BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Εντατικές προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 Μαΐου

Για τη… σκληρή μάχη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 30 και 31 Μαΐου, προετοιμάζεται πλέον η Αθήνα.

AP_20275510972141

98
0

Με… κυρίαρχο μενού συζήτησης στην ατζέντα των Βρυξελλών τα επόμενα βήματα που πρέπει να υιοθετηθούν, προκειμένου να "δοθούν κοινές απαντήσεις, σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα" και με άγνωστη την ημερομηνία λήξης της βαθειάς ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να εκπέμπει, σε όλους τους τόνους, τα δικά του σαφή μηνύματα για την ανάγκη άμεσων δράσεων θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο…ράλι των ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση στήριξε με το νέο εθνικό σχέδιο τους καταναλωτές, ωστόσο, όπως παρατηρούν στελέχη, αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη πρόσθετης βοήθειας από την Ευρώπη. Μία βοήθεια είτε χρηματοδοτική (με ανακύκλωση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης) είτε με μία πιο δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου. Και οι συζητήσεις στη Σύνοδο των "27" αναμένεται ότι θα είναι πολύπλοκες και καθοριστικές όσον αφορά στα επόμενα βήματα, με την ανησυχία όχι μόνο για τη διάρκεια, αλλά και για τα… πλήγματα που μπορεί να επιφέρει η κρίση στην ενέργεια να διογκώνεται εξακολουθητικά.

"Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να διαφοροποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι επί του παρόντος πιεζόμαστε. Πληρώνουμε το φυσικό αέριο στη Ρωσία φυσικού αερίου, σε τιμές που είναι υπερβολικά υψηλές. Και δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της αγοράς φυσικού αερίου. Και αυτός είναι ο λόγος που υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και θα επαναφέρω αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende, στο Νταβός της Ελβετίας. Η Αθήνα οδεύει προς το…κρίσιμο ραντεβού των "27" στις Βρυξέλλες με την ξεκάθαρη θέση ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα-μαξιλάρι στην προσπάθεια στήριξης των οικονομιών και των καταναλωτών. "Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες. Τι θα κάνουμε τον χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες; Καταλήξαμε σε ένα πολύ ισχυρό, πιστεύω, εγχώριο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το πεδίο", ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι σημαντικές αυξήσεις που καταγράφονται στην τιμή του φυσικού αερίου προκαλούν… ίλιγγο στα κράτη-μέλη, αλλά και περαιτέρω ανησυχία σε εκατομμύρια καταναλωτές. Και σε αυτό το σκηνικό του…εκρηκτικού κοκτέιλ καθίσταται σαφές ότι η επερχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των "27" ηγετών αποκτά χαρακτηριστικά κρισιμότητας όσον αφορά στις κοινές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, με στόχο μία κοινή απάντηση σε μοτίβο ανάλογο με τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις της πανδημικής κρίσης. Η Αθήνα συνεχίζει, μαζί με τις χώρες του Νότου, να πιέζει για άμεσες απαντήσεις στις…ενεργειακές Συμπληγάδες. "Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής. Είναι, συνεπώς, απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις", έχει τονίσει ήδη ο κ. Μητσοτάκης. Η ελληνική πρωτεύουσα ποντάρει πολλά στον κοινό βηματισμό με Ρώμη, Μαδρίτη και Λισαβόνα. Ωστόσο, η τακτική που θα ακολουθήσουν οι αποκαλούμενες και "φειδωλές" χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά κρατάει σε…ρευστότητα το σκηνικό στην "καρδιά" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα momentum που στον…ορίζοντα έρχεται να αποτυπωθεί (με βάση τα σημερινά δεδομένα) ένα δύσκολο ενεργειακά Φθινόπωρο και ένα ακόμα πιο…τραχύς Χειμώνας. 

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία