BACK TO
TOP
Προϊόντα

Στα ψυγεία Golden και Red Delicious ισχυρή η πίεση από φθηνά μήλα Πολωνίας

Στα ψυγεία συντηρούν την παραγωγή τους οι µηλοκαλλιεργητές, µε την εγχώρια αγορά να βρίσκεται σε καθεστώς συµφόρησης εξαιτίας των µεγάλων εισαγωγικών ροών από την Πολωνία.

41_pin

Πέτρος Γκόγκος

536
0

Μάλιστα, η κατάσταση στο πεδίο της ζήτησης είναι τέτοια που οι διακινητές δυσκολεύονται να ξεφορτωθούν τα στοκ που µάζεψαν τις προηγούµενες εβδοµάδες, εκµεταλλευόµενοι της εξαιρετικά χαµηλές τιµές της Πολωνίας, προκαλώντας στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά.

Ανταποκρινόµενοι στην εξέλιξη, οι Έλληνες παραγωγοί κρατάνε πίσω τις ποσότητες που διαθέτουν, αφού σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να βγουν στην αγορά µε πιο ανταγωνιστικές τιµές, από τη στιγµή που τα πολωνικά µήλα φτάνουν στη χώρα µε 40 λεπτά… «καθαρισµένα – συσκευασµένα». Η υπερπαραγωγή της Πολωνίας, όπου οι εκεί παραγωγοί πωλούν µε 15 λεπτά το κιλό, έχει καλύψει και τις αγορές του εξωτερικού στις οποίες απευθύνεται και το ελληνικό µήλο και πλέον, οι συντελεστές της εγχώριας αγοράς περιµένουν ώσπου να εξαντληθούν οι ποσότητες της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, προκειµένου να βγουν µε τη ντόπια παραγωγή στην αγορά.

Ο ορίζοντας που βάζουν οι παραγωγοί, είναι δύο µηνών περίπου, ευελπιστώντας ότι µέχρι τότε οι ισορροπίες θα αλλάξουν και η τιµή για το ελληνικό µήλο θα σηµειώσει αύξηση. Σ’ αυτή την περίοδο, οι περιορισµένες πράξεις κυµαίνονται µεταξύ των 35 και 50 λεπτών το κιλό για τα κόκκινα µήλα, ανάλογα µε την ποιότητα και την ποικιλία τους.

Να σηµειωθεί ότι το βασικό πρόβληµα εντοπίζεται στις κόκκινες ποικιλίες των Golden, Jona Red και Red Delicious, µε τις πράσινες ποικιλίες να µην έχουν αντιµετωπίσει επιπλοκές ως προς τη διάθεσή τους, µιας και η Πολωνία δεν διαθέτει σηµαντικό τονάζ στην κατηγορία αυτήν.

Άνθρωποι της αγοράς, εξηγούν ότι η Πολωνία δεν διαθέτει µεγάλες υποδοµές που να επιτρέπουν την αποθήκευση της παραγωγής και πάνω σε αυτό στηρίζονται και οι προσδοκίες του κλάδου για εξάντληση των αποθεµάτων της χώρας το επόµενο διάστηµα, κάτι που θα εξοµάλυνε την κατάσταση στην εγχώρια αγορά.

Την αισιόδοξη προοπτική για άνοιγµα στις αγορές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που, αν επιβεβαιωθεί, θα βοηθήσει την τιµή να «ξεκολλήσει» από τα περίπου 0,65-0,70 ευρώ το κιλό, που «παίζει» σήµερα για το συσκευασµένο -προς εξαγωγή- προϊόν η προσδοκία πως σταδιακά θα αποσυρθεί από τις συγκεκριµένες αγορές ο ανταγωνισµός. «Εκτιµώ πως από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στην Αίγυπτο δεν θα υπάρχουν λιβανέζικα και πολωνικά µήλα. Οπότε, λογικά, θα έχουµε ευκολότερη απορρόφηση των αποθεµάτων µας και προσβλέπω και σε βελτίωση της τιµής, καθώς στα ψυγεία µας έχουν µείνει, πλέον, τα πιο ποιοτικά µήλα», τονίζει ο πρόεδρος της οµάδας παραγωγών Άρνισσας, Κοσµάς Παπαδόπουλος.

Υποτονική χαρακτηρίζει τη ροή των εξαγωγών προς τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού µήλου και ο Θεόδωρος Μουτσογιάννης, από την περιοχή της Πέλλας. «Το ∆εκέµβριο είπαµε θα ανακάµψει ο Ιανουάριος αλλά και πάλι παρατηρούµε πως η αγορά κάνει κοιλιά», επισηµαίνει ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας ότι «στην αγορά της Αιγύπτου, είναι ακόµη οι Πολωνοί και οι Λιβανέζοι, οι οποίοι πουλάνε φθηνότερα και προκαλούν ασφυξία στα δικά µας µήλα, τα οποία πιάνουν από 0,30 ευρώ το κιλό στα β’ κατηγορίας, έως 0,65 ευρώ το κιλό στα ποιοτικά».

Μειωµένη κατά 28% η ελληνική παραγωγή, αυξηµένη η ευρωπαϊκή κατά 160.000 τόνους

Με το εµπορικό παράθυρο των εξαγωγών να ανοίγει, βάσει εκτιµήσεων συντελεστών του κλάδου, τις επόµενες ηµέρες, η µικρή φέτος ελληνική παραγωγή αναµένεται ότι θα διατεθεί χωρίς σηµαντικές επιπλοκές, δεδοµένου και του µεγέθους της.

Για την εµπορική περίοδο 2021-2022, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Παγκόσµιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), η ελληνική παραγωγή µήλων εµφανίζεται µειωµένη σε ποσοστό 28% σε σχέση µε πέρυσι και υπολογίζεται περί τους 203.000 τόνους από 280.000 τόνους την προηγούµενη σεζόν. Αντίστοιχα, η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή µήλων εµφάνισε αύξηση κατά 160.000 τόνους και διαµορφώθηκε στους 11.895.000 τόνους. Τα δεδοµένα αυτά αποτυπώνουν το µέγεθος της πολωνικής παραγωγής, µε τον εκεί κλάδο να φτάνει ενδεικτικά στην αγορά της Αιγύπτου διαθέτοντας µήλα µε 0,70 ευρώ το κιλό, αν και οι ενδιάµεσοι εκεί πληρώνουν παραπάνω σχεδόν 2.500 ευρώ, ανά container, σε σχέση µε τα µεταφορικά κόστη που διαµορφώνονται στην ελληνική περίπτωση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία