BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Πληθωρισμός και ενέργεια καθορίζουν την πορεία της οικονομίας

Το 2021 ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 105,4 μονάδες και ουσιαστικά επανήλθε στα επίπεδα του 2019, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ήταν το προηγούμενο έτος καλύτερο του στόχου.

Τραπεζα-Πειραιως__2_

94
0
Στις 19 01 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2022 Με την έκδοση 10 ετους ομολόγου άντλησε 3 δις με κουπόνι  1,75% και απόδοση 1,836% ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα 15 δις. Τέλος, στις 14 Γενάρη,  η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε «ΒΒ» αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό.
Διεθνείς Εξελίξεις
Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνει φθάνοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν αισθητά τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας την αρνητική επίδραση του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Η Fed προτίθεται να ολοκληρώσει τον Μάρτιο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τουλάχιστον 3 φορές το επιτόκιο εντός του 2022 ώστε να αντιμετωπίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. 
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, η μεγάλη διασπορά της επιθετικής μετάλλαξης «όμικρον» έχει οδηγήσει σε νέους περιορισμούς Η ECB έχει αποφασίσει να διακόψει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ. 
Στην Κίνα, καταγράφονται περισσότερα στοιχεία που αντανακλούν έντονηεπιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. 
Ολόκληρο το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Πειραιώς διαθέσιμο εδώ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία