BACK TO
TOP
Πληρωμές

Κατάργηση δικαιωμάτων υπέρ νέων αγροτών επιμένει ο Φιλ Χόγκαν

Εμπόδιο χαρακτήρισε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν τα δικαιώματα εξερχόμενος της σύσκεψης που πραγματοποίησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση του Agronews. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να βρουν γη οι νέοι αγρότες.

Hogan-didaktwr

Γιώργος Κοντονής

51
0

«Η κατάργηση των δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που το προτείνω σε όλους. Είναι ένα εμπόδιο. Κυρίως αυτό θα πρέπει να γίνει για να στηρίξουμε τους νέους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Γεωργίας.  

Επιπλέον πρόσθεσε ότι: «στην σύσκεψη που είχα με τους Έλληνες υπουργούς με ενημέρωσαν ότι σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία σύντομα θα έχουμε καλά νέα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε: «μιλήσαμε με τον κ. Χόγκαν για τον σχεδιασμό της Νέας ΚΑΠ και τις προοπτικές της. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο».

Στη συνέχεια ο Επίτροπος θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο διδάκτορα. 

Τι έγραφε για το θέμα η Agrenda σε ρεπορτάζ την 28 Ιουλίου 2018:

Καταργήστε τα δικαιώματα, είναι καλύτερα, λέει ο Χόγκαν  

Πιο απλό για τις εθνικές κυβερνήσεις από την κατάργηση των δικαιωµάτων και την χορήγηση µίας ενιαίας ενίσχυσης ανά εκτάριο, δεν γίνεται. Κι αυτό ειδικά όταν το λέει ο αρµόδιος για τη γεωργία κοινοτικός επίτροπος Φιλ Χόγκαν κάτι σηµαίνει για τους κατόχους των ιστορικών δικαιωµάτων αλλά και για τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως της Ελλάδας που φλερτάρουν µε την ιδέα. Στην µακροσκελή οµιλία του στο πλαίσιο του πρόσφατου συµβουλίου υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου, ο Επίτροπος, έφερε τέσσερα παραδείγµατα (πρασίνισµα, µέτρα οικολογικής εστίασης, νέοι αγρότες) επιλογών απλοποίησης της ΚΑΠ, ένα εξ αυτών τα δικαιώµατα, που θα έχουν στην φαρέτρα τους οι εθνικές κυβερνήσεις για τη διαχείριση των άµεσων ενισχύσεων.

Αναφορικά µε τα δικαιώµατα, είπε, «για τα κράτη µέλη που χρησιµοποιούν σήµερα τα δικαιώµατα, η πρόταση της Επιτροπής προσφέρει τη δυνατότητα αποµάκρυνσης από το σύστηµα αυτό και απλούστευση των άµεσων πληρωµών. Σήµερα, όσοι από εσάς χρησιµοποιείτε τα δικαιώµατα πρέπει να διαχειρίζεστε ένα περίπλοκο και γραφειοκρατικό σύστηµα για την αναγνώριση και την εγγραφή τους».

Αυτό το σύστηµα, όπως εξήγησε, απαιτεί ατοµική αναγνώριση των δικαιωµάτων και η διαθεσιµότητα δεδοµένων σχετικά µε τον κάτοχο, ετήσιες τιµές, ηµεροµηνία εγκατάστασης, ηµεροµηνία τελευταίας ενεργοποίησης, προέλευση (π.χ. αποθεµατικό, µίσθωση) κ.λπ, την άµεση διαβούλευση όλων των δεδοµένων τουλάχιστον για τα προηγούµενα 4 χρόνια, τα crosschecks µε τις εφαρµογές βοήθειας και το LPIS και πλήθος άλλων ενεργειών στο πλαίσιο του ΟΣ∆Ε.

Όλες οι διοικητικές ενέργειες, σύµφωνα µε τον Επίτροπο Γεωργίας, καθίστανται περιττές σε ένα σύστηµα χωρίς δικαιώµατα πληρωµής. «Έτσι, κατά την αξιολόγηση των πλεονεκτηµάτων και των µειονεκτηµάτων της παύσης των δικαιωµάτων, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτή την πιθανή πηγή απλοποίησης για τη διαχείριση των άµεσων πληρωµών και να διευκολύνετε τη γραφειοκρατία των αγροτών. Θα είναι η επιλογή σας», είπε.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του Φιλ Χόγκαν κατά την επίσκεψή του:

 «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Ευχαριστώ θερμά και τους δύο Υπουργούς που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την απλοποίηση, για τον εκσυγχρονισμό, αλλά  και για την κατάλληλη χρήση των οικονομικών πόρων που είναι διαθέσιμοι για τη γεωργία. Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, την Ιρλανδία, η οποία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού. Βεβαίως εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας, οι οποίοι έχουν εκμεταλλεύσεις κυρίως μικρές και μεσαίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα ποιοτικά προϊόντα, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές στις παγκόσμιες αγορές αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι μια πολιτική 60 ετών και είναι η πιο πετυχημένη πολιτική της Ε.Ε  η οποία είναι και πλήρως Κοινή μεταξύ των Κρατών-Μελών. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους γεωργούς αλλά και τους παραγωγούς εν γένει να παράγουν αυτές τις κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας και οι οποίες αποτελούν, αν θέλετε, ζηλευτά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι έχουμε συγκεκριμένα κονδύλια προώθησης προϊόντων όπως παραδείγματος χάρη για τη φέτα. Έχουμε πράγματι στηρίξει πάρα πολύ την ελληνική φέτα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

Μάλιστα τα τελευταία πέντε  χρόνια έχουν αυξηθεί 8% κατ΄έτος οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα.

Έχω  συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις από το 2014 και στις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της φέτας, και αναφέρομαι σε αυτό το σημείο σε συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, το Μεξικό. Άρα λοιπόν αυτό που απομένει είναι να μπορέσουμε να αδράξουμε και τα οφέλη από αυτή την προστασία.

Μιλήσαμε επίσης για την ψηφιοποίηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί σε αυτήν την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στον τομέα της γεωργίας.

Στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα έχουμε νέα προγράμματα για την ψηφιοποίηση. Επίσης η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Οι Υπουργοί επίσης μου είπαν πως σύντομα θα υπάρξουν και κάποια καλά νέα όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πλέον θα είναι στη διάθεση των παραγωγών αλλά και των διαφόρων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων.  Θα υπάρξει λοιπόν ένας συνδυασμός πολλών κονδυλίων, έχουμε τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όλα αυτά λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρχει πρόσβαση σε πιστώσεις.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τους δυο Υπουργούς τον Σταύρο Αραχωβίτη και τον Νίκο Παππά, για την πρόσκληση να έρθω στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα ήθελα να πω ότι προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία και στο μέλλον, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί όχι μόνο η ελληνική γεωργία αλλά να βοηθήσει ακόμη περισσότερο η γεωργία στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.»

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στην Αθήνα ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Γεωπονικού

Στη Βάθη βρίσκεται αυτή την ώρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν επισκέπτεται την χώρα μας προκειμένου να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα