BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ο Ινδός πρωθυπουργός στην Αθήνα συνοδεία επιχειρηματιών

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης και οι οικονομικοί κλάδοι που δίνει προτεραιότητα στη συνάντηση με τον Ν. Μόντι. Ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά και η απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών. Ποιοι θα μετέχουν στο διευρυμένο γεύμα.

modi-696x464

93
0

Άνοιγμα προς την τεράστια αγορά της Ινδίας επιχειρεί η κυβέρνηση και η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας, Ναρέντα Μόντι, στην Αθήνα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια, όταν είχε έλθει στην Αθήνα η Ίντιρα Γκάντι.

Ο κ. Μόντι θα βρεθεί στη χώρα μας προερχόμενος από τη Νότια Αφρική, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των χωρών BRICS, με την ελληνική πλευρά να δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία του συγκεκριμένου ταξιδιού.

Όπως υπενθυμίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, η Ινδία, με 1,4 δισ. κατοίκους, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Συγκαταλέγεται δε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο, με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7%, ενώ ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της G20.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών κρίνουν εξαιρετικά σημαντικές τις επαφές που θα γίνουν σήμερα με τον Ινδό πρωθυπουργό, το επιτελείο του και τους οκτώ κορυφαίους επιχειρηματίες – κατ’ επιλογή του κ. Μόντι- μέλη του Ινδικού ΣΕΒ, CII (Confederation of Indian Industry), που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού και της ναυτιλίας και θα συναντηθούν με Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος είναι να διερευνηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.

Στο γεύμα που θα ακολουθήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν επενδύσει, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και από την ελληνική πλευρά εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία.

Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ενώ από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και η Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν τη συγκυρία ευνοϊκή για να εδραιωθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο και κάνουν λόγο για αμοιβαία επωφελείς συνέργειες και οφέλη. Και αυτό διότι διαπιστώνουν -εκτός των άλλων- και το μεγάλο ενδιαφέρον της Ινδίας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων – κυρίως οικονομικών – με την Ελλάδα, την οποία βλέπει ως γεωπολιτική και οικονομική πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Ήδη μετά το Brexit, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Ινδία αναζητά εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Περιθώρια βελτίωσης

«Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στη διασυνδεσιμότητα. Για το σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Wion.

Παράλληλα, στην ελληνική πλευρά κρίνουν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα και ποτά, η αμυντική βιομηχανία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υψηλή τεχνολογία, η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει δρομολογηθεί από το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας και τον επικεφαλής Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι δύο χώρες εξετάζουν και την απευθείας αεροπορική σύνδεση τους, δεδομένης της διμερούς Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών, ενώ υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψη του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ στην Αθήνα το 2021, ανακοινώθηκε η προσχώρηση της χώρας μας στον Οργανισμό της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, πρωτοβουλία της Ινδίας και της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 74,8% των ελληνικών εξαγωγών προς την Ινδία (κυρίως πετρελαιοειδή), οι οποίες ανήλθαν σε 234,7 εκατ. ευρώ, ενώ και οι εισαγωγές μας παρουσίασαν αύξηση 54,72 %, και ανήλθαν σε 1,08 δισ. ευρώ (κυρίως αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή). Ο όγκος διμερούς εμπορίου αυξήθηκε 57,95% ανερχόμενος σε 1,32 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ πενταετίας.

Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας (-847,06 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 78 εκατ. ευρώ από 122,5 εκατ. ευρώ το ίδιο περσινό διάστημα, σημειώνοντας μείωση -36,3%, ενώ και οι εισαγωγές μας παρουσίασαν μείωση -10,9% και ανήλθαν σε 515,3 εκατ. ευρώ από 578,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία