Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την Γενική Συνέλευση της CLAM, που πραγµατοποιήθηκε 16 και 17 Οκτωβρίου στην Μαδρίτη.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, µειωµένη κατά 7% προβλέπεται και η παραγωγή εσπεριδοειδών γενικότερα στις χώρες της Μεσογείου και συγκεκριµένα στους 21 εκατ. τόνους, µε τα πορτοκάλια να επηρεάζονται περισσότερο (-10%).
Αυτήν την περίοδο ξεκινάει στην Ελλάδα η συγκοµιδή για τις Ναβαλίνες, 10–15 µέρες αργότερα σε σχέση µε πέρσι, µε την τιµή παραγωγού για τις ελάχιστες ποσότητες που µαζεύονται τώρα να είναι στα 25 λεπτά.
Επίσης, «η τιµή παραγωγού για τα µανταρίνια ποικιλίας Κλαουζελίνα στη Λακωνία ξεκίνησε στα 40–50 λεπτά (συµβατικά) και στα 80 λεπτά (βιολογικά), 10–15 λεπτά χαµηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές τιµές», είπε στην Agrenda ο παραγωγός Τάσος Γκολέµης. Σύµφωνα µε τον παραγωγό ∆ηµήτρη Μυτιληναίο, φέτος αναµένεται µειωµένη παραγωγή µανταρινιών έως και 50%, όπως προβλέπεται να είναι και η παραγωγή πορτοκαλιών µετά την περσινή υπερπαραγωγή
Η τιµή για τα µανταρίνια φαίνεται να πιέστηκε από αυτήν των πορτοκαλιών Βαλέντσια, που αυτές τις µέρες είναι στα 20 – 30 λεπτά, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι έφτανε τα 70 λεπτά. Τον Μάρτιο, που ξεκίνησε η συγκοµιδή της ποικιλίας, η τιµή παραγωγού ήταν στα 5–6 λεπτά, ενώ «τις προηγούµενες χρονιές η τιµή ξεκινούσε από τα 12 – 20 λεπτά», υπογράµµισε ο κ. Γκολέµης.
Πιεσµένη ήταν πέρσι και η τιµή παραγωγού όσον αφορά τις Ναβαλίνες, που είναι περισσότερο πρώιµες, στα 22–23 λεπτά, ενώ η τιµή για τα Μέρλιν κυµάνθηκε στα 10–17. Αξίζει να επισηµανθεί ότι η περσινή τιµή παραγωγού για το προϊόν που προορίστηκε για χυµό έφτασε και τα 2 λεπτά το κιλό. Οι µειωµένες τιµές οφείλονται κυρίως στην περσινή υπερπαραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.
Όσον αφορά τα λεµόνια, τα τελευταία 2 χρόνια η τιµή παραγωγού ήταν υψηλή τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο, στο τέλος της εµπορικής περιόδου. Πέρσι η τιµή ξεκίνησε από τα 90 λεπτά, ενώ τους καλοκαιρινούς µήνες λόγω της µειωµένης διαθέσιµης ποσότητας έφτασε τα 2 – 3 ευρώ στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, µειωµένη κατά 7% προβλέπεται και η παραγωγή εσπεριδοειδών γενικότερα στις χώρες της Μεσογείου και συγκεκριµένα στους 21 εκατ. τόνους, µε τα πορτοκάλια να επηρεάζονται περισσότερο (-10%).
Αυτήν την περίοδο ξεκινάει στην Ελλάδα η συγκοµιδή για τις Ναβαλίνες, 10–15 µέρες αργότερα σε σχέση µε πέρσι, µε την τιµή παραγωγού για τις ελάχιστες ποσότητες που µαζεύονται τώρα να είναι στα 25 λεπτά.
Επίσης, «η τιµή παραγωγού για τα µανταρίνια ποικιλίας Κλαουζελίνα στη Λακωνία ξεκίνησε στα 40–50 λεπτά (συµβατικά) και στα 80 λεπτά (βιολογικά), 10–15 λεπτά χαµηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές τιµές», είπε στην Agrenda ο παραγωγός Τάσος Γκολέµης. Σύµφωνα µε τον παραγωγό ∆ηµήτρη Μυτιληναίο, φέτος αναµένεται µειωµένη παραγωγή µανταρινιών έως και 50%, όπως προβλέπεται να είναι και η παραγωγή πορτοκαλιών µετά την περσινή υπερπαραγωγή
Η τιµή για τα µανταρίνια φαίνεται να πιέστηκε από αυτήν των πορτοκαλιών Βαλέντσια, που αυτές τις µέρες είναι στα 20 – 30 λεπτά, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι έφτανε τα 70 λεπτά. Τον Μάρτιο, που ξεκίνησε η συγκοµιδή της ποικιλίας, η τιµή παραγωγού ήταν στα 5–6 λεπτά, ενώ «τις προηγούµενες χρονιές η τιµή ξεκινούσε από τα 12 – 20 λεπτά», υπογράµµισε ο κ. Γκολέµης.
Πιεσµένη ήταν πέρσι και η τιµή παραγωγού όσον αφορά τις Ναβαλίνες, που είναι περισσότερο πρώιµες, στα 22–23 λεπτά, ενώ η τιµή για τα Μέρλιν κυµάνθηκε στα 10–17. Αξίζει να επισηµανθεί ότι η περσινή τιµή παραγωγού για το προϊόν που προορίστηκε για χυµό έφτασε και τα 2 λεπτά το κιλό. Οι µειωµένες τιµές οφείλονται κυρίως στην περσινή υπερπαραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.
Όσον αφορά τα λεµόνια, τα τελευταία 2 χρόνια η τιµή παραγωγού ήταν υψηλή τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο, στο τέλος της εµπορικής περιόδου. Πέρσι η τιµή ξεκίνησε από τα 90 λεπτά, ενώ τους καλοκαιρινούς µήνες λόγω της µειωµένης διαθέσιµης ποσότητας έφτασε τα 2 – 3 ευρώ στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.