BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αυξημένη ανάπτυξη είδε στην Ελλάδα το φθινόπωρο η Κομισιόν

Σε σημαντική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2021 αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοινώνει αύριο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από το 4,3% που προέβλεπε τον περασμένο Μάιο, πλέον θα βλέπει την ανάπτυξη πάνω από το 6,1% που προβλέπει επίσημα το ΥΠΟΙΚ. Ελλείψει στοιχείων θα παραπέμπει την τελική της αναθεώρηση για το 2021 στις χειμερινές της προβλέψεις.

Κομισιον

17
0

Την δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία μετά το άνοιγμα της αγοράς τον Μάιο, θα καταγράψει στις φθινοπωρινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας την ανάπτυξη για το 2021 πάνω από το 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν πάντως ότι και η νέα πρόβλεψη παρότι θα είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν για ανάπτυξη 4,3% τον Μάιο, δεν θα είναι η τελική. Μόλις κλείσει το έτος η Κομισιον θα αναθεωρήσει εκ νέου τις προβλέψεις της προσεγγίζοντας την πρόβλεψη της τράπεζας της Ελλάδας για ανάπτυξη 7% του 2021 μάλλον στις χειμερινές της προβλέψεις τον Φεβρουάριο. 

Η ανάγκη για νέα αναθεώρηση προκύπτει από το ότι, τα επίσημα στοιχεία με βάση τα οποία γίνονται τώρα οι προβλέψεις της Επιτροπής, σταματούν τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς δεν έχουν ενσωματώσει την καλή πορεία του τουρισμού για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Τα έσοδα αυτά θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου. Η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ λόγω της χαμηλής βάσης, που δημιούργησε το lockdown στο οποίο βρισκόταν πέρσι η οικονομία από τις αρχές Νοεμβρίου, θα ενισχυθεί και από τα έσοδα της παράτασης της τουριστικής περιόδου, μαζί τις υψηλές επιδόσεις που συνεχίζουν να έχουν, εξαγωγές, επενδύσεις και οικοδομική δραστηριότητα.

Κατά την συλλογή στοιχείων για τις προβλέψεις, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισαν τις προοπτικές η οικονομία να αναπτυχθεί για το 2021 με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από το 6,1%. Ξεκαθάρισαν όμως στους επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν μπορούν να ενσωματώσουν στα στοιχεία τους τάσεις από "πρόδρομους δείκτες", αλλά θα πρέπει να βαδίσουν με βάση τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία. Ελλείψει το στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, θα προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση της ανάπτυξης για φέτος στο 6,3%-6,5%. Τούτο, μόνο με την αναθεώρηση των εισπράξεων από τον Τουρισμό στο 55% του 2019 που αποτυπώνονται ως το Σεπτέμβριο Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από το 45% των εισπράξεων του 2019, που προβλέπονταν την περασμένη άνοιξη. Την ίδια ώρα σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ ή το 65% των εισπράξεων του 2021 και ίσως λίγο υψηλότερες. 

Οι επιφυλάξεις 

Παράλληλα, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν θα κρύψουν ότι η συνέχιση της πανδημίας λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών από το καλοκαίρι και μετά, αλλά και οι ανατιμήσεις των προϊόντων ενέργειας και "στενώσεις" της εφοδιαστικής αλυσίδας, γεννούν ανησυχίες και για το ελληνικό ΑΕΠ. Σε ότι αφορά το 2022, θα σημειώνει την ώθηση που θα δίνει στην οικονομία η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέποντας ανάπτυξη 4,5%. 

Στην ειδική αναφορά των προβλέψεων για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδίδει άλλη μια φορά τα εύσημα στην ελληνική Κυβέρνηση για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των συνεπειών της πανδημίας όσο και - πρόσφατα- των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα θα επισημαίνεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρείχε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης εντός των χωρών της Ευρωζώνης, κατά της πανδημίας, διοχετεύοντας στην οικονομία συνολικά 41,8 δισ. ευρώ, καταφέρνοντας, να στηρίξει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. 

Τέλος θα ταυτίζεται σχεδόν με τις ελληνικές προβλέψεις για το έλλειμμα που θα προβλέπει ότι θα κινηθεί για φέτος στο 10% με προοπτική να υποχωρήσει στο 3,7% το 2022, λόγω και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία