
Η εμπορικότερη έκθεση στο καλεντάρι της ΔΕΘ – Helexpo υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών του εκθεσιακού φορέα, κάτι που μεταφράζεται σε μια άμεση απώλεια, για τα ταμεία της διοργανώτριας αρχής, που φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν μια σειρά από άλλες δορυφορικές δραστηριότητες που κινητοποιούνται για την εκάστοτε Έκθεση, πολλώ δε μάλλον για τη Γενική του Σεπτεμβρίου, οι οποίες αν συναθροιστούν, βάσει και σχετικών μελετών, ανεβάζουν το ποσό που επωφελείται η τοπική οικονομία, σε περίπου δέκα φορές περισσότερο από τον τζίρο που γίνεται αποκλειστικά στο εκθεσιακό γεγονός.
Ενδεικτικό της επήρειας που έχει η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου στην οικονομία της Θεσσαλονίκης, είναι το γεγονός πως, για παράδειγμα, τις πύλες της περσινής 84ης ΔΕΘ τις πέρασαν συνολικά 263.737 επισκέπτες, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 εκθέτες, δίνοντας ανάσα στην οικονομία της πόλης.
Η παρουσία της πληθώρας των εκθετών και των επισκεπτών της ΔΕΘ, σημαίνει πως οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να μείνουν, να σιτιστούν και να διασκεδάσουν. Έτσι τα ξενοδοχεία, όπως κάθε χρόνο την περίοδο της έκθεσης, είναι sold out, ενώ πολύ υψηλούς τζίρους καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης, τα καφέ, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα.
Πέρα όμως από τις προφανείς δραστηριότητες που έχουν όφελος από τη ΔΕΘ, υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματικών κλάδων που στήριζαν στο Σεπτέμβριο τις ελπίδες τους για να δουλέψουν.
«Για να στηθεί και να λειτουργήσει η Γενική Έκθεση για δέκα ημέρες ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός από χιλιάδες ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων. Από κατασκευαστές περιπτέρων, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μεταφορικές εταιρίες, οδηγούς οχημάτων και μηχανημάτων, μέχρι συνεργεία καθαρισμού, εταιρίες επίπλων και φύλαξης», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης και προσθέτει ότι «αντίστοιχα, απασχολούνται διαφορετικοί κλάδοι για την προβολή εκθετών, διαφημιστικές εταιρίες, γραφίστες και τυπογράφοι, καθώς και η «βιομηχανία» του θεάματος που οργανώνει τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις και συναυλίες που πλαισιώνουν τη διοργάνωση. Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν οι εποχιακοί εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για το συγκεκριμένο από τη ΔΕΘ-Helexpo ή απασχολούνται στα καφέ και στα κυλικεία του εκθεσιακού χώρου ή στα περίπτερα».
Ο έμπειρος manager της ΔΕΘ δεν έκρυψε πως πίστευε ότι μπορούσε να διοργανωθεί μία έκθεση με αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά όπως έσπευσε να σημειώσει «από τη στιγμή όμως που το λένε οι επιστήμονες, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά». Συμπλήρωσε δε, πως δεν γινόταν να καθυστερήσει και άλλο η λήψη της απόφασης, για το τί θα γίνει με τη φετινή 85η ΔΕΘ, καθώς οι εκθέτες και δη οι περίπου 60 επιχειρήσεις από τη Γερμανία που ήταν τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης, θα έπρεπε να αρχίσουν να στέλνουν τα εκθέματά τους και «δεν γινόταν να τους το πούμε την τελευταία στιγμή πως η Έκθεση ακυρώνεται».