BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Κούρασε στα 19 λεπτά το σκληρό, σε εξωγενείς παράγοντες ρίχνουν ευθύνες οι εκκοκκιστές για την τιμή βάμβακος

Τους τελευταίους δύο µήνες δεν λέει να ξεκολλήσει από τα 19 λεπτά η αγορά σκληρού σίτου, παρά τις κατά καιρούς θετικές συγκυρίες, µε το εµπόριο να κινείται εξαιρετικά υποτονικά, αφού οι πράξεις που γίνονται κυµαίνονται στα 215 ευρώ ο τόνος για την καλή ποιότητα και στα 205 ευρώ ο τόνος για τα χαµηλότερα σιτάρια.

silo_sitari

17
0

Αυτές τις µέρες το 1/6 της φετινής σοδειάς παραµένει ακόµα στις αποθήκες, µε τον µεγαλύτερο όγκο να εντοπίζεται στη Θεσσαλία και τους παραγωγούς να µην βλέπουν κάτι να αλλάζει αφού δεν υπάρχουν συµβόλαια ενόψει. Άλλωστε, όπως λένε οι ντόπιοι έµποροι, οι τελευταίες δουλειές στη Βόρεια Αφρική κλείνουν σε τέτοια επίπεδα, που είναι απαγορευτικό να πληρωθεί το αποθηκευµένο σιτάρι πάνω από 20 λεπτά το κιλό.

Ωστόσο, η εικόνα της διεθνούς αγοράς το τελευταίο διάστηµα είναι ολοένα και θετικότερη. Από τη µία η ένταση µεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και οι καθυστερήσεις στις εξαγωγές-φορτώσεις για δηµητριακά που φέρνει προβλήµατα στη διαθεσιµότητα σίτου, δυσκολεύει το εξαγωγικό εµπόριο µε αποτέλεσµα να υπάρχει η αίσθηση πως θα ζητηθούν περισσότερο τα αµερικάνικα αλλά και τα ευρωπαϊκά σιτηρά. Σε πρώτη φάση, οι συνθήκες αυτές ευνοούν τα µαλακά σιτάρια, ωστόσο υπάρχει µια σχέση τιµής µεταξύ σκληρού και µαλακού, µε τους αναλυτές να περιµένουν να δουν πως θα «γράψει» αυτή η κατάσταση στις τιµές του σκληρού σίτου.

Όσον αφορά το βαμβάκι στην τακτική του «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω µέλι» παραπέµπει η στάση που τηρούν, εσχάτως, οι εγχώριοι εκκοκκιστές, οι οποίοι, αφού πρώτα «έκοψαν» 5-6 λεπτά το κιλό τις τιµές παραγωγού στο βαµβάκι, παραδέχονται, σχεδόν απολογητικά, τώρα ότι δεν πληρώνουν όσα θα ανέµεναν οι αγρότες, επικαλούµενοι εξωγενείς παράγοντες κι αφήνουν να αιωρείται αορίστως η πιθανότητα η αδικία αυτή ίσως διορθωθεί.

Στη «γραµµή» αυτή, µάλιστα, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάµβακος Βασίλης Μάρκου, µε δηλώσεις του στο περιθώριο του 3ου συνεδρίου «Μεσογειακοί ∆ρόµοι του Βαµβακιού», λέγοντας ότι «οι ποιότητες φέτος είναι πολύ καλύτερες από πέρυσι, αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήµατα στη διεθνή αγορά, τα οποία δεν µας επιτρέπουν να πληρώσουµε την τιµή που θα περίµεναν οι παραγωγοί µας, χωρίς, όµως, αυτό να σηµαίνει ότι οι τιµές που δίνουµε είναι χαµηλές». Ο ίδιος τόνισε πως η µέση τιµή παραγωγού σήµερα για κάποιον που παρέδωσε το βαµβάκι του στο εκκοκκιστήριο είναι στα 50 λεπτά, στα ίδια περίπου µε πέρυσι.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία