BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Στην αγορά αγροτικών εμπορευμάτων ισχύει ο κανόνας της διόρθωσης

Τις τελευταίες εβδοµάδες η διόρθωση στις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο ακόµα και έτσι, τα σηµερινά επίπεδα τιµών βρίσκονται 50% πάνω από τους µέσους όρους της περιόδου που έληξε ξαφνικά το 2020 µε την πανδηµία.

42-43_pin_01

Πέτρος Γκόγκος

4961
5

Στην αγορά αγροτικών  εμπορευμάτων ισχύει πάντα  ο κανόνας της διόρθωσης      

Ακολούθησαν δύο συνεχόµενες κακές σοδειές εξαιτίας έντονων κλιµατικών φαινοµένων που έπιασαν απροετοίµαστους τους παραγωγούς και στη συνέχεια ο πόλεµος, τον Φεβρουάριο του 2022, που έδωσε σήµα στα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων για τον σχηµατισµό νέων κορυφών στις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων την άνοιξη του 2022.

Τότε, ο αναλυτής αγροτικών εµπορευµάτων της Credit Agricole, Χαβιέ Κασεντάν, δήλωνε κατηγορηµατικά στο πλαίσιο ηµερίδας της Timac Agro – Lyda στη Θεσσαλονίκη ότι δύσκολα οι τιµές θα υποχωρήσουν µέσα στο 2022, ενώ άφηνε µια προοπτική ότι θα υπάρξει διατήρηση της κατάστασης αυτής και το 2023, πριν επέλθει µια κατάσταση σταθεροποίησης των τιµών σε χαµηλότερα επίπεδα.

Λίγο πολύ η εκτίµηση του Γάλλου αναλυτή επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις και σήµερα, άλλοι αξιόπιστοι αναλυτές, όπως ο Carlos Mera της Rabobank, συµφωνούν πως µε ιστορικούς όρους, οι τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων θα διατηρηθούν και το 2023 στα υψηλά του εύρους.

Η συντακτική οµάδα της Agrenda εκτιµά ότι τα δεδοµένα της προσφοράς, εξακολουθούν να λειτουργούν υποστηρικτικά για τις τιµές.

Tα ελλειµµατικά αποθέµατα και oι προβληµατικές παραγωγές της ΕΕ στην περίπτωση σκληρού και µαλακού σίτου, καλαµποκιού και ελαιολάδου, αφήνουν αφορµές για ένα ελκυστικό περιβάλλον τιµών και το 2023.

Φαίνεται πάντως ότι τα υψηλά βρίσκονται πλέον πίσω µας, µε την διόρθωση να αποδίδεται στο χτύπηµα που δέχεται η κατανάλωση εξαιτίας του υφεσιακού κλίµατος που αναπτύσσεται στην παγκόσµια οικονοµία.

Η διαπίστωση αυτή είναι πιο ξεκάθαρη στην περίπτωση της αγοράς βάµβακος, που παρά την προβληµατική παραγωγή, ιδίως σε ΗΠΑ, Ινδία και Πακιστάν, οι τιµές εισήλθαν σε ένα καθοδικό κανάλι, µε την ισορροπία να εντοπίζεται εδώ και µερικές ηµέρες στην περιοχή των 80 σεντς η λίµπρα.

Σκληρό σιτάρι

Με τα συµβόλαια που έδωσαν οι βιοµηχανίες για τα αλώνια του 2023 στα 35 λεπτά, συν 3 λεπτά πριµ ποιότητας, ήδη η περίπτωση της αγοράς σκληρού σίτου δείχνει να επιβεβαιώνει την εκτίµηση της σταθεροποίησης της αγοράς σε ελαφρώς χαµηλότερα επίπεδα από αυτά του 2022, αλλά µε σαφώς υψηλότερες συγκριτικά µε τα προ πανδηµίας δεδοµένα. Παρά την ανασύνταξη της παραγωγής του Καναδά, τα αποθέµατα έπειτα από την σοδειά του 2022 δεν έχουν δώσει το απαιτούµενο βάρος στην αγορά για να επιχειρήσει χαµηλότερες πτήσεις, κάτω από το επίπεδο ασφαλείας των 350 ευρώ ο τόνος. Άλλωστε, η αγορά της Φότζια, δείχνει να βρίσκει ρυθµούς στην περιοχή των 500 ευρώ ο τόνος. Κάτω από την κορυφή των 570 ευρώ και αρκετά πάνω από τα 230 ευρώ ο τόνος που πλήρωνε η ιταλική αγορά στα αλώνια του 2019.

Μαλακό σιτάρι και κριθάρι

Παρά την εξασφάλιση συµφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, οι φθινοπωρινές σπορές δείχνουν πως η προσφορά µαλακού σίτου το 2023 στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης θα είναι εκ των πραγµάτων µειωµένη, εξαιτίας του πολέµου στην Ουκρανία, η οποία έσπειρε σχεδόν 50% λιγότερες εκτάσεις σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις. Ωστόσο, ο κανόνας της διόρθωσης των τελευταίων µηνών, συµπίεσε την αγορά στην περιοχή των 300 ευρώ ο τόνος για τα αποθέµατα του 2022, ενώ τα συµβόλαια της σοδειάς του 2023, διαπραγµατεύονται στην Ευρώπη στα 290 ευρώ ο τόνος, δείχνοντας πως το 2024 και µε την προϋπόθεση φυσιολογικών παραγωγών η αγορά θα µπορούσε να επιστρέψει στα προ πανδηµίας επίπεδα. Αντίστοιχη είναι και η κίνηση που ακολουθεί η αγορά για το κριθάρι, µε τα συµβόλαια της νέας σοδειάς στην Ελλάδα να βρίσκονται κοντά στα 25 σεντς.

Καλαµπόκι

Όπως µε το βαµβάκι, έτσι και µε το καλαµπόκι η κάµψη της κατανάλωσης πέτυχαν ένα άµεσο χτύπηµα στις τιµές του προϊόντος. Στο διεθνές σκηνικό, ενδείξεις περιορισµού της κατανάλωσης στην Κίνα έδωσαν αφορµή διόρθωσης σε µια αγορά που βρισκόταν επί µήνες σε κατάσταση κόπωσης. Η φυσική αγορά κινείται σήµερα στην περιοχή των 300 µε 320 ευρώ ο τόνος στα εµπορικά κέντρα της Ευρώπης, ενώ τα συµβόλαια της νέας σοδειάς, διαπραγµατεύονται πλέον στα 275 ευρώ ο τόνος.

Ελαιόλαδο

Η αγορά ελαιολάδου άργησε να συγχρονιστεί µε τον ανοδικό κύκλο που αναπτύχθηκε στα χρηµατιστήρια αγροτικών εµπορευµάτων το 2020. Μόλις αυτόν το µήνα η µέση τιµή στην αγορά της Ισπανίας έπιασε τα 5 ευρώ το κιλό, µε τα υψηλά του εύρους να βρίσκονται στην Ιβηρική στα 5,50 ευρώ το κιλό. Η ελληνική αγορά έπιασε πριν από µερικές εβδοµάδες τα 5,20 ευρώ το κιλό, µε τον βασικό όγκο της παραγωγής να πληρώνεται σήµερα στα 4,90 µε 5 ευρώ. Η κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδων της Ευρώπης ενισχύθηκε τον περασµένο Μάρτιο µε αφορµή τον πανικό του πολέµου που διπλασίασε µέσα σε λίγες εβδοµάδες τις τιµές για τα σπορέλαια.

Η εξαιρετικά µικρή παραγωγή ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία φέτος, βάθυναν το ανοδικό κανάλι και προς το παρόν, φαίνεται πως η κατανάλωση διατηρείται παρά τις αυξήσεις που πέρασαν στο τελικό προϊόν ήδη από το καλοκαίρι. Στον ορίζοντα δεν φαίνονται ενδείξεις αποκλιµάκωσης, πριν το καλοκαίρι, ωστόσο µένει να φανεί η αντοχή της κατανάλωσης σε αυτό το νέο εύρος τιµών.

Η αγορά βάμβακος χρωστά μια ανοδική κίνηση για φιξαρίσματα

Στα σηµερινά επίπεδα τιµών, η αγορά βάµβακος έχει αποθαρρύνει αρκετούς βαµβακοπαραγωγούς στην Ελλάδα, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό ισχύει κυρίως σε όσους δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που έδωσε η αγορά αρχές Σεπτεµβρίου και αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2023, στα 78 σεντς ανά λίµπρα, είναι υπερπουληµένα. Με άλλα λόγια, η αγορά χρωστά µια ανοδική κίνηση, η οποία θα δώσει ευκαιρίες τους επόµενους µήνες για φιξαρίσµατα µέρους της παραγωγής σε πιο ελκυστικά επίπεδα τιµών, ειδικά σε περίπτωση που αποδυναµωθεί το σενάριο της χαµηλής κατανάλωσης.

Αν κάτι δίδαξε το 2022, είναι η κρισιµότητα του να αξιοποιούνται οι προπωλήσεις µέρους της παραγωγής, όταν εξασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό κέρδος, ως µια λύση καλύτερης διαχείρισης ρίσκου. Οι τιµές της σόγιας, ήταν οι πρώτες πίσω στον Νοέµβριο του 2020 που πρόδωσαν έναν επερχόµενο τότε ανοδικό κύκλο στις αγορές αγροτικών εµπορεύµατων.

Με τις σηµερινές τιµές λίγο κάτω από τις κορυφές της περασµένης άνοιξης και δείχνουν µια ανθεκτικότητα στη ζώνη των 14 δολαρίων το µπούσελ, έναντι των υψηλών 15,80 δολαρίων και των 9,20 δολαρίων πίσω στο 2019.

Πτωτικές πιέσεις σε σιτάρι, βαµβάκι και καλαµπόκι βλέπει η τράπεζα Πειραιώς

Απώλειες, παρά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στα µεγάλα χρηµατιστήρια, κατέγραψαν οι τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων τον τελευταίο µήνα, µε την Τράπεζα Πειραιώς, στο τελευταίο δελτίο τιµών που εξέδωσε, να εκτιµά πως ενδεχοµένως οι πτωτικές πιέσεις θα συνεχιστούν το επόµενο διάστηµα, ειδικά στις περιπτώσεις του σιταριού, του καλαµποκιού και του βάµβακος.

Ηπιότερες απώλειες, σε µηνιαίο επίπεδο, κατέγραψε ο δείκτης των εµπορευµάτων (-0,26%) από ό,τι ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-1,83%), παρά τη σηµαντική υποχώρηση του δολαρίου. «Πιθανοί καταλύτες της ανωτέρω κίνησης να αποτέλεσαν τα αρνητικά νέα για την Κίνα στο θέµα της πανδηµίας και της zero-covid policy, η επανεµφάνιση των lock-down, οι µειωµένες αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσµιας οικονοµίας, καθώς και το υπεραγορασµένο επίπεδο του δείκτη. Αν και η τεχνική εικόνα των αγροτικών προϊόντων εξακολουθεί να παραµένει σχετικά αρνητική, παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές ανησυχίες, το εµπορικό ζήτηµα ΗΠΑ-Κίνας, η επιδείνωση στις κλιµατικές συνθήκες, δύναται να στηρίξουν τις τιµές τους µεσοπρόθεσµα, µε την πορεία του δολαρίου να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα» αναφέρει το σχόλιο αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς.

Tα εταιρικά αποτελέσµατα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, επηρέασαν θετικά το επενδυτικό κλίµα. Στο πλαίσιο αυτό, σηµαντική υποχώρηση εµφάνισε το δολάριο, ενισχύοντας τις τιµές των βιοµηχανικών και πολύτιµων µετάλλων. Αντίθετη εικόνα παρουσίασε η τιµή του πετρελαίου, η οποία υποχώρησε στον απόηχο των απογοητευτικών προβλέψεων του OPEC+ για την πορεία της ενεργειακής ζήτησης, το 2022 και το 2023, µε την πανδηµία στην Κίνα να αποτελεί έναν επιπλέον καθοδικό κίνδυνο, όπως και οι τιµές των αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριµένα, απώλειες σηµείωσαν η τιµή του σιταριού, του καλαµποκιού, της σόγιας, του χυµού και των βοοειδών, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι τιµές της ζάχαρης, του βαµβακιού και του ρυζιού.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2022 09:45giannis

και η ντροπη ντρεπεται με αυτα που γραφεται ειπαρχει ενα λομπυ που χειραγωγει τα παντα και εσειςοι γραφιαδες τα γιουσουφακια του

Απάντηση

06-12-2022 01:57ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Εμείς οι αγρότες δεν ταΐζουμε τους βουλευτές και τους υπουργούς όπως κάνουν μερικοί μερικοί εκοκκιστες ας πούμε για να κάνουν την δουλειά τους.

Απάντηση

05-12-2022 20:06Δεληδημος Γιαννης

Σας ευχαριστώ πολύ για την έγκυρη και αναλυτικη ενημέρωση

Απάντηση

05-12-2022 19:20Αγανακτησμενος

Στα αγροτικά προϊόντα θέλετε διορθωση,στα αγροτικά εφόδια και στο πετρέλαιο;Σταματήστε βρε άχρηστοι να πατρωναρεται και να χειραγωγείται τις τιμές.....

Απάντηση

05-12-2022 17:29THEODOR

Αλήτες τι ειναι αυτά που λέτε,οταν το πετρέλαιο και το λίπασμα είναι στα υψη εσείς θέλετε φτηνότερα αγροτικά προιόντα και ταυτόχρονα κρατάτε ψηλά το κόστος ,ενώ ορίζετε ΠΛΑΦΟΝ στα ρώσικα μόνο καύσιμα!!! ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΠΛΑΦΟΝ,,,,,Η ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία