BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προ η ημερησίας συζήτησης στη Βουλή στο επίκεντρο οι πυρκαγιές

Αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Η «νέα πραγματικότητα» και ο αναπροσαρμοσμένος κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιπυρική προστασία. Τι θα καταγγείλουν Φάμελλος και Ανδρουλάκης.

1470933-vouli-930-2

55
0

Έτοιμοι για την πρώτη κοινοβουλευτική μάχη μετά τις διακοπές του Αυγούστου δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η προ η ημερησίας συζήτηση με αντικείμενο τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία.

Ο πολιτικός υδράργυρος αναμένεται να βρεθεί στα ύψη, δεδομένης της τεράστιας οικολογικής -και όχι μόνο- καταστροφής που συντελέστηκε και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα στα δάση της επικράτειας.

Η κυβέρνηση, χωρίς να αρνείται τις όποιες αστοχίες, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στα πρωτοφανή φυσικά φαινόμενα και την αναδιαμορφωμένη κλιματική αλλαγή, την ίδια ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης βάλλουν κατά ριπάς προς το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην «καινούργια πραγματικότητα», θα επισημάνει ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι το 2019 όσον αφορά το προσωπικό και τα μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα παρουσιάσει το αναπροσαρμοσμένο σχέδιο για την αντιπυρική πολιτική.

Είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ένα έκτακτο επίδομα στήριξης των πυροσβεστών, θα αναφερθεί στις νέες προσλήψεις και τα νέα εναέρια πυροσβεστικά μέσα που θα αγοραστούν το επόμενο διάστημα, καθώς και στην μετακίνηση πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης προς την προστασία των δασών.

Παράλληλα, θα επισημάνει τη βούλησή του για την επιτάχυνση του προγράμματος «Αιγίς», με την άμεση προμήθεια 100 drones τεσσάρων διαφορετικών τύπων, θερμικές κάμερες και το Anti Nero 3 για τον καθαρισμό των δασών με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις κάμερες, τους αισθητήρες και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στα νέα συστήματα πυροπροστασίας αρχαιολογικών χώρων.

«Πρωτοφανή γεγονότα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος θα υπογραμμίσει το αρνητικό ρεκόρ των καμένων εκτάσεων της φετινής χρονιάς και θα μιλήσει για «πρωτοφανή γεγονότα», όπως να εκκενώνονται Νοσοκομεία, να φτάνει η φωτιά μέσα σε χώρο που φυλάσσονται πυρομαχικά σε πτέρυγα μάχης στην Νέα Αγχίαλο και να υπάρχει έκρηξη πυρομαχικών, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

Θα υπενθυμίσει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και θα καταγγείλει πως μόλις το 0,5% έχει απορροφηθεί από τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πολιτική Προστασία.

Ο κ. Φάμελλος θα επαναλάβει ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα, όπως επίσης και το ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αναστολή.

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Θα τονίσει την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενώ ειδικά για τον Έβρο, θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς». Θα υπογραμμίσει την υποχρέωση όλων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ευχολόγια.

«Δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μέσα από κοινές παραγγελίες εναέρια μέσα για να αντιμετωπίσει αυτές τις κλιμακούμενες προκλήσεις, που δημιουργούνται ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου», τόνισε χθες ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Αλλά, όσα εναέρια και επίγεια μέσα και να πάρει η χώρα -όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- εάν προτεραιότητα δεν είναι η ενίσχυση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και η πρόληψη, δυστυχώς τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία