BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τη δράση τους για το Κυπριακό

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

anastasiadis-mitsotakis-kipros

13
0

Τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα θέσουν επί τάπητος ένα συνολικό πλέγμα στρατηγικής, με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να καλεί τη γείτονα να σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας.

"Η Τουρκία το κάνει δύσκολο για μας. Δεν μας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο. Να βρούμε άκρη. Στο τέλος-τέλος η συνεργασία πάντοτε βοηθάει και η συνεργασία προάγει και εμείς είμαστε η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη Τουρκία και μία Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι η Τουρκία φαίνεται να το επιζητά λιγότερο από ό,τι εμείς θέλουμε να τη βοηθήσουμε σε αυτό. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Θα σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας; Θα σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα; Θα σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Όμως δεν πρόκειται να απελπιστούμε. Είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε τις συμμαχίες μας. Δεν προσερχόμαστε σε αυτή την προσπάθεια, αγνοώντας την ανάγκη να έχουμε μαζί μας την διεθνή κοινότητα, να έχουμε μαζί μας τους συμμάχους μας το ΝΑΤΟ, να έχουμε μαζί μας τους εταίρους μας και φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε (Real fm) ο κ. Δένδιας.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία η Άγκυρα ρίχνει συνεχώς…νερό στο μύλο της ρητορικής της έντασης και φέρνει στο προσκήνιο και πάλι τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Ερντογάν απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να  πλημμυρίσει την Ευρώπη με 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

"Εάν σε αυτό τον αγώνα δε μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τους 3.650.000 πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και τους 2.000.000 ανθρώπους που θα φτάσουν στα σύνορα μας από την Ιντλίμπ", ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, όσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλνει απειλητικά μηνύματα στη Λευκωσία.

"Στέλνουμε προειδοποίηση στους Ελληνοκύπριους. Όποιος κι αν σας στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ελλάδα, κανένας από αυτούς δε μπορεί να μας εμποδίσει τη δραστηριότητα μας ούτε θα τα καταφέρει. Αυτό που πρέπει να μάθετε είναι να μοιράζεστε", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, μετά την προαναγγελία για άνοιγμα "προξενείου" στην Αμμόχωστο.

"Θα ανοίξουμε το Γενικό Προξενείο μας στην Αμμόχωστο, που θα είναι η 243η αποστολή μας στον κόσμο. Kανείς δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τον δεσμό των Τουρκοκυπρίων με τη Μητέρα Πατρίδα", έγραψε, στο Twitter, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάζει την εκπεφρασμένη πρόθεση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως αυτή η συμπεριφορά είναι δηλωτική μιας προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έστειλε το δικό του διαυγές μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

"Πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη εκμαιεύοντας ή προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την διαχείριση του προσφυγικού. Η Ευρώπη έδωσε πολλά χρήματα στην Τουρκία. Έξι δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο μιας σωστής Συμφωνίας, η οποία έγινε μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, που ήταν αμοιβαία ωφέλιμη για την Ευρώπη και για την Τουρκία. Αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία οικονομικά μπορεί να επεκταθεί, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας. Όταν αναφέρομαι σε καλή γειτονία, αναφέρομαι και στην γειτονία της Ελλάδος με την Τουρκία, αλλά και στην γειτονία της Ευρώπης με την Τουρκία…Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία. Τώρα αν ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει πια να το αποδείξει έμπρακτα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία