BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Προθεσμία 10 ημερών για την επανένταξη στις 100-120 δόσεις

Προθεσμία δέκα ημερών έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση των 100-120 δόσεων συνεπεία της πανδημικής κρίσης προκειμένου να επανενταχθούν, καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

eforia_om_

12
0

Δικαίωμα επανένταξης έχουν όσοι είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίσης και δεν κατάφεραν την περίοδο από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου (30/9) πληρώνοντας τη δόση του Αυγούστου μαζί με τη δόση του τρέχοντος μηνός. Σημειώνεται ότι χθες άνοιξε η εφαρμογή My Business Support προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.  

Ποιοι μπορούν να επανενταχθούν:  

1. Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.

2. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

3. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

4. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

5. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων "COVID-19".

6. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021.

Με την υποβολή της αίτησης επανένταξης του οφειλέτη στις παλιές ρυθμίσεις, θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που   χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021. Με την πληρωμή των δύο δόσεων οι ρυθμίσεις "ανοίγουν"" και οι απλήρωτες δόσεις της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 που έμειναν απλήρωτες θα   προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων.

Πότε η ρύθμιση χάνεται:
- Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

- Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

- Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους. 

Στο μεταξύ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης (36-72 δόσεις) για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και τους φόρους που βρίσκονται σε αναστολή. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται  30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Η νέα ρύθμιση αφορά την περίοδο της πανδημίας και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για το τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022. Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν έστω και μία περισσότερη δόση πέραν των 36 όλες οι δόσεις θα είναι έντοκες. Δηλαδή εάν το χρέος αποπληρωθεί για παράδειγμα σε 40 δόσεις το σύνολο των δόσεων θα είναι έντοκες. Επίσης,  δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά βεβαιωθέντες οφειλές.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία