BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε συγκρίσεις και στο τι έρχεται θα προβεί ο Τσίπρας από την ΔΕΘ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ μπαίνει και τυπικά η Κουμουνδούρου, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Βελίδειο (Σάββατο βράδυ) και θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου (Κυριακή μεσημέρι).

tsipras_29_2

Agronews

0
0

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα των τομεαρχών που «παρακολουθούν» τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, όπως του Ευκλείδη Τσακαλώτου (Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Νίκου Παππά (Οικονομίας-Ανάπτυξης) και Έφης Αχτσιόγλου (Εργασίας), ενώ θα μετέχουν και οι άλλοι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει στη ΔΕΘ αποτίμηση του έργου που επιτέλεσε η δική του κυβέρνηση, με αιχμή την έξοδο από το μνημόνιο, την ρύθμιση του χρέους και την αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Επιπλέον, με βάση τις αποφάσεις που είχε ανακοινώσει, ως πρωθυπουργός, από το Ζάππειο στις αρχές Μάϊου και τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας θα αναδείξει τις διαφορές και θα «προκαλέσει» τους πολίτες να κάνουν τις (μέχρι τώρα) συγκρίσεις.

Το βάρος, πάντως, θα δοθεί στο «τί έρχεται», δεδομένης της κατηγορίας που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για απομάκρυνση των βασικών προεκλογικών της υποσχέσεων, με πρώτη την άμεση διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όπως σημειώνουν στελέχη του, η άποψη που διατυπώνουν εσχάτως ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρώει από τα έτοιμα», υποδηλώνει την υπαναχώρηση από αυτές τις δεσμεύσεις και τη διαχείριση κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Τσίπρα στο δημοσιονομικό και στο εθνικό πεδίο (Συμφωνία των Πρεσπών). Ως παράδειγμα αναφέρουν την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει και, μάλιστα, σε μεγαλύτερο ποσοστό μεσοσταθμικά (30%). «Την αποφασίσαμε, την ανακοινώσαμε και θα την υλοποιήσουμε τον Σεπτέμβριο, προς τι οι πανηγυρισμοί της ΝΔ;», σημειώνουν.

Εκφράζουν τη βεβαιότητα πάντως ότι «οι μάσκες θα πέσουν με την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού: είτε θα πάνε περίπατο οι ελαφρύνσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ το 2020, είτε θα υλοποιηθούν με περικοπές δαπανών, όπως μείωση του αφορολόγητου, ακύρωση της 13ης σύνταξης ή μείωση προσωπικού στο Δημόσιο».

Ως προς το τελευταίο, η Κουμουνδούρου ρωτά σε καθημερινή, σχεδόν, βάση την κυβέρνηση και κυρίως τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, εάν η αναλογία αποχωρήσεων/προσλήψεων στο Δημόσιο θα παραμείνει «μία προς πέντε», όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, ή θα πέσει στο «μία προς μία» όπως είχε υπονοήσει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.

Επ' αυτών, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε χαρακτηριστικά χθες: «αναμένουμε να δούμε (στη ΔΕΘ) πώς θα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που στο κομβικό ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων έσπευσε να κάνει πίσω από την πρώτη στιγμή, χωρίς να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό εργαλείο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήδη από το 2020».

Τα εργασιακά θα παραμείνουν στα top της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι, όπως κατήγγειλε χθες η κ. Αχτσιόγλου, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται έτοιμο «να ξηλώσει» τις πολιτικές αποκατάστασης των μνημονιακών αδικιών.

 «Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι ετοιμάζει νέα έφοδο στα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να καταργήσει ξανά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγώντας άμεσα σε μειώσεις μισθών χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Μετά τη διευκόλυνση των απολύσεων και την κατάργηση μέτρων προστασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, η ΝΔ εμμένει στην αποδιάρθρωση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, που με κόπο οικοδομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία