Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Green reports

Ψηλά η ελαιοκράμβη, προβλέπει η Commerzbank

Προσδοκίες για υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιµών για τα προθεσµιακά συµβόλαια ελαιοκράµβης που αναµένεται να αγγίξουν το νέο έτος κατά µέσο όρο τα 385 ευρώ ο τόνος στο Χρηµατιστήριο Euronext στο Παρίσι εξέφρασε στις αρχές ∆εκεµβρίου η Commerzbank, η δεύτερη µεγαλύτερη τράπεζα της Γερµανίας.

Ανοδικά οι ελαιούχοι σπόροι, πτωτικά η σόγια, σύμφωνα με το USDA

0
0
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για αύξηση κατά 15 ευρώ ο τόνος σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, σύµφωνα µε τους αναλυτές της τράπεζας. Μάλιστα, η Commerzbank προβλέπει ότι τα προθεσµιακά ελαιοκράµβης µπορεί το διάστηµα Οκτωβρίου 2016 - ∆εκεµβρίου 2016 να φτάσουν και µέχρι τα 390 ευρώ ο τόνος.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις 9 ∆εκεµβρίου 2015, τα προθεσµιακά Νοεµβρίου 2016 στο Euronext για το προϊόν δεν ξεπερνούσαν τα 366,50 ευρώ ο τόνος.  «Το γεγονός ότι αναµένεται ένα παγκόσµιο έλλειµµα παραγωγής για το 2015/2016 µετά από µια περίπου ισορροπηµένη σεζόν το 2014/2015 οδήγησε τις τιµές της ελαιοκράµβης να έχουν πιο υψηλές προοπτικές σε σχέση µε την τιµή της σόγιας», υποστηρίζει η Commerzbank. «Περιµένουµε ότι η ελαιοκράµβη θα διατηρήσει το πλεονέκτηµά της, λόγω της µικρότερης παγκόσµιας προσφοράς», προσθέτει η τράπεζα.

Επίσης, υποστηριχτικά στις τιµές αναµένεται να επιδράσει η επιβράδυνση µετά από 3 χρόνια των φυτεύσεων ελαιοκράµβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που είναι κορυφαία παραγωγός και εισαγωγέας του προϊόντος, αλλά και µείωση έως και 30% στις φυτεύσεις της Ουκρανίας. Συγκεκριµένα, στην ΕΕ το 2016 αναµένεται το 2016 να παραχθούν 20,992 εκατ. τόνοι έναντι 21,336 εκατ. τόνων το 2015 (-1,6%), µε βάση τα στοιχεία των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca. Οριακή µείωση θα έχει και η παραγωγή ελαιοκράµβης της Ελλάδας, καθώς το νέο έτος θα παραχθούν 19.600 τόνοι (-1,01%), από τους 19.800 τόνους το 2015

Υπενθυµίζεται, τέλος, ότι η δηµοτικότητα της ελαιοκράµβης στην ΕΕ έπεσε µετά τις απαγορεύσεις από την Κοµισιόν της χρήσης νεονικοτινοειδών, που θεωρούνται από αρκετούς αγρότες ως απαραίτητα για την εξασφάλιση των αποδόσεων αυτής της καλλιέργειας.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία