BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Εντός ημερών η ενεργειακή αναβάθμιση της Βουλής

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο ενεργειακής  αναβάθμισης του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων, με αρχικό προϋπολογισμό της τάξης των 2,8 εκατ. ευρώ.

images__8_

25
0

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του μεγάρου, με την πρώτη, που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, να περιλαμβάνει την τοποθέτηση γυάλινης ενεργειακής στέγης 400 τ.μ.

Τι αφορά το έργο

Το έργο, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%, περιλαμβάνει την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων, από τις οποίες οι κυριότερες αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας στο σύστημα ψύξης και στο κέλυφος του κτηρίου και την εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού. Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει εμβαδόν 27.023 τ.μ. ενώ οι θερμαινόμενοι - ψυχόμενοι χώροι στους οποίους επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις είναι 24.943 τ.μ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο χρόνων. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΤΕΚΑΤ, η οποία προσέφερε έκπτωση 2,43%, με αποτέλεσμα η συνολική δαπάνη να περιορίζεται σε περίπου 2,2 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό, που είχε πραγματοποιήσει η Βουλή των Ελλήνων, το "παρών" έδωσε μία ακόμη τεχνική εταιρεία, προσφέροντας έκπτωση 5%, αλλά αποκλείστηκε επειδή τα δικαιολογητικά συμμετοχής της είχαν παραλείψεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην απόφασή της η επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού της Βουλής.

H TEKAT, που ιδρύθηκε το 1986, έχει υλοποιήσει έργα κατασκευής, ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων κυρίως του Δημόσιου Τομέα ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2018 εμφάνισε κέρδη προ φόρων της τάξης των 200 χιλ. ευρώ από περίπου 400 χιλ. ευρώ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται σε περίπου 2,1 εκατ. ευρώ από περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη φάση

Η πρώτη φάση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης, με ανάδοχο την εταιρεία ΕΡΓΟΣΥΝ είχε περισσότερο…εμφανή αποτελέσματα λόγω της τοποθέτησης του γυάλινου θόλου, με τον οποίο απετράπησαν, μεταξύ άλλων, οι διαρροές νερού από την οροφή που είχαν φτάσει μέχρι τα έδρανα. Το έργο εκείνο περιλάμβανε την τοποθέτηση (υψίστης ασφαλείας (anti-burglary) υαλοπινάκων 44 χιλιοστών που αντικατέστησαν την παλιά γυάλινη στέγη, την αποκατάσταση και την ενίσχυση του µεταλλικού φορέα και των περιµετρικών δοκών στο "δώµα" πάνω από το βιτρό, όπως και την κατασκευή νέων συστηµάτων επισκεψιµότητας και συντήρησης εσωτερικά και εξωτερικά της στέγης.

Τα συγκεκριμένα έργα είναι ίσως τα πιο σημαντικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οπότε κατασκευάστηκε ο πενταώροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης στην περίμετρο του κτηρίου, που έχει συμβάλει στην αποσυμφόρηση των γύρω χώρων από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και την ανάδειξη του κτηρίου.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία