Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Από το σπόρο ως τη φιάλη ο VitiVini LAB

Καινοτόμες ιδέες και προτάσεις που θα καλύπτουν όλα τα στάδια της παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα, «από τον σπόρο μέχρι και την ανακύκλωση της φιάλης», θα αναμετρηθούν στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας του κλάδου του οίνου, ο οποίος ανακοινώθηκε την...

Από το σπόρο ως τη φιάλη ο VitiVini LAB

0
0

Με στόχο την ενεργοποίηση παραγωγών, επιστημόνων, πανεπιστημίων και φορέων  του κλάδου μέσω της διασύνδεσης της καινοτομίας και έρευνας με την παραγωγή, οι δυο οργανώσεις φιλοδοξούν πως ο νέος διαγωνισμός «VitiVini LAB»,  θα συμβάλει μεταξύ άλλων και στην προσπάθεια εκπόνησης  ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την εθνική αμπελουργία , αντίστοιχο με εκείνον που άνοιξε τον δρόμο για το ελληνικό κρασί στις διεθνείς αγορές νωρίτερα, «ο οποίος λείπει από τον κλάδο», όπως υποστήριξε ο κ. Αργύρης. «Ο πρωτογενής τομέας θα μας βγάλει από την κρίση, να εκμεταλλευτούμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε και το κλίμα ώστε να προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την  επιθυμία του ο διαγωνισμός αυτός να γίνει θεσμός.

«Να μεταφράσουμε με όρους αγοράς την έρευνα που ούτως ή άλλως γίνεται στα Ερευνητικά Ιδρύματα και τα Πανεπιστήμια», υποστήριξε ο κ. Κόκκαλης. «Μετά από μια πρώτη εμπειρία με τον Δήμο Πειραιά, να παντρέψουμε δυο οικοσυστήματα, αυτόν της τεχνολογίας με την θαλάσσια οικονομία, είδαμε ότι με την οργάνωση, την εκπαίδευση γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη, τον χώρο των ευφυών επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, μπορεί να αναπτυχθεί ένα ώριμο οικοσύστημα που παράγει κέρδος και ευδοκιμεί». Άλλωστε όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, αντίστοιχη ή και καλύτερη ήταν η εμπειρία από το εγχείρημα του Olive Challenge, αφού αφενός αναδεικνύει έναν νέο τρόπο επιχειρείν για τον κλάδο, και αφετέρου μετατρέπεται σε μια δεξαμενή στελεχών για τις καθιερωμένες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα για τον διαγωνισμό, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως θα είναι ένας «κλασσικός διαγωνισμός καινοτομίας σε όλο το φάσμα από τον σπόρο  μέχρι και την ανακύκλωση της φυάλης», για να προσθέσει πως «αυτό που ψάχνουμε είναι προτάσεις που θα μπορούν να παραγάγουν οικονομικό αποτέλεσμα». Τα εργαλεία που θα προσφέρει ο διαγωνισμός στις δέκα καλύτερες ομάδες των οποίων οι προτάσεις θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, ύστερα από την αξιολόγησή τους από το κοινό αλλά και μια επιστημονική επιτροπή θα είναι ένα εκαπιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων μηνών, που θα περιλαμβάνει μια περίοδο  επώασης κατά την οποία οι ομάδες θα αναπτύξουν περεταίρω τις ιδέες τους ενσωματώνοντας την παρεχόμενη τεχνογνωσία για το πώς για παράδειγμα μπορούν να εκπονήσουν ένα business plan. Το δεύτερο εργαλείο θα είναι η δικτύωση με ανθρώπους του κλάδου, όπως είναι οργανώσεις, εταιρείες και ενώσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγής.

«Φιλοδοξούμε ότι θα φτιάξουμε έναν χώρο όπου θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος και μια εξωστρέφεια, στοιχεία κρίσιμα για την οικονομία» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, με τον κ. Αργύρη να συμπληρώνει: «γνωρίζοντας τον χώρο του κρασιού θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να στηριχθεί. Οι άνθρωποι του κρασιού είναι άλλωστε περισσότερο ψαγμένοι. Προδιαγράφω την επιτυχία».

Ο διαγωνισμός καινοτομίας VitiVini LAB

Ο διαγωνισμός VitiVini LAB διοργανώνεται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με την υποστήριξη της Aephoria.net και αποτελεί τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας αποκλειστικά για τον αμπελοοινικό τομέα.

 

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να είναι καινοτόμες και να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν μπορούν να αφορούν στην ανάπτυξη ή/και ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών στα στάδια της καλλιέργειας της αμπέλου, της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης, της εμπορίας, της προβολής και προώθησης του οίνου (συμπεριλαμβανομένου του οινοτουρισμού) ως και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα.

Οι προτάσεις πρέπει να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα του τομέα ή/και στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα.

 

Αξιολόγηση των προτάσεων

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης του VitiVini LAB, με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια του διαγωνισμού. Από αυτές, θα διακριθούν 15 προτάσεις για παρουσίασή τους στο Demo Day.

Στην Επιτροπή Αξιολόγησης συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένοι επιστήμονες, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και αξιοπιστία του διαγωνισμού.

 

Demo Day

Στις αρχές  Νοεμβρίου 2018 οι διακριθείσες προτάσεις θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες ή από εκπροσώπους τους, για ψηφοφορία από το Advisory Committee και το κοινό, σε ειδική εκδήλωση Demo Day VitiVini LAB.

Οι νικητές που θα προκύψουν από τη διαδικασία θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επώασης.

 

Οι Συμμετέχοντες

- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες (άνω των 18 ετών), ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή σε ομάδες.

-Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να είναι υποψήφιος με μία ή περισσότερες προτάσεις.

-Η υποβολή των προτάσεων γίνεται μεταξύ του χρονικού διαστήματος από την 15η Ιουνίου 2018 μέχρι και την 15η Οκτωβρίου 2018.

-Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@vitivinilab.com

-Κάθε πρόταση θα περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

-Στοιχεία του συμμετέχοντα/ συμμετεχόντων που υποβάλλει/υποβάλλουν την πρόταση.

-Σύντομη περιγραφή της πρότασης μέχρι 300 λέξεις (ενδέχεται να δημοσιευθεί).

-Αναλυτική περιγραφή της πρότασης σύμφωνα με τα κριτήρια του διαγωνισμού.

-Συμπληρωματικές πληροφορίες για την πρόταση μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά, σε συσκευή αποθήκευσης USB ή ανάλογη. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να περιέχονται σε αρχεία pdf, jpeg, word ή powerpoint.

-Οι προτάσεις υποβάλλονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

Το δελτίο τύπου

VitiVini LAB : ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα

Μεγαλύτερη διασύνδεση των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με καινοτόμες πρακτικές, προωθεί η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Αμπελουργία και ήδη, σε συνεργασία με την  Aephoria.net, προχωρεί στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα VitiVini LAB.

Τη σχετική εξαγγελία έκαναν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλης Αργύρης και ο ιδρυτής της Aephoria.net Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα,  μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν, η ανάπτυξη και η ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών στα στάδια της καλλιέργειας της αμπέλου, της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης, της εμπορίας, της προβολής και προώθησης του οίνου και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα, θα ενισχύσουν την οικονομία του αμπελοοινικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της γνώσης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Ειδικότερα, στόχοι του Διαγωνισμού Καινοτομίας  VitiVini LAB είναι:     

-Η μεταφορά της έρευνας και της καινοτομίας από τα εργαστήρια στα αμπέλια, στα οινοποιεία και στις αγορές.

-Η σύνδεση του αμπελοοινικού τομέα με τις νέες τεχνολογικές και τις ψηφιακές εφαρμογές (όπως είναι η αμπελουργία ακριβείας, η χρήση μαζικών δεδομένων και η καθαρή ενέργεια, που επιτρέπουν την αποδοτική χρήση των πόρων, ενισχύοντας την περιβαλλοντικά και κλιματολογικά έξυπνη γεωργία).

-Η τόνωση της ποιοτικής απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων στον τομέα.

-Η ανάπτυξη νέων βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, που θα δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.

-Η διάδοση και η ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στον αμπελοοινικό τομέα.

-Η ενίσχυση του brand του ελληνικού οίνου και της εξωστρέφειάς του.

-Η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του οίνου και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα.

-Η ανάδειξη της σχέσης οίνου και ελληνικού πολιτισμού.

-Η ενίσχυση και διάδοση του αμπελοοινικού τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ομάδες αυτών, με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες έχουν  συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την πρότασή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.vitivinilab.com   από 15 Ιουνίου 2018 έως και 15 Οκτωβρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία της «ΕΔΟΑΟ», στο τηλέφωνο 210 3226057 ή στο email: info@vitivinilab.com   και στην  ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

 Σημειώνεται ότι η  Aephoria.net είναι ένα πρόγραμμα αειφόρου επιχειρηματικής εκπαίδευσης και επώασης για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, τον διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth Initiative  (http://www.bluegrowth.gr)  με εξαιρετική επιτυχία και διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Φέτος για πρώτη χρονιά στήριξε, με μεταφορά τεχνογνωσίας και με ενεργό συμμετοχή των στελεχών της, τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στον ελαιοκομικό τομέα «OliveChallenge» (http://www.olivechallenge.org/).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire