Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Νέλος Γεωργούδης: Μια ελιά… κι ένα καράβι

Νέλος Γεωργούδης: Μια ελιά… κι ένα καράβι

0
0
Ο Νέλος Γεωργούδης, ως φυσική ηγεσία της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών), είναι µια τέτοια περίπτωση. Πρόεδρος από το 2001, κράτησε ζωντανή την οργάνωση, ακόµα και όταν λίγοι είχαν την διάθεση να ασχοληθούν µε την συλλογική έκφραση του κλάδου και σήµερα είναι µεταξύ αυτών που πιστώνονται την ανόρθωσή του

Θα µπορούσε να πει κανείς ότι η επιτραπέζια ελιά, περιφρονηµένη από πολλούς για ένα µεγάλο διάστηµα, είναι, αυτό τον καιρό, το προϊόν που δείχνει όσο κανένα άλλο τις εξαγωγικές δυνατότητες της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Με 200.000 τόνους τελικό προϊόν, δηµιουργεί ένα ΑΕΠ που προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων µάλιστα τα 350 είναι σε συνάλλαγµα (85% εξαγωγή)



Ωστόσο, η σηµερινή εικόνα απηχεί µέρος µόνο των δυνατοτήτων που έχει το προϊόν. Συνδεδεµένη άρρηκτα µε τη Μεσογειακή ∆ιατροφή και εκπροσωπώντας µε τον καλύτερο τρόπο την στροφή των αναπτυγµένων κοινωνιών στην αναζήτηση φυσικών τροφών, ενισχυτικών της ανθρώπινης υγείας και µε ελάχιστη τεχνική επεξεργασία, η επιτραπέζια ελιά, ανεξαρτήτως ποικιλίας, γίνεται ανάρπαστη

Αιχµή του δόρατος της εγχώριας παραγωγής στην εξαγωγική προσπάθεια, παραµένει βέβαια η ελιά Καλαµών ή Kalamata Olives, όπως είναι εδώ και δεκαετίες η εµπορική της ονοµασία. Όµως κι εδώ, η γραφειοκρατία κατάφερε να κάνει το θαύµα της. Έµπλεξε την ποικιλία, δηλαδή το εθνικό προϊόν µε το Προϊόν Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Καλαµάτας στο οποίο προσδέθηκε, αφελώς ή σκοπίµως δεν έχει σηµασία, το εµπορικό σήµα «Kalamata Olives», κι άντε τώρα να βρεις άκρη

Αυτό το… κουβάρι προσπαθεί να ξεµπλέξει εδώ και καιρό µε τους συνεργάτες του ο Νέλος Γεωργούδης. Η ποικιλία ελιάς Καλαµών γράφει µια εξαγωγή της τάξεως των 55.000 τόνων όταν η παραγωγή στην περιοχή της Μεσσηνίας, δηλαδή το εν δυνάµει ΠΟΠ δεν ξεπερνάει του 3.000 τόνους. Η εξαγωγή αυτή µπορεί εύκολα να διπλαστεί ή και να τριπλασιαστεί, εφόσον αναπτυχθεί κατάλληλα η καλλιέργεια στη χώρα µας και οι αρµόδιες αρχές εδώ… κοιτάζουν το φεγγάρι.

Μια βδοµάδα τώρα, η καρδιά του κλάδου χτυπούσε στην διεθνή έκθεση τροφίµων Fancy Food Show στη Νέα Υόρκη και πάλι τη συζήτηση µονοπωλούσε, πότε η εγχώρια γραφειοκρατία και οι αρµόδιες αρχές θα µπορέσουν αντιληφθούν τα αυτονόητα και να δώσουν λύση στο πρόβληµα. Μέχρι τότε, οι καταναλωτές και οι πελάτες ενδιαφερόµενοι το προϊόν σε όλο τον κόσµο θα πρέπει να περιµένουν.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958
Σπούδασε Χηµικός Μηχανικός B.Sc. , και M.Sc. Μηχανικός Τροφίµων στο Πανεπιστήµιο του Leeds στην Αγγλία (1982). Έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), FAU, στις ΗΠΑ. Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών  Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ),  Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος της εξαγωγικής επιχείρησης επιτραπέζιων ελιών ΓΕΩΡΓΟΥ∆ΗΣ Α.Ε.,  µέλος του ∆.Σ. του Επιµελητηρίου Μαγνησίας και µέλος του ∆.Σ. της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς
∆ιετέλεσε µέλος ∆.Σ. συνδέσµων και εταιρειών όπως Πανελληνίου Συνδέσµου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Θεσσαλικές Εκδόσεις Α.Ε. κ.α
Είναι παντρεµένος και έχει έναν γιο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire