BACK TO
TOP
Farming

Αναγκαία η αλλαγή πλεύσης για την καταπολέμηση του δάκου κρίνει ο Αραχωβίτης

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, με αφορμή δημοσίευμα για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και την διαθεσιμότητα των δραστικών ουσιών, δηλώνει πως η χώρα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες ουσίες για την καταπολέμηση του δάκου.

araxovitis_intro_2

13
0

Σε σχετική δήλωσή του,  με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα σχετικό με την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και την διαθεσιμότητα των δραστικών ουσιών, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης επισημαίνει πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου με εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την δακοκτονία τόσο για την βιωσιμότητα των καλλιεργειών όσο και για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε παρακάτων αναλυτικά τη δήλωσή του:

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα σχετικό με την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και την διαθεσιμότητα των δραστικών ουσιών, που αποτέλεσαν τα όπλα για το σημαντικό αυτό έργο, σαν Βουλευτής ενός δυνατού ελαιοπαραγωγικού Νομού, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάστηκα σθεναρά στην κατεύθυνση της προετοιμασίας μεγάλων τομών στην δακοκτονία και νομίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της προετοιμασίας είναι ήδη ορατά τη φετινή ελαιοκομική χρονιά.

Η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει την προετοιμασία αυτή, κινούμενη πάνω σε δυο άξονες: Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διενέργειας του όλου προγράμματος της δακοκτονίας που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του όλου προγράμματος αλλά και ένα άλμα ως προς την επιλογή των υλικών και μεθόδων της δακοκτονίας. Η δε αλλαγή πλεύσης ως προς τις δραστικές ουσίες και μεθόδους διενέργειας της δακοκτονίας είναι επιτακτική αναγκαιότητα δεδομένης της διαρκούς αυστηροποίησης του Ευρωπαϊκού πλαισίου για την αδειοδότηση των δραστικών ουσιών αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα πλέον αναπτύσσονται αλλά και υπάρχουν διαθέσιμες δραστικές ουσίες και μέθοδοι δακοκτονίας στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά που είναι εγκεκριμένες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Τα οφέλη από την εμπορία και την ανταγωνιστικότητα της ελιάς και του λαδιού  της χώρας μας από μια τέτοια τομή, είναι βέβαιο ότι θα είναι πολλαπλάσια της τυχόν αύξησης του κόστους της δακοκτονίας -που σημειωτέον μειώθηκε δραστικά επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τα δε οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών από μια τέτοια επιλογή είναι επίσης προφανή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές