BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Εκταμίευση 2 δις από Ταμείο Ανάκαμψης για ώριμες επενδύσεις

Έτοιμες να πατήσουν το κουμπί της χρηματοδότησης για ώριμα δάνεια τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ είναι οι τράπεζες, στο πλαίσιο της δανειοδοτήσεων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ_-_ΥΠΟΓΡΑΦΗ_1

155
0

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάθε μία από τις τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Βank) έχει έτοιμα προς εκταμίευση δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

«Από το καλοκαίρι έως και σήμερα έχει γίνει σημαντική προετοιμασία με μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προχωρήσει και πλέον είναι ώριμα τα προς χρηματοδότηση business plan», τονίζουν στο Euro2day στελέχη των τμημάτων corporate και investment των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μπροστά τους σημαντικές επενδύσεις και εξαρχής είχαν επιδείξει ενδιαφέρον να χρηματοδοτηθούν μέσα από το σκέλος των δανείων (σ.σ. 13 δισ. ευρώ συνολικά) του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μόνο που περιμέναμε τόσο οι τράπεζες όσο και οι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες μας ήταν η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με το δημόσιο», αναφέρει ένας εκ των συνομιλητών.

Από τον Ιανουάριο

Τα επενδυτικά πλάνα που έχουν υποβάλει οι μεγάλες εταιρείες, τα οποία σημειωτέον έχουν υποστεί επεξεργασία αρκετών μηνών, είναι σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων των τραπεζών αξιόπιστα και προσβλέπουν σε σημαντικές επενδύσεις.

«Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των ώριμων επιχειρηματικών πλάνων και ήδη οι τράπεζες έχουν σχεδόν έτοιμα και τα σχετικά κείμενα των δανειακών συμβάσεων», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο επικεφαλής corporate banking μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι hot τομείς

Σε πρωταγωνιστές της χρηματοδότησης μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης εξελίσσονται ο κλάδος της ναυτιλίας και της ενέργειας. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ναυτιλία διεκδικεί σημαντικό κομμάτι των εν λόγω χρηματοδοτήσεων ενώ τα business plan που έχουν υποβάλει οι ισχυροί της ενέργειας, εφόσον υλοποιηθούν απρόσκοπτα, θα αλλάξουν, σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, το ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Σημαντικό μερίδιο από τη ρευστότητα διεκδικούν και οι ταχέως εξελισσόμενοι κλάδοι του τουρισμού και του real estate. Ειδικά στο αμιγώς τουριστικό/ξενοδοχειακό κομμάτι, οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε από Έλληνες επιχειρηματίες είτε από ξένους που ήδη δραστηριοποιούνται με αξιώσεις στην ελληνική αγορά.

Στον κλάδο του real estate σημειώνεται ήδη μια έκρηξη ζήτησης για ελληνικά assets, η οποία σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη αναμένεται να διατηρηθεί και σε ορισμένες περιοχές να ενταθεί μέχρι και το 2027.

Πηγή: Euro2day.gr

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

«
Υπογραφή επιχειρησιακών συμφωνιών μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών

και έξι πιστωτικών ιδρυμάτων για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 970 εκατ. ευρώ

Υπεγράφησαν, σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρησιακές συμφωνίες μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και έξι εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, για την αξιοποίηση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Πιο συγκεκριμένα, τις έξι συμφωνίες υπέγραψαν, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και εκπρόσωποι των εξής πιστωτικών ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.

Δυνάμει αυτών των συμφωνιών, θα εκταμιευθούν, άμεσα, 970 εκατ. ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), για τα οποία αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ποσό ύψους 1,570 δισ. ευρώ θα είναι, άμεσα, διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.

Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει στις επόμενες ημέρες πρόσκληση που θα απευθυνθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που έως τώρα δεν έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχήμα.

Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους: 1) πράσινη μετάβαση, 2) ψηφιακός μετασχηματισμός, 3) καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, 4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και 5) εξωστρέφεια.

Η χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει, σημαντικά, στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν θετικό προσδοκώμενο ποσοστό απόδοσης.

Υπενθυμίζεται πως από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών του Υπουργείου Οικονομικών, με έξι τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων συστημικών, ανεβάζει το ποσό που θα διοχετευτεί, άμεσα, στην ελληνική οικονομία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στο 1,570 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο όλων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης στην Ευρώπη. Από την αξιοποίηση των δανειακών πόρων, οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, αφορούν πλήθος κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλουν, καταλυτικά, στην ταχύτερη μετάβαση της Ελλάδας στη μόνιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία