Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Πράξη τα κτηνοτροφικά πάρκα με το Επιχειρησιακό Πελοποννήσου

Πέντε μεγάλα κτηνοτροφικά πάρκα και μια σύγχρονη υπηρεσία προώθησης επενδύσεων που θα διπλασιάσουν την παραγωγή γάλακτος στην περιοχή, προβλέπει το φιλόδοξο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου, η δαπάνη του οποίου έχει προϋπολογισθεί σε 50 εκατ....

Πράξη τα κτηνοτροφικά πάρκα με το Επιχειρησιακό Πελοποννήσου

0
0

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προχωρήσει σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες για την εκκίνηση του πιλοτικού αυτού και καινοτόμου προγράμματος που θα δίνει έμφαση στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας δεδομένου ότι, συγκριτικά με τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας, παρά τις υφιστάμενες αδυναμίες της, παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και άριστη προοπτική για το άμεσο μέλλον, κυρίως λόγω της φέτας και των υπόλοιπων τοπικών τυριών.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα ενισχυθεί με σημαντικούς πόρους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη αποτελεί απόρροια της συστηματικής συνεργασίας  της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπεύθυνος για την υλοποίηση του θα είναι ο καθηγητής του ΓΠΑ Γ. Ζέρβας.

Συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι «η δημιουργία οργανωμένων πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων και ο διπλασιασμός μέσα στην πενταετία της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, του οποίου η τιμή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές παρά τις γενικότερες μειώσεις».

Σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν, εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων με ετησία παραγωγή 81.000 τόνους πρόβειο γάλα και 31.000 τόνους αίγειο γάλα, 110 μονάδες παραγωγής εκλεκτών τυροκομικών προϊόντων και αρκετές μονάδες ζωοτροφών-εφοδίων.  

Η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να θέσει την αιγοπροβατοτροφία σε σύγχρονες βάσεις, ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αξιοποιώντας: τους υφιστάμενους φυσικούς νομευτικούς πόρους (βοσκοτόπους), το ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό (τους ήδη ασχολούμενους με την αιγοπροβατοτροφία και αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά και επιχειρηματικά με αυτή), και τα παραγόμενα παραδοσιακά προϊόντα, με βάση το γάλα και το κρέας, προσδίδοντας σ’ αυτά προστιθέμενη αξία (καθιστώντας τα ΠΟΠ).

Οι τέσσερις βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

1. Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων στις περιπτώσεις που ο κτηνοτρόφος είναι σχετικά νέος σε ηλικία ή υπάρχει διάδοχη κατάσταση για την εκμετάλλευση (κτηνοτροφική μονάδα).

2. Ίδρυση νέων αιγοπροβατοτροφικών μονάδων, σύγχρονων και λειτουργικών από νέους ανθρώπους με υψηλό, κατά προτίμηση, μορφωτικό επίπεδο,

3. Ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων από ομάδες παραγωγών που έχουν ήδη μονάδες και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν ή από νέους που θέλουν να ασχοληθούν συστηματικά και επαγγελματικά με την κτηνοτροφία (αιγοπροβατοτροφία), και

4. Ανάδειξη των υφιστάμενων παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. τυριά, κρεοσκευάσματα κλπ.) με βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καταναλωτών, ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να αναγνωριστούν, για όσα απ’ αυτά είναι εφικτό, ως ΠΟΠ.

Βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος είναι την προσεχή πενταετία να διπλασιαστεί η σημερινή παραγωγή αιγοπροβείου γάλακτος ώστε να καλυφθούν οι συνεχείς ανάγκες για παρασκευή φέτας, σφέλας, γραβιέρας και τυριών από αίγειο γάλα που παρουσιάζουν μια αλματώδη ανάπτυξη και άμεση ζήτηση.

 

Στενή συνεργασία με ΥΠΑΑΤ και Πειραιώς

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοπονήσου αναφέρεται ότι στη διαδικασία κατάρτισης του Προγράμματος υπήρξε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που όπως λέει «ενστερνίστηκε την ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  δημιουργήθηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο», και με την Τράπεζα Πειραιώς που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα γίνουν.

Όλες οι φάσεις του Προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη στης αρχές Μαρτίου παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, εκπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς και όλων των αρμόδιων φορέων.

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο Περιφερειάρχης  Πελοποννήσου Π. Τατούλης  έκανε  την παρακάτω  δήλωση: «Ένα μεγάλο  ευχαριστώ  σε όλους όσους συνέβαλλαν στη διαμόρφωση και συγκρότηση του  Προγράμματος  για την  ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρειά μας και ειδικότερα στον Καθηγητή Γ. Ζέρβα. Το συγκεκριμένο καινοτόμο πρόγραμμα, που αποτελεί ένα στοχευμένο πακέτο δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία  και συγκεκριμένο αναπτυξιακό αποτύπωμα, είμαι βέβαιος ότι θα δώσει μια νέα πνοή στην κτηνοτροφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα δημιουργήσει πρωτογενή πλούτο στηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και δίνοντας πρόσφορο έδαφος για νέα εγχειρήματα σε νέους κτηνοτρόφους σε έναν κλάδο που είναι εξαιρετικά κερδοφόρος».  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου

13-03-2014 10:16dimitris

Με ποιον πρεπει να επικοινωνησω για να ενημερωθω για τις λεπτομρειες του προγραμματος;

Απάντηση

19-02-2014 15:51saranths

ΜΠΡΑΒΟ ΝΑ ΤΑ ΧΕΡΟΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ..ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ <> ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΣΤΑΥΛΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ???? ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΑΥΛΟΣ ΘΑ ΚΩΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire