BACK TO
TOP
Τρίμματα

Δεν αρκεί το φιλότιμο

Τα παιχνίδια δεν κερδίζονται µε την έµπνευση της στιγµής, αλλά από την προετοιµασία.Το αποτέλεσµα του τελικού στο Μουντιάλ του Κατάρ έδειξε καθαρά ότι η καλοκουρδισµένη µηχανή του Μέσι είχε το πάνω χέρι, παρά τα τροµερά ξεσπάσµατα του Εµπαπέ. Τα λέω όλα αυτά γιατί και στον αγροτικό τοµέα δεν αρκούν οι όποιες εµπνευσµένες κινήσεις Γεωργαντά στη διαχείριση της καθηµερινότητας. Απαιτείται σχεδιασµός σε βάθος και σταθερή πλεύση µε σαφή προσανατολισµό.

panagos01_4_2_2_3

170
0

Ρωµαίικο φιλότιµο

Από εποχής Μητσοτάκη του πρεσβύτερου, πλανάται µια ρητορική που θέλει τις κυβερνήσεις να σκύβουν µε ενδιαφέρον στα θέµατα της κτηνοτροφίας. Ουδέποτε, βέβαια, υπήρξε ένα σοβαρό σχέδιο για την ελληνική κτηνοτροφία. Ό,τι έγινε, έγινε από το φιλότιµο των κτηνοτρόφων και κάποια ενδεχοµένως βοήθεια από τον µεταποιητικό κλάδο, δηλαδή από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κρεµάνε τις κάπες

Χρόνια τώρα ακούµε τους ειδικούς να λένε ότι είναι κρίµα να µην αξιοποιούνται τα απίθανα από πλευράς βιοποικιλότητας ορεινά βοσκοτόπια της χώρας µας. Κι όµως η ορεινή κτηνοτροφία γνωρίζει την απόλυτη εξαθλίωση, οι τελευταίοι περήφανοι µετακινούµενοι αιγοπροβατοτρόφοι εγκαταλείπουν το σπορ, ακόµα και οι τεράστιες δυνατότητες που έδινε ο κανονισµός OMNIBUS του 2017 για τις ορεινές κυρίως, επιλέξιµες, χορτολιβαδικές εκτάσεις, αποτέλεσαν αντικείµενο εκµετάλλευσης από επιτήδειους που δεν είχαν καµιά σχέση µε την αγροτική παραγωγή.

Τελευταία ευκαιρία

Ερχόµαστε λοιπόν στο σήµερα. Η πράσινη µετάβαση την οποία επιχειρεί και µάλιστα µε επιµονή η Ευρωπαϊκή Ένωση, µπορεί να δυσκολεύει µέχρι ένα βαθµό µε γραφειοκρατικές διαδικασίες την πρόσβαση σε κοινοτικές ενισχύσεις, την ίδια στιγµή ωστόσο, εξελίσσεται σε µοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα µας. Κι αυτό γιατί, το µοντέλο εντατικής παραγωγής που ακολουθούν εδώ και χρόνια οι βορειοευρωπαίοι, και ειδικά οι Κάτω Χώρες, πνέει τα λοίσθια. Ήδη η Ολλανδία αποφάσισε να διαθέσει περί τα 23 δισ. ευρώ, προκειµένου να πείσει µε γενναία αποζηµίωση έναν στους τέσσερις αγελαδοτρόφους – βοοτρόφους της χώρας να κλείσουν τις φάρµες τους.

Όταν πετούν οι γερανοί 

Τι σηµαίνει αυτό; Ότι δηµιουργείται στην αγορά αγελαδινού γάλακτος και κρέατος ένα τεράστιο κενό. Εξαιτίας αυτού του κενού, αφενός θα αυξηθούν οι τιµές παραγωγού στα αντίστοιχα προϊόντα πανευρωπαϊκά, αφετέρου δίδεται η ευκαιρία σε κάποιους άλλους παραγωγούς σε κάποιες άλλες χώρες να κινηθούν δραστήρια, ώστε να καλύψουν αυτό το κενό. Η Ελλάδα έχει µεγάλα περιθώρια να κάνει κάτι σ’ αυτό το θέµα. Αφενός µε τη συστηµατική ανάπτυξη των εκτροφών βοοειδών ελεύθερης βοσκής και µε κατεύθυνση της κρεοπαραγωγή, αφετέρου µε την περαιτέρω συστηµατοποίηση και τις ολοκληρωµένες επενδύσεις σε σύγχρονες κλειστές µονάδες γαλακτοφόρου  αγελαδοτροφίας.

Όλα πράσινα

Αν µάλιστα -στις τελευταίες- γίνουν όλα όπως πρέπει (βιολογικές ζωοτροφές, βιοαέριο κ.α.), τότε θα µπορούµε να µιλάµε για δηµιουργία πράσινων µονάδων µε ελάχιστο ή και µηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Στη νέα «πράσινη εποχή» η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει το πλεονέκτηµά της ότι τόσα χρόνια είχε µείνει πίσω. Σήµερα µπορεί να τα κάνει όλα σωστά και µε τις κατάλληλες προδιαγραφές. Αρκεί να υπάρχει σχεδιασµός, αρκεί να µην γυρίζουµε τα χωριά µόνο προς άγραν ψήφων, δηλαδή, χωρίς να διαθέτουµε ένα δουλεµένο πλάνο ανάπτυξης πολιτικών.

Καλώς τους χρυσοθήρες

Προαπαιτούµενο το πραγµατικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Όχι να χαλάµε δύο για να φτιάξουµε ένα. Όπως για παράδειγµα, η «µεθόδευση» που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό, ώστε να παραδοθεί σε «αστική εκµετάλλευση» το αγρόκτηµα 1.300 στρεµµάτων του Γεωπονικού Τµήµατος του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος της αγροτικής παραγωγής έχει ανάγκη από έρευνα και χρειάζεται τους αποδεικτικούς αγρούς. ∆ιαµάντια όπως το Αγρόκτηµα της Θέρµης καλό είναι να βγαίνουν στην επιφάνεια, όχι να «σκοτώνονται» στη «µαύρη αγορά».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία