BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αυξάνει 13% τον δασμό εξαγωγής σιτηρών η Ρωσία από 10 Αυγούστου

Μικρότερη των προσδοκιών δείχνει πλέον η ρωσική σοδειά σιτηρών, με τη χώρα να ενεργοποιεί αυξημένο δασμό εξαγωγής από τις 10 Αυγούστου, σε μια εξέλιξη που έρχεται να περιορίσει τις διαθέσιμες ποσότητες σιτηρών από τη Ρωσία στις διεθνείς αγορές, αλλά και να «χτυπήσει» τις ανταγωνιστικές τιμές με τις οποίες έβγαιναν το προηγούμενο διάστημα οι εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας.

LQF3GG66X5A4RCMKWW7EQLJFLM

886
1

Η Ρωσία ανέμενε μια σοδειά της τάξης των 130 εκατ. τόνων μαλακού και σκληρού σίτου (για εσωτερική κατανάλωση), κριθαριού και λοιπών σιτηρών, έναντι των 121 εκατ. τόνων που συγκομίστηκαν την προηγούμενη χρονιά (2021). Ωστόσο καθυστερήσεις στη συγκομιδή λόγω βροχοπτώσεων αλλά και μειωμένες αποδόσεις, έρχονται να μετριάσουν σε σημαντικό βαθμό τις αρχικές εκτιμήσεις που πριν από περίπου ένα μήνα έκαναν λόγο για σοδειά ρεκόρ. Τότε το Κρεμλίνο είχε υποσχεθεί να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών στους 50 εκατ. τόνους έναντι των 33 εκατ. που διοχέτευσε στις διεθνείς αγορές κατά την εμπορική περίοδο 2021/22, «υπόσχεση» η οποία όλα δείχνουν πως θα αθετηθεί.

Στο μεταξύ, αν και η θαλάσσια οδός για τα περσινά αποθέματα των ουκρανικών σιτηρών παραμένει ανοιχτή και οι δύο πλευρές (Ρωσία-Ουκρανία) φαίνεται να σέβονται τους όρους της συνθήκης, παραμένει έντονο το πρόβλημα των logistics, αφού ακόμα οι ποσότητες και οι ρυθμοί απελευθέρωσης των σιτηρών από τα σιλό των λιμανιών δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των αγορών.

 

Την ίδια στιγμή, η επίμονη ξηρασία στη Γαλλία, έρχεται να ρίξει ακόμα και κάτω από τους 12 εκατ. τόνους τις προοπτικές παραγωγής καλαμποκιού έναντι των 15,53 εκατ. τόνων πέρυσι, σε μια συνθήκη που επιτρέπει ανοδικές πιέσεις στις τιμές σιτηρών στο γαλλικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου λοιπόν, η τιμή για το μαλακό σιτάρι παράδοσης τον Σεπτέμβριο του 2022 διαμορφώνεται στα 342 ευρώ ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια καλαμποκιού για παράδοση τον προσεχή Νοέμβριου διαμορφώνονται στα 327 ευρώ ο τόνος, όσο τα περσινά καλαμπόκια που ξεφορτώνονται στο λιμάνι του Μπορντό έχουν τιμή σποτ στα 332 ευρώ.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-08-2022 12:48THEODOR

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ( ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ) ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ , ΕΣΤΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΘΟΥΝ ΜΕ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία