Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στους 17.000 οι φάκελοι στα Σχέδια Βελτίωσης

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 656o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Ιουνίου μαζί με ειδικό ένθετο για τη φορολογία αγροτών.

Στους 17.000 οι φάκελοι στα Σχέδια Βελτίωσης

0
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

Επικαιρότητα

• Αβαντάζ στη βιοµηχανική κάνναβη η µεταποίηση και η νέα ΚΑΠ σελ. 38-39

Επενδύσεις

• Θα ξεφουσκώσει ο πραγµατικός αριθµός αιτήσεων στα Σχέδια σελ. 16

Εμπορεύματα

• Δίνουν 40 λεπτά στα Spring Bell και Spring Lady επιτραπέζια ροδάκινα σελ. 22

 

Editorial

Όπως και να εξελιχθούν από δω και μπρος τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, το βέβαιο είναι ότι ο προϋπολογισμός έχει ήδη συμπιεστεί και οι περικοπές στις ενισχύσεις των αγροτών θα είναι σημαντικές τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο πυλώνα.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι άμεσες ενισχύσεις θα μειωθούν κοντά στο 10%, ενώ στο πεδίο των διαρθρωτικών προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτικό τομέα η μείωση των κονδυλίων μπορεί να προσεγγίσει και το 25%. Οι τεχνικές δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη να διαχειριστούν την κατάσταση, δεν είναι παρά μια τακτική για την εκτόνωση της κατάστασης, δηλαδή ένας τρόπος να θολώσουν τα νερά και να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Στην ίδια κατεύθυνση αποβλέπει και η επιβολή πλαφόν της τάξεως των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο κοινοτικής ενίσχυσης, μια διαδικασία η οποία, όπως οι ίδιοι οι εισηγητές παραδέχονται, αφήνει περιθώρια για παράκαμψη του σκοπέλου (τεμαχισμός εκμετάλλευσης).

Δύσκολα θα δουλέψει κι αυτή τη φορά ο όρος του «αυθεντικού ή πραγματικού», όπως λέγεται αγρότη, κάτι σαν τον «ενεργό αγρότη» της προηγούμενης περιόδου, επιλογή η οποία, ως γνωστόν, δεν κατάφερε να απομακρύνει ούτε τους «αγρότες του καναπέ» από τα διαθέσιμα για ενισχύσεις πιστοποιημένων παραγωγών κοινοτικά κονδύλια.

Οι Βρυξέλλες έχουν πάντα έναν τρόπο να φέρνουν τις αλλαγές… στα μαλακά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν θα δυσκολέψουν πολύ τους Έλληνες αγρότες και χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι οικονομικές ενισχύσεις προηγούμενων δεκαετιών δεν έπιασαν τόσο, αντίθετα ενθάρρυναν την κατανάλωση και πολλαπλασίασαν τις εισαγωγές.

Τώρα, αν δεν είναι πολύ αργά, θα είναι πολύ δύσκολα. Τουλάχιστον με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται για το ορατό μέλλον, λόγω της δυναμικής εισόδου στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, μεγάλων χωρών από την  Αφρική και την Ινδική χερσόνησο. 

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία