissus poeticus).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία