BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

«Σβήνει» αυξήσεις ΔΕΗ η επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Με 30 ευρώ/MWh ανά παροχή θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος προκειμένου να απορροφηθεί σχεδόν στο σύνολό της η αύξηση που προκύπτει από την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών. Κάθε μήνα προβλέπεται να επιδοτούνται 300 κιλοβατώρες, που αντιστοιχούν στη μέση κατανάλωση ενός τυπικού νοικοκυριού.

dei_4

22
0

Σύμφωνα με το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, η επιδότηση θα αφορά σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από τον πάροχο που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Το μέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τους λογαριασμούς Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι οι ανατιμήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος συνεχίζονται.

Το μέτρο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το από τον κουμπαρά των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ, ποσό που θα δημιουργήσει το λεγόμενο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που θα καλύψει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση των 30 ευρώ/MWh, καλύπτει περίπου το 80% πιθανής αύξησης των τιμολογίων της τάξης του 40%  ή αλλιώς ενός ποσού 38 έως 40 ευρώ. Το μέτρο της επιδότησης θα αφορά τόσο στα νοικοκυριά όσο και στα εμπορικά καταστήματα που προμηθεύονται ρεύμα στη χαμηλή τάση. Για τους πελάτες της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η εταιρεία εφαρμόζει πρόσθετη έκπτωση της τάξης του 30%, η επιβάρυνση από την εφαρμογή της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής εκμηδενίζεται.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ το μηνιαίο κόστος ενός νοικοκυριού από 300 έως 600 κιλοβατώρες δε θα αυξηθεί πάνω από 2 ευρώ το μήνα με το μέτρο της επιδότησης. Αντίθετα εάν δεν υπήρχε η επιδότηση τότε οι καταναλωτές θα χρεώνονταν με επιπλέον 20 έως 40 ευρώ. Δηλαδή με την επιδότηση πρακτικά θα μειωθούν σημαντικά ή ακόμη και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία