BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Πρωτογενής τομέας, μεταποίηση και καινοτομία στα Τρίκαλα

Το παρόν και το μέλλον της αγροδιατροφής στην Ελλάδα απασχόλησε, όπως μεταφέρεται, τις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», με θέμα «Πρωτογενής τομέας και Μεταποίηση: Δημιουργία προϊόντος από την ιδέα στο ράφι!» στο GiSeMi Hub στα Τρίκαλα.

ahmeridagisemi1

41
0

Πρόκειται για τον κόμβο καινοτομίας που ίδρυσαν ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, και ο οποίος φιλοξένησε τη διοργάνωση στο πλαίσιο των μηνιαίων και τακτικών εκδηλώσεων για τους νέους αγρότες, που διοργανώνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αναδείχθηκαν συγκεκριμένοι τομείς για τους νέους αγρότες, αφ’ ενός ως μέρος των δραστηριοτήτων που αποτελούν αιχμή για τον γεωργικό τομέα, αφ’ ετέρου, στην κατεύθυνση των δυνατοτήτων, συνεργειών, προϋποθέσεων και δράσεων που θεωρείται ότι πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε ο αγροτικός τομέας τα επόμενα χρόνια να επικυρώσει τη σπουδαιότητά του για τη χώρα.

Συμμετείχαν με ομιλίες οι:
- Γ. Μπαλαφούτη, δημιουργός προϊόντων, καθηγήτρια Γαστρονομίας
- Γ. Καρβέλας, σύμβουλος επιχειρήσεων, διευθυντής Paratus Europe Ltd.
- Ελ. Παπακώστα, εκπρόσωπος και υπεύθυνη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών



Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος, μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του κόμβου καινοτομίας GiSeMi. Ο ίδιος μεταξύ άλλων σημείωσε πόσο σημαντικό για τα Τρίκαλα και τα χωριά, είναι να διαμορφωθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος εργασίας και προβολής των αγροτικών προϊόντων, υπό το πρίσμα των καινοτόμων δράσεων στον συγκεκριμένο τομέα.
Η κα. Εφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη διάχυσης της γνώσης, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία παραγωγής στο πλαίσιο των νέων δεδομένων και της καινοτομίας.

Γύρω από την τελευταία στράφηκαν οι παρεμβάσεις των ομιλητών. Η κα. Μπαλαφούτη εστίασε στα παραγόμενα προϊόντα, τις οικοτεχνίες, τις νέες μονάδες, τις μικρές εταιρείες, τις πρωτοτυπίες ανά περιοχή της χώρας, τον τρόπο διατήρησης των διατροφικών ουσιών, τα νέα δεδομένα και τις νέες τάσεις παγκοσμίως στη διατροφή. Ο κ. Καρβέλας, με το παράδειγμα του ελαιολάδου, επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης νέων, πιο επαγγελματικών τρόπων, που να αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, να προωθούν τη συνέργεια και στηρίζουν την ουσία των προϊόντων. Η κα. Παπακώστα εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το Μουσείο Μανιταριών αποτελεί κομβικό φορέα της διατήρησης της καλλιέργειας και προβολής των μανιταριών, ως διατροφικών στοιχείων για τον άνθρωπο, με γνώμονα τα πωλούμενα προϊόντα και τη γενικότερη σχέση με τη φύση.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» υλοποιείται υπό την εποπτεία του Rutgers University, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από την πλευρά του ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάστηκε για ακόμη μία φορά με το πρόγραμμα προκειμένου, όπως σημειώνεται, να ενισχυθεί η διαδικασία παραγωγής και μετάδοσης γνώσης και στροφής στον τομέα της αγροδιατροφής, στην κατεύθυνση της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής των Τρικάλων με στόχο τη διατήρηση και την επιστροφή νέων στα Τρίκαλα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία