BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Άφαντοι οι εργάτες γης στην Ευρώπη, ανατροπή στις ισορροπίες αγοράς

Κάθε άλλο παρά ενιαία αγορά θυμίζει η κατάσταση στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, όπου ακινητοποιούνται φορτηγά με ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα, ενώ αίτημα για πρόσθετα μέτρα στέλνουν στην Κομισιόν συνεταιρισμοί και βιομηχανίες προκειμένου να αποτραπεί ένας επικίνδυνος εμπορικός κατακερματισμός στο μπλοκ.

ergatiesgies

20
0

Την ίδια στιγμή, ανησυχίες εκφράζονται από ολοένα και περισσότερες χώρες για ελλείψεις σε εργάτες γης, όσο πλησιάζει ο καιρός που στα κτήματα απαιτείται όλο και περισσότερο προσωπικό για τις συγκομιδές της άνοιξης.

Οι περιορισμοί που επιβάλλουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορά τους με άλλα μέλη του μπλοκ σε απάντηση στην επιδημία toy κορωνoϊού διαταράσσει την αλυσίδα παροχής τροφίμωνεται η παροχή τροφίμων αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση εκπρόσωποι της βιομηχανίας μεταποίησης και αγρότες που απευθύνουν στην Κομισιόν.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες της ΕΕ έχουν σφίξει τους ελέγχους ή ακόμα και κλείσει τα σύνορα που είναι συνήθως ανοιχτά και ανεξέλεγκτα, ως απάντηση στην εξάπλωση της επιδημίας.

Λόγω αυτών των μέτρων, παρατηρήθηκαν «καθυστερήσεις και διαταραχές στα σύνορα των χωρών για την παράδοση ορισμένων αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων καθώς και υλικά συσκευασίας», αναφέρεται στη κοινή δήλωση, η οποία υπογράφηκε από εμπορικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους αγρότες της ΕΕ, τους εμπόρους τροφίμων και την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Επίσης, προειδοποίησαν για ενδεχόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς ο τομέας βασίζεται σε εργαζόμενους που μετακινούνται σε όλο το μπλοκ.

Για να αποφύγουν την έλλειψη βασικών αγαθών, τροφίμων και φαρμάκων, οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την Τρίτη μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, για τη δημιουργία ταχέων λωρίδων στα σύνορα των χωρών τους, αλλά δεν συμφώνησαν να διατηρήσουν τα εσωτερικά σύνορα ανοιχτά. Η βιομηχανία είπε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό.

"Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τη διαχείριση των συνόρων ως ένα καλό πρώτο βήμα. Παρά τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές, ωστόσο, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές διαταραχές ", ανέφεραν.

Ζήτησαν από τις χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενες ελλείψεις εργαζομένων.

"Δεδομένου ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σε γεωργικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ενοποιημένη και λειτουργεί διασυνοριακά, τυχόν μπλοκ εφοδιασμού και εργαζομένων θα ανακόψουν αναπόφευκτα τις επιχειρήσεις. Η ικανότητά μας να παρέχουμε φαγητό για όλους θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ", ανέφερε η δήλωση.

Υπογράφηκε από την FoodDrinkEurope, το εμπορικό όργανο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μεταποίησης τροφίμων Copa και Cogeca που εκπροσωπεί τους αγρότες και την CELCAA, την κοινοτική ομπρέλα για τις εμπορικές εταιρείες στον τομέα των τροφίμων και των βασικών προϊόντων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία