BACK TO
TOP
Πολιτικές

Υψηλότερα ποσοστά ρυθμίσεων δανείων με νόμο για ιδιωτικό χρέος

Πυρετωδώς εργάζονται τα αρμόδια επιτελεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο που θα διέπει το ιδιωτικό χρέος, το πιθανότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

italy-3

56
0

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι το νομοσχέδιο-πακέτο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του φορέα ακινήτων και του  εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και πρόσθετες πρόνοιες του εθνικού νομοθέτη σχετικά με τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης (servicers) και τις ρυθμίσεις οφειλών μεταξύ πιστωτών και οφειλετών με στόχο τη μεγαλύτερη προστασία και διασφάλιση των οφειλετών.

Στόχος των αλλαγών που επεξεργάζονται οι αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές είναι να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στην επικοινωνία μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών όσον αφορά στη ρύθμιση και εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων και στην παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης στους δανειολήπτες.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι servicers έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτελεί και την αρμόδια εποπτική αρχή, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, υψηλότερα ποσοστά ρυθμίσεων των οφειλών και πιστότερη τήρηση των κανονισμών δεοντολογίας που διέπει τον κλάδο.

Ήδη οι servicers δρομολογούν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να υιοθετήσουν αναβαθμισμένα πληροφοριακά συστήματα τα οποία θα παρέχουν ενημέρωση real time στον οφειλέτη σχετικά με το υπόλοιπο της οφειλής, την εξυπηρέτηση της ρύθμισής του, το ύψος της δόσης, το επιτόκιο κτλ.

Ωστόσο, οι πιέσεις που δέχονται από τις εποπτικές αρχές για εντατικοποίηση των προσπαθειών τους ενισχύονται τους τελευταίους μήνες με στόχο το 2024 η αγορά ιδιωτικού χρέους να διέπεται από αυστηρότερους κανονισμούς που θα διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των οφειλετών.

Παράλληλα, η ΤτΕ επεξεργάζεται εδώ και μήνες την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 2167/2021 η οποία διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών από τους servicers, την άμεση και επαρκή ενημέρωσή τους για τις οφειλές τους, τις πληροφορίες που αφορούν τη μεταβίβαση του δανείου τους από την τράπεζα στο fund κ.λπ.

Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις σχετικά με την αδειοδότηση των servicers -και την αναστολή της άδειας λειτουργίας για όσες εταιρείες παραμένουν ανενεργές, την εποπτεία της λειτουργίας τους, καθώς και την επιβολή κυρώσεων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις στη διαχείριση των οφειλών και της σχέσης με τους δανειολήπτες.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία