BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στοίβες τα απλήρωτα με αποζημιώσεις και παλιά ως την κάλπη

Σε τρενάκι του φόβου εξελίχθηκε για ακόµα µία φορά η διαδικασία των πληρωµών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αυτή τη φορά αφορούσε τα ζωικά πριµ.

αρχειο_ληψης_3

Ελένη Δούσκα

19467
43

Στοίβες απλήρωτα με ΕΛΓΑ, de minimis, συνδεδεμένες και παλιά ως την κάλπη

Όλα δείχνουν ότι οι διοικούντες τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφεραν να διαχειρισθούν τα... απόνερα που έρχονται από το παρελθόν και να περιορίσουν την απάτη που γίνεται µε τις φουσκωµένες δηλώσεις για ανύπαρκτο ζωικό κεφάλαιο. Αντίθετα, το υψηλό πριµ που δίνονταν τα τελευταία χρόνια και τα εύκολα χρήµατα που έβγαζαν κάποιοι µε τις ψεύτικες δηλώσεις, φαίνεται να έχουν ανοίξει την όρεξη και σε άλλους, οι οποίοι βέβαια κερδοσκοπούν σε βάρος της µεγάλης πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων.   

Στο δια ταύτα, σε πρώτη φάση πληρώθηκαν 53,6 εκατ. ευρώ σε 41.059 αιγοπροβατοτρόφους, µε τιµή ενίσχυσης στα 9,70 ευρώ ανά ζώο και λίγες µέρες µετά 28,9 εκατ. ευρώ σε 8.440 βοοτρόφους, µε τιµή ενίσχυσης 114 ευρώ ανά ζώο. Μια εξέλιξη που δυσαρέστησε απόλυτα τους κτηνοτρόφους, η οποία αποδεικνύει άλλη µια φορά την ανικανότητα του υπηρεσιακού µηχανισµού όχι µόνο να πληρώσει στην ώρα τους τα διαθέσιµα ποσά αλλά και να διεξάγει στοιχειωδώς τον επιτόπιο έλεγχο, όλο το προηγούµενο διάστηµα, έτσι ώστε η κατά κεφαλή ζώου ενίσχυση να απηχεί την πραγµατικότητα και όχι τις αλχηµείες που γίνονται από συγκεκριµένα κέντρα και συγκεκριµένες µονάδες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί



Μετά από αυτά, µικρό καλάθι κρατάνε οι παραγωγοί όσον αφορά τις επόµενες πληρωµές, που έχουν ανακοινωθεί αρµοδίως και αφορούν τόσο χρωστούµενα από το παρελθόν όσο και δεσµεύσεις για νέες ενισχύσεις. Ειδικότερα, ο αγροτικός κόσµος έχει να περιµένει τα εξής: 

  1. Εκκρεµότητες συνδεδεµένων

Εκτός από τους βοοτρόφους που έµειναν εκτός, λόγω αναντιστοιχίας των στοιχείων της Κτηνιατρικής Βάσης στις καταχωρίσεις ενωτίων, που περιµένουν µια διορθωτική πίστωση, από τις συνδεδεµένες φυτικής, απλήρωτοι είναι οι παραγωγοί τεύτλων, σπόρων σποράς και σηροτροφίας. Όσον αφορά τα ζαχαρότευτλα έχει εκδοθεί η απόφαση µε το ύψος της ενίσχυσης στα 80 ευρώ το στρέµµα, ενώ για τα άλλα δύο προϊόντα δεν υπάρχει ΚΥΑ. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι οι παραγωγοί έλαβαν 35,5 ευρώ το στρέµµα για τους σπόρους σποράς και 308 ευρώ ανά κουτί για τη σηροτροφία.

  1. Περσινά υπόλοιπα

Στις εκκρεµότητες που …. σέρνονται εδώ και αρκετό καιρό είναι και µία συµπληρωµατική πληρωµή της περσινής ενιαίας ενίσχυσης και της προκαταβολής των Βιολογικών για τα οποία δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι σχετικές διασταυρώσεις των αρχείων µε τα αντίστοιχα της ΑΑ∆Ε. Σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και σχετική ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, η πίστωση αυτή θα έχει γίνει µέχρι τις 14 Μαΐου.

  1. Αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ

 Μέσα στον µήνα αναµένονται 4,3 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές του έτους 2022 στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύµνου, Φωκίδος, 1 εκατ. ευρώ σε καλλιέργειες των οποίων οι ζηµιές δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστηµα Copernicus στην περίπτωση των πυρκαγιών του 2021 στις ΠΕ Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδος και 3 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών Ανατολικής Μάνης.

Μέχρι τις 15 Μαΐου, η εξόφληση του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για παραγωγούς, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράµµατος «Προανθικό 2021», µε συνολική δαπάνη στα 7 εκατ. ευρώ.

  1. Αποζηµιώσεις µέσω de minimis

Μέσα στο επόµενο 15νθήµερο και σίγουρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου προγραµµατίζεται η καταβολή de minimis ύψους 49,9 εκατ. ευρώ στα εξής προϊόντα: Επιτραπέζια σταφύλια Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής (3,1 εκατ. ευρώ), οινοποιήσιµα σταφύλια Τυρνάβου (1,82 εκατ. ευρώ), φασόλια, Γίγαντες Φλώρινας, Καστοριάς (1,59 εκατ. ευρώ), θερµοκήπια Μαραθώνα (1,42 εκατ. ευρώ), σπαράγγια Αλµωπίας (571,5 χιλ. ευρώ), αµύγδαλα 3 κοινοτήτων Μαγνησίας (562,5 χιλ. ευρώ), ζαχαρότευτλα (232,9 χιλ. ευρώ), βοοτρόφοι Βόρειας Εύβοιας (26,9 χιλ. ευρώ) και το µεταφορικό ισοδύναµο 12,5 εκατ. ευρώ στα νησιά.

  1. Ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης

Αναµένεται ακόµα η έγκριση της Κοµισιόν για 30,43 εκατ. ευρώ που αφορούν ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης σε µελίσσια (12 εκατ. ευρώ), καπνά Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών (5,69 εκατ. ευρώ), κορινθιακή σταφίδα Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας (4,72 εκατ. ευρώ), αχλάδια Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ηµαθίας (4,70 εκατ. ευρώ), σπαράγγια Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης (2,61 εκατ. ευρώ) και κρόκο Κοζάνης (707,5 χιλ. ευρώ).

Σχόλια (43)
Προσθήκη σχολίου

16-05-2023 22:59Πασχάλης

για τους σπορους σπορας υπαρχει ΚΥΑ .414 ευρω το εκταριο. Ποτε θα πληρωθουν δεν ξερω

Απάντηση

11-05-2023 20:18Κωστης

Καμία επίσημη ανακοίνωση για αυτές τις πληρωμές αρααααα μαπααααα πάλι...

Απάντηση

10-05-2023 21:11Γιάννης βόλος

Μάς είπανε και για αποζημίωση στα Αχλάδια σε όλη τη χώρα. Ακόμα;;;;;

Απάντηση

10-05-2023 11:00Κοστας

Οι μελισσοκόμοι τα λεφτά????????????

Απάντηση

08-05-2023 15:11Ιωάννης

ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΗ ΜΑΣ ΤΗ ΒΑΛΕΤΕ ΤΩΡΑ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΟΛΑ ΜΑΖΙ....ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑ....ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΛΑΤΕΣ.... ΡΕ ΟΥΣΤΑΔΙΑΛΑ ΕΡΧΕΤΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απάντηση

08-05-2023 14:13Νεοδημοκράτης

Ημουν μεχρι εδω φιλος του κοματος,αλλα νυσαφι πια.τελος.αυτη η μποχα και η κοροιδια δεν εχει ξανα υπαρξει.δεν σεβονται τιποτα που τοσα χρονια τους στηριζα.ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΤΕΛΟΣ.ΤΕΛΟΣ.ΤΕΛΟΣ.

Απάντηση

08-05-2023 07:58Κωστης

Εμείς νεοεισερχόμενοι που δεν πληρώθηκαμε τον Δεκέμβριο βασική κ ενιαία είμαστε σε αυτή την πληρωμή;

Απάντηση

07-05-2023 14:33Μικρός αγροτης

Έφτασε περίοδος τρίτης συγκομιδής στα 🍒 και ακόμα να δωθεί το υπόλοιπο 30% στο προανθηκο.Η ημερομηνία άλλαζε από δεκαπενθήμερο και πέρασαν μήνες και χρόνια. Τελευταία προθεσμία ήταν 10-05-23 αλλά καί αυτή πάει 15, όμως είναι Δευτέρα και ο ΕΛΓΑ δεν κάνει πληρωμές εκτός Παρασκευής.Συμπερασμα τόσο καιρό μας γλενταει και γλενταει και τους τοπικούς βουλευτές ο ΜΕΓΑΣ υπουργός κ.κ Γεωργαντάς.Ας φροντίσουν να τον γ@@@@@.. συγνώμη να τον τιμήσουν όλοι με την ψήφο τους. Τέτοια υποκείμενα πλέον έξω από το Κοινοβούλιο ακόμα και αν ψηφίζουν ΝΔ. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς μικρός αγροτης.

Απάντηση

07-05-2023 11:02ΒΑΓΓΈΛΗΣ

Η ΕΎΒΟΙΑ ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉΣ,ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ 20 ΕΥΡΏ ΤΗ ΚΑΜΕΝΗ ΤΟ ΥΠΌΛΟΙΠΟ ΠΟΤΈ; ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΛΆΔΙ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-05-2023 09:46Γεώργιος

Όταν λέτε για τις πυρκαγιές 2021 στην δήμο ανατολικής Μάνης εννοείτε εξόφληση ή ακόμη κάποιοι δεν έχουν πάρει ούτε πρώτη δόση? Μπορείτε να κάνετε μια διευκρίνιση?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα