BACK TO
TOP
Τρίμματα

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν

Στη ζωή έχει αποδειχθεί ότι κερδίζουν αυτοί που διεκδικούν. Και µετά, όπως έλεγε και ο Μάλκολµ Χ, το µέλλον ανήκει σ’ αυτούς που το προετοιµάζουν. Στην περίπτωσή σας, στην περίπτωσή µας, φίλοι αγρότες δεν συµβαίνει τίποτα από τα δύο. Και ο χρόνος περνάει.

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

61
0

Υπάρχει λόγος

Έχω γινει κάτι παραπάνω, επικριτικός και καυστικός αυτές τις µέρες, γιατί πιστεύω βαθιά µέσα µου ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Και ήταν πραγµατικά ευκαιρία, αυτή τη φορά, να αξιοποιηθεί κατάλληλα το περιβάλλον για τον επαναπροσδιορισµό του ρόλου των αγροτών για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονοµίας στη χώρα µας.

Υπάρχει χώρος

Πρωτον γιατί αναδεικνύεται η συµβολή τους στη διατροφική επάρκεια και δεύτερον, γιατί, το πιο χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας των ευρωπαϊκών κανόνων, δίνει στη χώρα µας κάποιες δυνατότητες να διορθώσει πράγµατα τα οποία έχουν ξεκινήσει στραβά και µε τον καιρό έχουν κακοφορµίσει.

Οι καλύτεροι

τι χρειαζεται για να γίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα αγαθές προθέσεις και ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Ακολούθως, αυτό που έγινε και µε την αντιµετώπιση του κορωνοϊού! Να κληθούν οι καλύτεροι, επιστήµονες κατά βάση και να αφεθούν ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους. Έχω την εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν. Υπάρχουν στο χώρο της επιστηµονικής κοινότητας φωτεινά µυαλά και καταρτισµένοι τεχνοκράτες που είναι σε θέση να µετρήσουν τις δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας και να προτείνουν τεκµηριωµένα εναλλακτικούς δρόµους για µια ελπιδοφόρα επανεκκίνηση. Εδώ, όχι στο Hollywood!

Χωρίς εµένα

Με τους κοντουσ, τους Γιαννακάκηδες, τους Σατολιάδες και τους Κουτσουπιάδες δεν γίνεται δουλειά! Για να προλάβω παρεξηγήσεις, αναφέροµαι στον κοινό σχεδιασµό της επόµενης µέρας και όχι στη διαχείριση της πεζής καθηµερινότητας. Μπορεί οι παραπάνω, γι’ αυτό που κάνουν στον τόπο τους και στην οργάνωσή τους, να είναι οι καλύτεροι. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος τώρα και ο χώρος σήµερα, είναι ένα αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο. Επιστηµονικά τεκµηριωµένο, πρακτικά εφαρµόσιµο και οικονοµικά αποτελεσµατικό. Ιδέες µπορούν να καταθέσουν οι πάντες! Προτάσεις θα κάνουν οι επιστήµονες! Τις αποφάσεις θα τις πάρει η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία!

Εκτός ισορροπίας

θα µου πείτε γιατί αυτό δεν έγινε µέχρι τώρα; Πρώτον γιατί υπήρχαν κάποια αποθέµατα. Και δεύτερον γιατί κανείς δεν ήθελε να διαταράξει την λεπτή ισορροπία γύρω από το σύστηµα εξουσίας το οποίο έκαστος υπηρετούσε. Τώρα, όλα δείχνουν ότι η ισορροπία χάλασε και το παιχνίδι δεν µπορεί να ξαναστηθεί µε την ίδια σηµαδεµένη τράπουλα!

Ο πρωτογενής

Το ίδιο και τα... αποθέµατα. Λιγοστεύουν επικίνδυνα! Και δεν αναφέροµαι φυσικά στα αποθέµατα τροφίµων στα super market. Μιλάω για τα πραγµατικά αναπτυξιακά αποθέµατα. Αν το παιχνίδι της οικονοµίας είναι, όπως λένε, ανάγκη να αρχίσει ξανά από την αρχή, τότε ο πρωτογενής τοµέας εκ της φύσεώς του µετέχει πρώτος!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία