BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Βελτιωτικές παρεμβάσεις στους δασικούς χάρτες στα νησιά

Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους δασικούς χάρτες δεσμεύτηκε να προχωρήσει το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, αποφασίστηκε να συσταθεί -άμεσα- ειδική Επιτροπή, που θα εκπονήσει την τελική πρόταση για τις νησιωτικές περιοχές.

adasikoixartesbeltiwtikesparembaseis

14
0

Ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι τα προβλήματα οφείλονται στην ατολμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα των δασικών χαρτών που πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και στις χρήσεις της γης και στην ιδιοκτησία των πολιτών.

Παρουσίασε ρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις προς όφελος των πολιτών στα νησιά, όπως την πρόσφατη νομοθέτηση και εξειδίκευση με εγκύκλιο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτίρια με οικοδομική άδεια, οι οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία καθώς και το γεγονός ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που το 1945 ήταν αγροτικές εκτάσεις εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Αυτές οι ρυθμίσεις ήταν αίτημα και των επιστημόνων και της αυτοδιοίκησης στον νησιωτικό χώρο και έχουν ήδη υιοθετηθεί.

Συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ μετά από συναντήσεις που είχε με μηχανικούς και συμβολαιογράφους των νησιών, να συμμετέχει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε Επιτροπή του ΥΠΕΝ που επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά. Ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας.

«Υπήρχαν αστοχίες στο Προεδρικό Διάταγμα, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η ιδιαιτερότητα των νησιών» δήλωσε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ Ρόδου ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Φώτης Χατζηδιάκος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα διαμορφώσει την πρόταση που θα θεραπεύει τις όποιες αδικίες.

«Τον δρόμο για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών, με τρόπο που δεν θα απαξιώνει και δεν θα δεσμεύει την ιδιωτική περιουσία, άνοιξε η ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και 18 Δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου.


Πηγή: ert.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία