Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Χωρίς αποζημίωση η βιομηχανική ντομάτα, ο ΕΛΓΑ πληρώνει μόνο το σκίσιμο

Για μια από τις χειρότερες σεζόν των τελευταίων ετών στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας κάνουν λόγω οι παραγωγοί σε Θεσσαλία και Ηλεία αφού οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

Χωρίς αποζημίωση η βιομηχανική ντομάτα, ο ΕΛΓΑ πληρώνει μόνο το σκίσιμο

30
0
Όπως εξηγούν στο Agronews παραγωγοί τόσο από τη Θεσσαλία όσο και από την Ηλεία, οι ντομάτες που έχουν απομείνει στα χωράφια και συγκομίζονται έχουν πολύ χαμηλά brix με αποτέλεσμα να πληρώνονται λιγότερα (βάσει των συμβάσεων). Επίσης, λόγω της μικρής παραγωγής που θα παραδοθεί τελικά στους μεταποιητές, τα εργοστάσια αναμένεται να κλείσουν περίπου στα τέλη Αυγούστου εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια που στη Θεσσαλία για παράδειγμα έκλειναν στις 20 – 25 Σεπτεμβρίου.         
           

Εν τω μεταξύ μπορεί αυτό το διάστημα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να βρίσκονται στα χωράφια προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχει υποστεί η βιομηχανική ντομάτα από τις βροχοπτώσεις, όμως οι παραγωγοί γνωρίζουν καλά πως το… παιχνίδι της αποζημίωσης είναι χαμένο από χέρι. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οργανισμός γεωργικών ασφαλίσεων αποζημιώνει μόνο τα πρωτογενή αίτια – δηλαδή το σκίσιμο της ντομάτας – και όχι τα δευτερογενή, τις ασθένειες δηλαδή που προκαλούνται από τις βροχές. Τα παραπάνω ανέφερε στην Agrenda και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές συμπληρώνοντας επίσης ότι ακόμα ο οργανισμός δεν έχει πλήρη εικόνα των ζημιών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, κ. Νίκος Κυρίτσης, σημειώνει: «ενώ η ζημιά είναι τέτοιου μεγέθους ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο το σκίσιμο. Έχουν προκληθεί τόσες ασθένειες τις οποίες ο ΕΛΓΑ δεν τα δέχεται όταν μάλιστα οι παραγωγή μας αναμένεται να έχει μείωση 30%. Δυστυχώς όλα αυτά θα τα επωμιστεί ο αγρότης. Πληρώνουμε τόσα λεπτά και δεν αποζημιωνόσαστε. Πρέπει να ξαναδούμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Τι σημαίνει πρωτογενή και τι δευτερογενή αίτιο».

Ανακοίνωση του ΘΕΣΤΟ μετά από επίσκεψη της διοίκησης στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή μας (χαλάζι, κατακλυσμιαίας μορφής βροχοπτώσεις, πλημμύρες κλπ), ήταν το θέμα της επίσκεψης που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΘΕΣΤΟ κκ. Σουλιώτης και Σαπουνάς, μαζί με παραγωγούς του ΘΕΣΤΟ, στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας.

Στη σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν από πλευράς ΕΛΓΑ οι κκ. Λιόντος, Καραμπάτσας και Τσιάμπας, ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς, όπως αρμόζει στο ρόλο που καλείται να επιτελέσει. Τονίστηκε η σημασία της αποκατάστασης του κοινού αισθήματος δικαίου των ταλαιπωρημένων από τα καιρικά φαινόμενα αγροτών, πολύ περισσότερο σήμερα που και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές και ο ρόλος του ΕΛΓΑ και του δημόσιου χαρακτήρα του αμφισβητείται έντονα. Ζητήθηκε επίσης να γίνουν όλα με το μέγιστο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μια από τις δυναμικότερες καλλιέργειες, που πατροπαράδοτα ενισχύει το αγροτικό εισόδημα του θεσσαλικού κάμπου.

Από πλευράς ΕΛΓΑ Λάρισας και δια στόματος του Προϊσταμένου του κ. Λιόντου, δόθηκαν όλες οι δεσμεύσεις για έγκαιρη και σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού εκτίμηση των ζημιών.

Ο κ. Σουλιώτης δηλώνει σε όλους τους τόνους, ότι δε θα σταματήσει σε αυτές τις διαβεβαιώσεις, αλλά θα ζητήσει και τη συμβολή της Πολιτείας, με τη διερεύνηση και παράλληλων ενισχυτικών μορφών αντιστάθμισης του χαμένου εισοδήματος των μελών του Συνεταιρισμού που εκπροσωπεί.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Αύγουστου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία