BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Πρόταση Τσεχίας για πλαφόν 220 ευρώ/Mwh στις τιμές αερίου της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ενός προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, μετά από επικρίσεις ότι το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν υπερβολικά αυστηρό, σύμφωνα με σχέδιο που διέρρευσε και είδε η EURACTIV.

shutterstock_585985199-800x450-1

124
0

Η νέα δέσμη τροπολογιών, που κυκλοφόρησε από την Τσεχία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δείχνει μια σημαντική μείωση των ορίων που πρέπει να πληρούνται για την ενεργοποίηση ενός ανώτατου ορίου τιμών στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η αναθεωρημένη πρόταση μειώνει σημαντικά την πρώτη ενεργοποίηση: την τιμή του φυσικού αερίου στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ, τον ολλανδικό μηχανισμό μεταφοράς τίτλων (TTF). Το επίπεδο αυτό έχει μειωθεί από 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε 264 ευρώ σε προηγούμενη διαρροή και τώρα σε 220 ευρώ στο τελευταίο σχέδιο.

Η δεύτερη ενεργοποίηση – ο αριθμός των ημερών που η τιμή υπερβαίνει το επίπεδο του ανώτατου ορίου – έχει επίσης μειωθεί από δύο εβδομάδες σε πέντε ημέρες.

Οι τροποποιήσεις μειώνουν επίσης το όριο του τρίτου όρου: τη διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της τιμής του φυσικού αερίου.

Ακόμη και αν πληρούνται οι άλλες δύο ενεργοποιητικές συνθήκες, το ανώτατο όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν η διαφορά μεταξύ του ολλανδικού TTF και της παγκόσμιας τιμής του LNG είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ, από 58 ευρώ που ήταν στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αρχική πρόταση επικρίθηκε ευρέως από τις πρωτεύουσες της ΕΕ όταν κατατέθηκε τον Νοέμβριο, με την Ισπανίδα υπουργό Περιβάλλοντος Τερέσα Ριμπέρα να την αποκαλεί «απολύτως ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική, εκτός στόχου».

Εν τω μεταξύ, ο Τσέχος υπουργός Τζόζεφ Σίκελα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αρχικά είχαμε πρόβλημα επειδή η Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να καταθέσει πρόταση στο τραπέζι. Τώρα έχουμε το αντίθετο πρόβλημα επειδή το έκανε».

Υπάρχουν επίσης κινήσεις από την τσεχική Προεδρία για την εισαγωγή πιο δυναμικών στοιχείων στην πρόταση της Επιτροπής. Στην τελευταία αναθεώρηση γίνεται λόγος για ένα «δυναμικό» ανώτατο όριο αντί για ένα σταθερό.

Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι διχασμένες

Οι συζητήσεις σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου παραμένουν δύσκολες, με τις χώρες της ΕΕ να έχουν παγιωθεί στις θέσεις τους. Το στρατόπεδο που είναι πιο ανυποχώρητο για την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου φαίνεται να αναπτύσσεται από τους «φανατικούς τέσσερις» που περιλαμβάνουν το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Περιλαμβάνει πλέον και τη Σλοβενία με τη Μάλτα και τη Λιθουανία να δείχνουν επίσης υποστήριξη, όπως αντιλαμβάνεται η EURACTIV.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σλοβενία κατέθεσαν ένα μη επίσημο έγγραφο με πρόταση για ένα διαφορετικό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου για το ολλανδικό TTF, το οποίο θα ισχύει μόνιμα από την 1η Ιανουαρίου 2023 χωρίς πρόσθετες ενεργοποιήσεις. Το επίπεδο του ανώτατου ορίου θα ήταν είτε σταθερό στα 160 €/MWh είτε θα καθοριζόταν κάθε μήνα με βάση άλλα διεθνή σημεία αναφοράς φυσικού αερίου. Τα άλλα χρηματιστήρια φυσικού αερίου της ΕΕ θα συνδέονται με αυτό και θα επιτρέπεται μια διακύμανση 5% ώστε να διατηρείται ένα σήμα τιμών για τις ροές εντός της ΕΕ.

Ο μηχανισμός θα διέπεται από ένα σύστημα «φωτεινών σηματοδοτών», σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί σε κανονικές συνθήκες, θα έχει «διακριτική ευχέρεια» όταν επιτευχθούν ορισμένα κατώτατα όρια που σχετίζονται με τις παραδόσεις φυσικού αερίου και την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα καταργείται αυτόματα σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών αυτών. Το ανώτατο όριο θα κάλυπτε επίσης όλες τις μελλοντικές συναλλαγές και όχι μόνο τα προϊόντα του μήνα, όπως κάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία