BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Οι Vegan αναζωογονούν την καλλιέργεια φυτικών πρωτεινών στην ΕΕ

Η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση για βιολογική και μη γενετικά τροποποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο δημοφιλή «flexitarian», βίγκαν και βετζετέριαν διατροφή, αναζωογονεί και επεκτείνει τις αγορές οσπρίων και φυτικών πρωτεϊνών. Το παραπάνω προκύπτει από σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

fytikes_proteines_site

8
0

Δεδομένου αυτού του δυνητικά ευνοϊκού περιβάλλοντος, η έκθεση ανέλυσε τις επιπτώσεις των σημερινών μέτρων πολιτικής της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και υπέβαλε ορισμένες προτάσεις σχετικά με πιθανές πρωτοβουλίες πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης του τομέα.

Ειδικότερα, αν και η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, η ΕΕ παράγει επί του παρόντος σχετικά μικρό όγκο φυτικών πρωτεϊνών που προορίζονται για χρήση στις ζωοτροφές. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συγκριτική ανταγωνιστικότητα των σπόρων σόγιας στην αγορά, ειδικά για τις ζωοτροφές, και στην έλλειψη καλών κλιματολογικών συνθηκών για την καλλιέργεια της σόγιας στην ΕΕ. Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες μορφές καταναλωτικής ζήτησης, με αυξημένη εστίαση στις ζωοτροφές χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες επιλογές στους ευρωπαίους αγρότες τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη της εξέλιξης της καταναλωτικής ζήτησης που επηρεάζει την αγορά των φυτικών πρωτεϊνών στις ζωοτροφές παρατηρήθηκε επίσης στις αγορές τροφίμων όπου σημειώθηκαν σημαντικές προσπάθειες για καινοτομία τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση τόσο για τα προϊόντα βίγκαν / χορτοφάγων όσο και για τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Παρά τη μικρή κλίμακα της αγοράς σε σύγκριση με τις ζωοτροφές (μόνο το 6% όλων των φυτικών πρωτεϊνών καταλήγουν ως τρόφιμα), η προστιθέμενη αξία αυτών των προϊόντων τείνει να είναι σημαντικά υψηλότερη, παρουσιάζοντας ευκαιρίες για τους ευρωπαίους παραγωγούς.

Επιπλέον, καθώς τα τρόφιμα είναι μια αγορά που καθοδηγείται από τους καταναλωτές, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα της προσφοράς. Όταν συνδυάζεται με την αυξανόμενη έμφαση που δίνεται στους καταναλωτές στις μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού και στα τοπικά τρόφιμα, μια τάση που επικρατεί ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, υπάρχουν δυνητικά οφέλη για τους ευρωπαίους παραγωγούς.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΑΠ, δηλαδή την οικολογική και την εθελοντική συνδεδεμένη στήριξη στην αγορά φυτικών πρωτεϊνών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και κανένα από τα μέτρα δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή τους, οι θετικές επιπτώσεις των πολιτικών στην παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών είναι απίθανο να είναι πολύ σημαντικές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις των δυνάμεων της παγκόσμιας αγοράς.

Παρόλο που η μελέτη δεν μπόρεσε να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής, πρότεινε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση της παραγωγής ευρωπαϊκών φυτικών πρωτεϊνών θα έπρεπε να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην καινοτομία και την παροχή της αναγκαίας υποδομής για την αποθήκευση, τον διαχωρισμό, τη διαλογή και την αποξήλωση των φυτικών πρωτεϊνών χωρίς να βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να συνδυαστούν με βελτιωμένα δεδομένα αγοράς και ανταλλαγή πληροφοριών για να βοηθήσουν τους ερευνητές και τους αγρότες να αναπτύξουν καλύτερα και να εμπορευθούν προϊόντα φυτικών πρωτεϊνών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία