BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με τρακτέρ απέκλεισαν 10.000 αγρότες γερμανικές πόλεις

Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία. Στη Βόννη, όπου ήταν και το κεντρικό σημείο συνάντησης, εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 4.000 αγρότες. Στην Κάτω Σαξονία κατέβηκαν 3.000 τρακτέρ στους δρόμους, στο Σλέσβιχ Χολστάιν 1.700 και στη Βαυαρία 1.500 τρακτέρ.

img

94
0

Σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό εδώ και περίπου ένα μήνα, σχηματίζοντας μπλόκα με τα τρακτέρ τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν τόσο οι κυβερνήσεις τους, όσο και κεντρικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.



Έτσι, την Τετάρτη, συγκεντρώθηκαν αγρότες έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν διοικητικά κτήρια σε ολόκληρη την  γαλλική επικράτεια. Οι μεν αντιδρούν στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ που καταλήγουν σε μεγάλο βαθμό σε βιομήχανους, οι δε στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Κομισιόν, οι οποίες διαμορφώνουν ένα περιβάλλον μη βιώσιμα ανταγωνιστικό με την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Λατινική Αμερική. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ολλανδοί αγρότες ξεκίνησαν ένα νέο κύκλο διαμαρτυριών, ενώ την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, σε πολλές γερμανικές πόλεις οι αγρότες διαμαρτύρονται για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και κατεβαίνουν στους δρόμους με τρακτέρ. Δηλώνουν πως δεν θέλουν να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της πολιτικής.



Ας σημειωθεί πως η αρχή έγινε στις αρχές του Οκτώβρη, όταν οι Ολλανδοί αγρότες κατευθύνθηκαν με πάνω από 1000 τρακτέρ στο διοικητικό κέντρο της Ολλανδίας, τη Χάγη, αφού διαπίστωσαν πως ΕΕ και η κυβέρνησή τους διαμορφώνουν σε βάρος τους την φιλόδοξη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.   

Ειδικότερα, η γερμανική πρωτοβουλία με την επωνυμία «Η γη ενώνει» οργάνωσε σε 17 πόλεις κινητοποιήσεις αγροτών. Η πιο μεγάλη από αυτές ήταν στη Βόννη, όπου βρίσκεται ακόμα το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο δεν μεταφέρθηκε στο Βερολίνο όταν αποφασίστηκε ότι θα είναι η νέα πρωτεύουσα.


Χιλιάδες αγρότες συντονίστηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως facebook και whatsup) μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών σχετίζονται με το πακέτο που παρουσίασαν η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ και η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πακέτο προβλέπει σημαντική μείωση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, περισσότερα χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, σφραγίδα προστασίας των ζώων και πρόγραμμα προστασίας των εντόμων. Η πρωτοβουλία των αγροτών φοβάται ωστόσο ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν οικονομικά κυρίως τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι αγρότες θεωρούν ακόμα ότι συχνά τους βλέπουν στην πολιτική και σε πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σαν αποδιοπομπαίους τράγους. «Δεν κακοποιούμε τα ζώα και δεν μολύνουμε το περιβάλλον» γράφουν στο κείμενο-πρόσκληση για τις κινητοποιήσεις.

 

Συσσώρευση χρόνιων προβλημάτων

Ο καθηγητής Αλφονς Μπάλμαν από το Ινστιτούτο Leibniz για την Αγροτική Ανάπτυξη και τον Μετασχηματισμό της Οικονομίας κατανοεί τις ανησυχίες τους. Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD δηλώνει πως «πολλές από τις πολιτικές προτάσεις δημιουργούν προβλήματα στους αγρότες χωρίς πραγματικά να βελτιώνεται ουσιαστικά η κατάσταση. Τους λένε τι να κάνουν, κάνουν μη ρεαλιστικές προτάσεις χωρίς όμως προηγουμένως να ρωτάνε τη γνώμη τους".

Θεωρεί πως πολλά προβλήματα συσσωρεύτηκαν επί χρόνια. Προβλήματα, στα οποία η πολιτική δεν κατάφερε να δώσει λύσεις και «τώρα καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα για την αποτυχία της πολιτικής».

Οι οικονομικές δυσκολίες παίζουν επίσης ένα μεγάλο ρόλο. «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν μειωθεί πολύ για τα ζωικά προϊόντα ενώ υπήρξαν και μερικές πολύ κακές σοδειές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απογοήτευση» συμπληρώνει ο καθηγητής Αλφονς Μπάλμαν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία