BACK TO
TOP
Πολιτικές

Διατήρηση χαμηλών τόνων στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Μπορεί να μην προέκυψε κάποια σημαντική είδηση (δεν αναμενόταν άλλωστε) από τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι συμφωνήθηκε η διατήρηση των χαμηλών τόνων και η απρόσκοπτη υλοποίηση του οδικού χάρτη των δρομολογημένων συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη.

1492836-mitsotakis-erdogun-200923-930

51
0

«Φαίνεται να υπάρχει ειλικρινής διάθεση για εξομάλυνση των σχέσεων», ανέφεραν αμέσως μετά υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως «ένα βήμα παραπάνω» μετά από αυτή στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα και οι δύο χώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί σε όσα είχαν συμφωνήσει εκεί «και προχωρούν παρακάτω».

Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, το κλίμα στο λεγόμενο «Σπίτι της Τουρκίας» ήταν πολύ θετικό και υπογραμμίζουν τη «σημαντική εξέλιξη» όσον αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε στον συνομιλητή του ότι τυχόν ρητορικές εξάρσεις ή απειλές κατά της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας δεν θα βοηθούσαν στη διατήρηση του καλού κλίματος.

Όσον αφορά την μοναδική διαφορά μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να βιάζονται για τη διευθέτησή της. Πρόκειται, όπως λένε, για «ένα θέμα που δεν έχει λυθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μπαίνουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα γιατί δεν βοηθούν στην επίλυσή του». Επαναλαμβάνουν δε αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, ότι «η Χάγη είναι ακόμη μακριά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν και το Κυπριακό, μία μόλις μέρα μετά το κάλεσμα του Τούρκου προέδρου στην διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε πως η όποια λύση θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Απέρριψε δε τη λύση των δύο κρατών, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και κατά τη σημερινή του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσουν να πέφτουν βάρκες στο νερό, γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες.

Πολιτικό διάλογο

Πέρα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα μέσα Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, ενώ το Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχήθηκε «η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας».Κατά τη σημερινή παρέμβασή του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει «στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής» που είναι ήδη πραγματικότητα και στις επιπτώσεις της, όπως καταγράφηκαν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου που βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία