BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Κρίσιμη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τους Οίκους αξιολόγησης

Περιμένουμε τη συνέχιση της παραγωγής και εφαρμογής της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής, ώστε η βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας να σταθεροποιηθεί.

w09-81311omologa

20
0
Αυτό τόνισε ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Moody’s Στέφεν Ντάικ στην τοποθέτησή του σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε πάνελ για την επενδυτική βαθμίδα. Ο κ. Ντάικ επιβεβαίωσε τη μείωση του ελληνικού λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ αλλά και της θετικής ανάπτυξης της οικονομίας. 

Εξηγώντας γιατί η Moody’s είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που έχει κατατάξει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Ba3), ο κ. Ντάικ διαβεβαίωσε ότι η Moody’s είναι φιλική για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι ο οίκος αναβάθμισε στις 17 του μήνα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από "σταθερή" σε "θετική".

Τόνισε όμως ότι ο οίκος που εκπροσωπεί, εκτός από την ονομαστική βελτίωση δεικτών όπως το χρέος το έλλειμμα και η υψηλή ανάπτυξη, εξετάζει και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και κυρίως τη διατηρησιμότητα των τάσεων.

"Περιμένουμε τώρα να δούμε πώς θα συνεχιστεί η παραγωγή και κυρίως η εφαρμογή πολιτικής" είπε ο κ. Ντάικ σημειώνοντας ότι η χρειάζεται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής για να δούμε μονιμότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Τόνισε, ωστόσο, ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που θα πρέπει να λυθεί τώρα είναι η αναστροφή της τάσης αύξησης του ελλείμματος τους ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. 

Αλεξ Μουσκατέλι (Fitch) 

Πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν ο αναλυτής του οίκου Fitch Άλεξ Μουσκατέλι, ο οποίος επισήμανε και αυτός τη σημασία της συνέχισης της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων.

Αιτιολογώντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒ+, τόνισε ότι ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του χρέους, της υψηλής ανάπτυξης της οικονομίας και της βελτίωσης των επιδόσεων των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τη βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Ο κ. Μουσκατέλι έδειξε πιο αισιόδοξος και για το μέλλον εκτιμώντας ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας δεν θα επιτρέψουν μεγάλες αποκλίσεις από τη σημερινή πολιτική.

Βεβαίως, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη φορολογική πολιτική, την κατεύθυνση των δαπανών, αλλά και αυτές θα πρέπει να κινηθούν μέσα στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ο κ. Μουσκατέλι.

Στ. Παπαδόπουλος (JPMorgan)

"Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Μπαίνουμε στο κλαμπ των ισχυρών όπου ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμη πιο σκληρός". Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την επόμενη μέρα της επενδυτικής βαθμίδας για την οικονομία το στέλεχος της JP Morgan, τέως Γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιος Παπαδόπουλος. 

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών αφού πλέον η Ελλάδα θα περάσει σε άλλο επίπεδο. "Δεν θα συγκρινόμαστε πια με χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά με οικονομίες όπως αυτές της Ολλανδίας και της Ισπανίας. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα να είμαστε ανταγωνιστικοί" είπε το στέλεχος της JP Morgan.

Υπογράμμισε όμως ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν έχει μόνο απαιτήσεις, αλλά θα δώσει και ευκαιρίες. Συγκεκριμένα είπε ότι η ανάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι σήμερα κρατούν χαμηλά της επενδύσεις τους λόγω του σχετικά αυξημένου ρίσκου για την οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία οι οποίες θα μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, θα πρέπει η Ελλάδα ως χώρα "να βελτιώνει συνεχώς το δημοσιονομικό μας προφίλ σταθεροποιώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το προφίλ του χρέους. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομίας μας μειώνοντας με σταθερό ρυθμό το δημόσιο χρέος". 

Τέλος, υπογράμμισε ότι η συνέχιση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα είναι εξίσου σημαντική καθώς θα δώσει στις αγορές την εμπιστοσύνη να επενδύσουν όχι μόνο στην πρωτογενή, αλλά και στη δευτερογενή αγορά τίτλων σταθεροποιώντας τις τιμές.

Δημήτρης Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ)

Το ελληνικό χρέος είναι σήμερα ένα ομόλογο διάρκειας 20 ετών με ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης κάτω από 10% του ΑΕΠ και σταθερό επιτόκιο 1,4% τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, θέλοντας να δείξει τη σταθερότητα της κατάστασης για το χρέος. 

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, υπογράμμισε ότι η αγορά την έχει επιβεβαιώσει από το καλοκαίρι του 2021 όταν οι επενδυτές ήρθαν και κάλυψαν κατά περίπου 8 φορές την έκδοση του 30ετούς ομολόγου της Ελλάδας, λίγα χρόνια μετά το PSI. Επανέλαβε σε αυτό το σημείο ότι το σύνολο του ελληνικού χρέους βρίσκεται σήμερα σε σταθερό επιτόκιο με ορίζοντα αποπληρωμής τα 20 χρόνια και μέσο επιτόκιο 1,4% το οποίο βαίνει μειούμενο όπως επίσης και το κόστος για τόκους.

Τέλος, ο κ. Τσάκωνας διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει σε κάθε περίπτωση τις υποχρεώσεις του χρέους της για τα επόμενα 40 χρόνια έχοντας σήμερα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία