BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Αέρα στις αγορές η προοπτική εμβολίου, κέρδη 7,31% στο ΧΑ

Η προοπτική ενός νέου εμβολίου που άνοιξαν οι ανακοινώσεις της Pfizer οδηγεί σε έκρηξη ανόδου τις διεθνείς αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να επανέρχεται εκ νέου πάνω από τις 630 μονάδες, με ισχυρά κέρδη.

pfizer-to-sxedio-ton-5-simeion-enanti-tou-covid-19-oi-klinikes-dokimes-kai-i-stiriksi-tou-esy

13
0

 Τα πιο ενθαρρυντικά νέα μέχρι στιγμής από το μέτωπο της «μάχης» κατά του κορονοϊού έρχονται από το «στρατόπεδο» του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech. Ειδικότερα, το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναπτύσσουν από κοινού οι δύο εταιρείες αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Με την εξέλιξη αυτή, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,36% στις 631,4 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 43 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 8,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.493,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 15,90% στις 282,50 μονάδες.

Ένα ράλι άνευ προηγουμένου κάνουν αυτήν την ώρα οι αγορές σε όλο τον κόσμο,  με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται με άνοδο 4,48%, καθώς ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορονοϊού, μεταξύ των ατόμων χωρίς ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης. Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να ζητήσει έγκριση έκτακτης χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εάν τα επόμενα βήματα στην έρευνα αποδείξουν ότι είναι και ασφαλές.

Την ίδια ώρα, θετικά επιδρά η ψήφος εμπιστοσύνης της Moody’s στην Ελλάδα, με τη Citigroup να χαρακτηρίζει ως «έκπληξη» την αναβάθμιση του rating στο Ba3, κάτι που αποδεικνύει όπως επισημαίνει, ότι η τεράστια στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρωτοφανή αυτή κρίση, έχει αποτελέσει τον μεγάλο καταλύτη για τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Η βελτίωση της θεσμικής ισχύος (καλύτερη φορολογική συμμόρφωση, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας), η θετική προοπτική ανάπτυξης που υποστηρίζεται από τα άφθονα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το θετικό κλίμα των επιχειρήσεων και η ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη βελτιωμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όπως τονίζει η Citi.

Και δεν είναι μόνο το ΧΑ που αντιδρά θετικά, αλλά και όλα τα ελληνικά ομόλογα σήμερα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τους, με το 10ετές να αγγίζει το 0,75%, το 5ετές να πλησιάζει ακόμα περισσότερο το μηδέν και τους πιο βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, το 2ετές και το 3ετές ομόλογο, να βρίσκονται από την Παρασκευή στο κλαμπ των ομολόγων διεθνώς που φέρουν αρνητικά επιτόκια. Ένα πολύ σημαντικό ορόσημο που κατακτά η ελληνική οικονομία εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η άνοδος της Aegean φτάνει το 25,94%, με την Εθνική να είναι στο +16,14%, την Alpha Bank στο +15,27%, την Eurobank στο +13,59% και την Coca Cola στο +11,88%. Άνω του 7% είναι τα κέρδη σε ΔΕΗ, Jumbo και Πειραιώς, άνω του 6% σε ΕΧΑΕ, Φουρλή, Λάμδα, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Ελλάκτωρ να είναι στο +5,04%.

Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ ξεπερνούν το 4%, ενώ άνω του +3% κινούνται οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. Η ΕΥΔΑΠ κερδίζει 2,40% και ο Σαράντης είναι στο +1,95%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία