BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Στη Μαγνησία η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη

Τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη κατάφεραν να πετύχουν στην περιοχή της Μαγνησίας τέσσερις φίλοι, στην πλειοψηφία τους μηχανικοί, οι οποίοι το 1992 διαθέτοντας ένα στρέμμα έκαστος, δημιούργησαν τη Gardenia Growers Group.

acalliergeiagardeniasmagnhsia

44
0

Σήμερα παράγουν ένα εκατ. φυτά ετησίως και εξάγουν ποσοστό 70% αυτών, σε αγορές των Βαλκανίων, της Ευρώπης ευρύτερα και της Μέσης Ανατολής. Αυτά μετέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γεωπόνος, Ταξιάρχης Λάμπης, ένας εκ των πρωτεργατών της Gardenia Growers Group.

«Οι δύο και μοναδικοί ανταγωνιστές μας στην Ολλανδία, παράγουν από κοινού 1,3 εκατ. φυτά ετησίως», σημείωσε, λέγοντας ότι η Gardenia Growers Group, που ‘τρέχει’ προς το παρόν με τέσσερα ΑΦΜ, είναι πραγματικά η απόδειξη του ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει».

«Με τη δυνατότητα που μας δίνει σήμερα η νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά και το δουλεύουμε κιόλας, να δημιουργήσουμε επίσημα ομάδα παραγωγών. Είμαστε ανοιχτοί σε ενδιαφερόμενους συνεργάτες, με τη μόνη προϋπόθεση να έχουν στο DNA τους τη φιλοσοφία της δουλειάς που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και που είναι σκληρή και απαιτητική. Οι κανόνες επιτυχίας, τους οποίους και ακολουθούμε πιστά, είναι υψηλή ποιότητα, συνέπεια/επαγγελματισμός και συνεργατισμός. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εμπόρων. Αυτό είναι κανόνας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σήμερα η Gardenia Growers Group διαθέτει συνολικά 75.000 τετραγωνικά μέτρα θερμοκηπίου και 15.000 τετραγωνικά μέτρα στρέμματα υπαίθριους χώρους «για να ανταποκρινόμαστε άνετα και με συνέπεια στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, αλλά και προκειμένου να μπορούμε να ικανοποιούμε και δυνητικούς πελάτες, φροντίζουμε να επεκτείνουμε τις εκτάσεις μας, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία και δυνατότητα».

Αποτιμώντας το κόστος εγκατάστασης στα 50.000 ευρώ/στρέμμα, ο κ. Λάμπης τόνισε πως «είναι υψηλό το κόστος εγκατάστασης. Όμως, προχωράμε στις επενδύσεις μας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και εξασφαλίζοντας έτσι κοινοτικά κονδύλια σε ποσοστό από 40% έως και 60%».

Oι τέσσερις φίλοι, πραγματοποιούν σε ποσοστό 70% εξαγωγές σε Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Λίβανο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και τα Βαλκάνια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «προτάσεις να διευρύνουμε την παρουσία μας στις περιφερειακές αγορές της Ελλάδας, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Β. Αφρική. Πολλοί από τους πελάτες μας στο εξωτερικό επισκέπτονται τη Μαγνησία συχνά-πυκνά, τόσο για να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις μας, όσο και για να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία».

Ο κ. Λάμπης ενημέρωσε ακόμη ότι η μεταφορά των φυτών είναι δυνατό να γίνει μέσω αέρος, ξηράς και θάλασσας. «Πιο συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Αγριάς σε απόσταση 8 χλμ. από τον Βόλο, ο οποίος απέχει 326 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 215 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη».

Προερχόμενοι στο σύνολό τους από αγροτικές οικογένειες, οι τέσσερις φίλοι, με εξαίρεση τον κ. Λάμπη που είναι γεωπόνος, ξεκίνησαν τη Gardenia Growers Group με πτυχία που δεν αφορούσαν τον αγροτικό χώρο. Το 1992, με μέση ηλικία τα 35-40 έτη στράφηκαν στην αγροτική παραγωγή, μεταπηδώντας σε αυτή από εντελώς διαφορετικούς κλάδους, αφού ένας εξ αυτών εργαζόταν στον κατασκευαστικό κλάδο, άλλος ως ηλεκτρολόγος στο εμπορικό ναυτικό και ο τρίτος ως μηχανικός αυτοκινήτων.

Λίγα λόγια για τη γαρδένια

Η γαρδένια πήρε το όνομά της από τον Σκωτσέζο φυσιοδίφη και γεωπόνο Αλεξάντερ Γκάρντεν. Είναι φυτό των «θερμών» και τροπικών κλιμάτων και ένα από τα τρία δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά γλάστρας παγκοσμίως. Η γαρδένια, αν και κατάγεται από τη νότια Κίνα, στην Ελλάδα έφτασε από είδη που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική. Kαλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Πήλιο, όπου γεωπόνοι και καλλιεργητές της εποχής θεώρησαν ότι το «μαλακό» κλίμα στους πρόποδες του βουνού και το κατάλληλο έδαφος (καστανόχωμα-φυλλόχωμα) είναι άριστο για την καλλιέργεια.

Από την Κίνα έως τις ΗΠΑ, και από το Κατάρ έως την Κένυα, είναι μία καλλιέργεια που έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολίες αλλά και πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Η γαρδένια είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που ζει πολλά χρόνια. Γενικός κανόνας για την ανάπτυξη των φυτών είναι ότι το ριζικό τους σύστημα είναι τόσο σημαντικό όσο η καρδιά για τον άνθρωπο. Για τη γαρδένια μια υγιής ρίζα θα διατηρήσει ένα υγιές φυτό. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η γαρδένια να φυτεύεται αυστηρά και μόνο σε φυτόχωμα και συγκεκριμένα σε τύρφη με χαμηλό pH. Άριστο pH είναι το 4,5-5.

Το πότισμά της πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε το χώμα να διατηρείται ελαφρώς νοτισμένο. Επίσης, πολύ σημαντικό, η γαρδένια δεν πρέπει να βρίσκεται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο - ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Ένα απλό λίπασμα ανθοφορίας την άνοιξη και ένα βλαστικής ανάπτυξης το υπόλοιπο χρονικό διάστημα συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του φυτού. Η έλλειψη σιδήρου, στην οποία οφείλεται το κιτρίνισμα, αντιμετωπίζεται με τη χρήση σκευασμάτων σιδήρου με ψεκασμούς ανά 20-30 ημέρες. Όπως όλα τα φυτά, έτσι και η γαρδένια θέλει φροντίδα. Όμως, το βασικό συστατικό για να πετύχει η καλλιέργειά της, είναι το νερό. Έτσι καλλιεργείται και στο Πήλιο, με νερό απαλλαγμένο από άλατα. Νερό βεβαρυμένο με χλώριο και άλατα είναι απαγορευτικό για τη γαρδένια και ειδικά για την compact. Τακτικά, σχεδόν ανά ημέρα, γίνεται ψεκασμός με καθαρό νερό στα φύλλα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία