Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ζημιές στη Θεσσαλία και εκθέσεις USDA κινούν ανοδικά το βαμβάκι

∆εύτερη συνεχόµενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης από το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) µε µειωµένες προοπτικές παραγωγής για το βαµβάκι, έρχεται να διευκολύνει τις ανοδικές τάσεις στο χρηµατιστήριο βάµβακος, σε µια εξέλιξη όµως που φαίνεται να έχει χαµηλό αντίκτυπο στην Ελλάδα, µε την εδώ συνθήκη να βρίσκεται εγκλωβισµένη στα λασπόνερα.

vamvaki_5

Πέτρος Γκόγκος

1799
0

Η µετατροπή σε λίµνη του βαµβακοπαραγωγού θεσσαλικού κάµπου, µαζί µε τις ζηµιές που έχουν υποστεί οι «κεντρικές» εκκοκκιστικές µονάδες της χώρας, δεν µπορούν παρά να µεταφραστούν σε ονοµαστικές τιµές, γύρω από τα 66 µε 67 λεπτά το κιλό για το σύσπορο (88,50 σεντς ανά λίµπρα στη Νέα Υόρκη). Η σηµερινή συνθήκη θέλει σηµεία στον κάµπο που ενδέχεται να παραµείνουν λίµνη για τουλάχιστον 12 µήνες, κάτι που σηµαίνει πως τουλάχιστον 200.000 στρέµµατα, καλλιεργηµένα µε βαµβάκι, ιδίως στον κάµπο της Λάρισας, να χάνουν τόσο τη σοδειά του 2023, όσο και του 2024, αφού ενδέχεται να µην είναι καλλιεργήσιµα την προσεχή άνοιξη.

Οι παραγωγικές ανακατατάξεις που έφερε η θεοµηνία της περασµένης εβδοµάδας δεν έχουν ακόµα γίνει αντιληπτές, ούτε φυσικά αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA, που ούτως ή άλλως κάνουν λόγο για µια µείωση 20% στην εγχώρια παραγωγή βάµβακος σε σχέση µε το 2022.

Σε γενικές γραµµές, οι προβλέψεις για την αγορά βάµβακος του USDA, όπως έχουν αναθεωρηθεί στην έκθεση Σεπτεµβρίου, δείχνουν µειωµένη παραγωγή και µειωµένα τελικά αποθέµατα σε παγκόσµιο επίπεδο. Ωστόσο, τα υψηλά αποθέµατα, σε συνδυασµό µε την επίµονη πτωτική τάση των εξαγωγών βάµβακος, φέρνουν στους δραστήριους επενδυτές της χρηµατιστηριακής αγοράς δεύτερες σκέψεις, που ακόµα δεν επιτρέπουν την υπέρβαση της αντίστασης των 90 σεντς ανά λίµπρα.

Συγκεκριµένα, οι τελευταίες εκτιµήσεις των αναλυτών του USDA, κόβουν 1,7 εκατ. δέµατα βάµβακος από την παγκόσµια παραγωγή, µε το µεγαλύτερο µερίδιο των απωλειών να αναλογεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο και η παγκόσµια κατανάλωση χάνει ακόµα 1 εκατ. δέµατα, µε το επίκεντρο να βρίσκεται στις µειώσεις των παραγγελιών της Ινδίας και του Μπαγκλαντέζ. Σε εξαγωγές η εξίσωση του USDA µεταφράζεται σε τουλάχιστον 600.000 δέµατα εκκοκκισµένου βάµβακος λιγότερα. Ωστόσο, ακόµα και σε αυτό το καθεστώς µειωµένης κατανάλωσης, τα τελικά αποθέµατα, αναµένεται να περιοριστούν κατά τουλάχιστον 1,6 εκατ. δέµατα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία