BACK TO
TOP
Προϊόντα

Όσπρια με «ποικιλιακή ταυτότητα» καλλιεργούν τα μέλη του ΘΕΣΤΟ     

Με 2.600 στρέμματα και πλέον και την ομάδα Παραγωγών Οσπρίων να φτάνει τους 100, η φετινή χρονιά βρίσκει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ σε ανοδική πορεία και εντατικούς ρυθμούς ενόψει περιόδου σποράς, με έντονο για πρώτη χρονιά το ενδιαφέρον των μελών για την καλλιέργειά τους.

thesto1

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

257
0

Ένα ενδιαφέρον που κρυσταλλώθηκε και ενδυνάμωσε στην ενημερωτική ημερίδα Οσπρίων του ΘΕΣΤΟ με θέμα «Γενετικό υλικό, καλλιεργητικές τεχνικές και δυναμικότητα οσπρίων στον θεσσαλικό κάμπο», το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου στα γραφεία του συνεταιρισμού στην Λάρισα (Λεωφ. Καραμανλή και Βιομηχανίας, κτίριο ΣΘΕΒ 1ος όροφος) και εισηγητές τον επίκουρο καθηγητή Α.Π.Θ. Δρ. Ιωάννη Τσιάλτα και τον εντεταλμένο ερευνητή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών/ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Δημήτριο Βλαχοστέργιο.

Η ημερίδα άνοιξε με καλωσόρισμα των μελών από τον Πρόεδρο Χρήστο Σουλιώτη, ο οποίος εμφανώς ικανοποιημένος από την προσέλευση, αναφέρθηκε στη μεγάλη βαρύτητα που αποδίδει ο Συνεταιρισμός  και στην πολύπλευρη υποστήριξη που παρέχει στην Ομάδα Οσπρίων, προανήγγειλε νέα προϊόντα του ΘΕΣΤΟ, ενώ ανακοίνωσε και την είσοδο  στον χώρο των γεωργικών εφοδίων. Στην συνέχεια το λόγο πήραν ο υπεύθυνος γεωπονικής υπηρεσίας του Συνεταιρισμού Αχιλλέας Μαγαλιός και ο αγρότης, γεωπόνος και γραμματέας της διαχειριστικής επιτροπής της Ομάδας Οσπρίων Επαμεινώνδας Σπανούλης, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σχέδια ανάπτυξης, στόχους της νέας σεζόν αλλά και στην  έγκαιρη και συστηματική ζιζανιοκτονία η οποία συμβάλλει στο μέγιστο για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής και ποιοτικής παραγωγής.

Στην καταγωγή του ρεβιθιού, τις ποικιλίες, την σπορά, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις ασθένειες επικεντρώθηκε η ομιλία του Δρ. Ιωάννη Τσιάλτα, ο οποίος ανέλυσε στους παραγωγούς ρεβιθιού γιατί η διαδικασία της μέχρι τώρα σποράς τους, τα 12 δηλαδή εκατοστά επί της σειράς ήταν λανθασμένη. Αυξάνοντας από 20 εκατοστά και άνω, το φυτό δεν ανταγωνίζεται το διπλανό του ώστε να εξαντλείται στο να ψηλώνει, υπάρχει επαρκής αερισμός και φωτισμός που συμβάλλει στην αποφυγή ασκοχύτωσης, την ελάττωση ψεκασμών  και την δημιουργία ποιοτικότερου προϊόντος.  

Για την εξασφάλιση υψηλής και σταθερής παραγωγής και προϊόντος υψηλής ποιότητας, η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο παράγοντα, ανέφερε στην ομιλία του Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, ο οποίος επισήμανε ότι:

«Την πιο οικονομική και ασφαλή επιλογή για περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων και υψηλή ποιότητα τελικού προϊόντος αποτελεί η αξιοποίηση από τους παραγωγούς των βελτιωμένων ποικιλιών οσπρίων. Έχει αποδειχτεί ότι οι σύγχρονες βελτιωμένες ποικιλίες είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ποικίλων βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας αστάθεια στις αποδόσεις των καλλιεργούμενων φυτών από χρονιά σε χρονιά, όπως έντονες κλιματικές μεταβολές από έτος σε έτος, ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, παρατεταμένη ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, νέοι εχθροί και ασθένειες, ανθεκτικότητες ή ελλείψεις σε φυτοφάρμακα κ.α.

Η διάθεση στους καταναλωτές οσπρίων με «ποικιλιακή ταυτότητα», δηλαδή προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένη ποικιλία, προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Ωστόσο, θα πρέπει να τονισθεί ότι η διάθεση στην αγορά οσπρίων με ποικιλιακή ταυτότητα διασφαλίζεται μόνο με την καλλιέργεια πιστοποιημένου σπόρου.»

Λόγω της αντοχής τους στην ξηρασία, της ολοένα και αυξανόμενης μείωσης των υδατικών πόρων αλλά και των ευνοϊκών θεσσαλικών συνθηκών για παραγωγή ποιοτικών οσπρίων, αποτελεί μια κύρια καλλιέργεια στον κύκλο αμειψισποράς των μελών μας, αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης και επισημαίνει ότι:

«Σε αντίθεση με την βιομηχανική τομάτα, που είναι νωπό προϊόν οπότε και δύσκολο ως προς την επεξεργασία και τη διαχείριση του, το ρεβίθι σου δίνει την ευχέρεια να το αποθηκεύσεις, να το διαχειριστείς και να το διαπραγματευτείς πολύ πιο αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου.

Η ομάδα Παραγωγών Οσπρίων ΘΕΣΤΟ,  η οποία αρχικά είχε 66 ιδρυτικά μέλη, και σήμερα καλλιεργεί πάνω από 2.600 στρέμματα, βάζει νέο στόχο να δραστηριοποιηθεί και σε άλλα όσπρια όπως είναι το φασόλι και η φακή. 

Εμείς στηρίζουμε την παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής μας και συνεχίζουμε να επενδύουμε στο κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας του ανθρώπου με γνώμονα πάντοτε την παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή. 

Τα παραπάνω έφεραν την ανάγκη της ημερίδας που κύριος σκοπός της ήταν να ενημερώσουμε τα μέλη και να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον έτσι ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την καλλιέργεια των οσπρίων, τις καλλιεργητικές τεχνικές, το διαθέσιμο γενετικό υλικό και τις ιδιαιτερότητες της κάθε καλλιέργειας. Από το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε και από το ενδιαφέρον που έδειξαν τα μέλη μας σ΄ αυτό το κάλεσμα, μόνο θετικά μηνύματα μπορεί να λάβει κανείς. Νομίζω ότι έδωσε τροφή για σκέψη στους παραγωγούς μας λύνοντάς τους αρκετές απορίες από την επιστημονική σκοπιά. Εξάλλου και οι δύο εισηγητές από την πρώτη στιγμή έδειξαν ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν και να είναι στο πλευρό μας και τους ευχαριστούμε πραγματικά για τις ουσιώδεις διαλέξεις τους.

Το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των μελών μας ήταν εμφανείς. Οι ερωτήσεις προσανατολίστηκαν κυρίως στο γενετικό υλικό και στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου, στην μη ύπαρξη εγγεγραμμένων ελληνικών ποικιλιών όσον αφορά τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες ρεβιθιού, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο κομμάτι της πώλησης στο ράφι, καθώς και στον περιορισμένο αριθμό εγκεκριμένων δραστικών ουσιών που να αφορούν την καλλιέργεια των οσπρίων, περιορίζοντας έτσι τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι παραγωγοί».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Απόστολος Μπίλλης, συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Σδρούλιας, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκε και η M.Sc γεωπόνος περιβαντολλόγος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της  Π. Ε. Λάρισας Χριστίνα Κοντογιάννη.

 Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Βασιλική Πασχάλη - Τσαντοπούλου

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία