BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί τις καλλιέργειες ρυζιού στην Κίνα

To μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο πλήττει την Κίνα, εντείνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και με την αύξηση των βροχοπτώσεων απειλεί τις καλλιέργειες ρυζιού, σύμφωνα με τις αρχές και κρατικό μέσο ενημέρωσης, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

aricefarmer_shutterstock

33
0

Από τον Δεκέμβριο έως τις 22 Φεβρουαρίου, σε ορισμένες πόλεις στο νότο της χώρας σημειώθηκαν έως 55 ημέρες βροχοπτώσεων, δηλαδή 15 περισσότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της εποχής, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο για το Κλίμα, με επτά νότιες επαρχίες να γνωρίζουν την ίδια περίοδο επίπεδο βροχοπτώσεων που είχε να παρατηρηθεί από το 1961.

Κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την υπερθέρμανση των νερών του Τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, το Ελ Νίνιο συμβάλλει στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επανεμφανίζεται τακτικά και έχει σημαντική επίπτωση στο κλίμα, η οποία εκδηλώνεται με ξηρασίες, καταιγίδες ή πλημμύρες, ανάλογα με τις περιοχές ανά τον κόσμο.

Το χαμηλό επίπεδο ηλιοφάνειας, που οδηγεί σε πτώση θερμοκρασίας θα καταστρέψει τις ρυζοκαλλιέργειες, εκτίμησε ο Ντινγκ Γιχουί, μέλος της κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα China Daily. "Αν η κατάσταση διαρκέσει έως την άνοιξη, Μάρτιο ή Μάιο, η γεωργική παραγωγή στον νότο της χώρας θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό", προειδοποίησε.

Το επεισόδιο Ελ Νίνιο συμβάλλει επίσης σε επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης περιμετρικά του Πεκίνου και της γειτονικής επαρχίας Χεμπέι, στη βόρεια Κίνα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με το τελευταίο, το μετεωρολογικό φαινόμενο διευκολύνει τη μεταφορά της υγρασίας από τη νότια προς τη βόρεια Κίνα, χάρη στους ασθενείς ανέμους, ενώ η υγρασία ενισχύει τη διατήρηση των ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Στα μέσα Νοεμβρίου του 2018 οι Financial Times έγραφαν ότι το φαινόμενο El Niño που προκαλεί η θέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού θα βοηθούσε τους Κινέζους εισαγωγείς σόγιας. Και αυτό γιατί οι Βραζιλιάνοι αγρότες λόγω των βροχών που συνδέονται με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες φύτεψαν σόγια γρηγορότερα απ' ό,τι συνήθως, μεταφέροντας ως αποτέλεσμα την εποχή της συγκομιδής και τις αποστολές προϊόντων νωρίτερα κατά μερικές εβδομάδες. "To El Niño θα βοηθήσει την Κίνα. Όλα δείχνουν σοδειά που θα γίνει νωρίς στη Βραζιλία και σημαντικό εξαγώμιμο πλεόνασμα" είχε πει ο Darren Cooper οικονομολόγος του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (International Grains Council) στους FT. Και σε χαμηλότερες τιμές χάρη στον όγκο τους, εκτιμούσαν άλλοι αναλυτές.

“Εάν τα πράγματα δεν ξεφύγουν, μπορούμε να περιμένουμε απόδοση μεγαλύτερη από το κανονικό. Αλλά σε περίπτωση που επιμείνει το συγκεκριμένο μοτίβο με τη βροχή, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα” είχε σημειώσει ο David Streit, μετεωρολόγος στην εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Commodity Weather Group στις ΗΠΑ.

H εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας άλλαξε τις ροές της σόγιας καθώς η Κίνα προηγουμένως βασιζόταν στις ΗΠΑ για τις εισαγωγές του 35-40% της σόγιας. H επιβολή δασμού 25% στην προερχόμενη εκ των ΗΠΑ σόγια, έστρεψε τους Κινέζους εισαγωγείς σε χώρες όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Ρωσία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ft.com / φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία