BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αγροτικά ακίνητα, υπερταμείο και εκκλησιαστική περιουσία

Από τις Σέρρες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αγροτικών ακινήτων που πρόκειται να περάσουν ή έχουν ήδη περάσει (κανείς δεν έχει απαντήσει ακόµα µε σαφήνεια) στο Υπερταµείο των δανειστών.

akinita-araxwvitis-papades

Χρήστος Διαμαντόπουλος

10
0

Αν και το θέµα φαίνεται να βρίσκεται µόνο στην αρχή του, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόµενο διάστηµα η ιστορία αυτή θα απασχολήσει τους εµπλεκόµενους µε τον πρωτογενή τοµέα αφού στον κατάλογο της Εταιρείας Ακινήτων ∆ηµοσίου (ΕΤΑ∆ Α.Ε.) φιγουράρουν 23.928 ακίνητα συνολικής έκτασης 1.227.2927.641 m2 . Το πρόβληµα ωστόσο – που δυσχεραίνει την αποκωδικοποίησή τους - είναι ότι στην απόφαση  Τσακαλώτου (ΦΕΚ  B 2317/19.6.2018) στην οποία παρουσιάζονται τα συνολικά 10.119 που πρόκειται να περάσουν στο Υπερταµείο, εµφανίζονται µόνο οι κωδικοί Αριθµοί Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ). 

Όπως και να έχει το πράγµα όµως τα αγροτικά ακίνητα που θα περάσουν στα χέρια των δανειστών θα είναι αρκετά και ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η νέα πολιτική ηγεσία της Βάθη  (υπουργός και υφυπουργός, κα. Τελιγιορίδου) πέρασαν τις τελευταίες ηµέρες την πόρτα της Μητρόπολης Αθηνών προκειµένου να συναντηθούν µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυµο.

Διακατεχόμενες εκτάσεις και δασικοί χάρτες στη συνάντηση Ιερώνυμου με Αραχωβίτη

Aπό νέα βάση αφού αλλάξαν οι συσχετισµοί στην πλατεία Βάθη δείχνει να αντιµετωπίζει η Ιερά Σύνοδος τα θέµατα της εκκλησιαστικής περιουσίας και των «γκρίζων ζωνών» ακινήτων που διεκδικεί µε το δηµόσιο. Τα ζητήµατα που είναι ανοικτά και άπτονται και τον αρµοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν κυρίως προβλήµατα κυριότητας καθώς υπάρχουν εκτάσεις που δεν έχει διευκρινιστεί το καθεστώς ιδιοκτησίας τους αλλά και οι νέοι δασικοί χάρτες, οι οποίοι αν τεθούν σε ισχύ τότε µεγάλο τµήµα εκκλησιαστικής περιουσίας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί δασικό.

Υπενθυµίζεται ότι για το θέµα η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει υπόµνηµα στην  προηγούµενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την εξαίρεση των νοµικών προσώπων της Εκκλησίας και την παραµονή στο παλιότερο καθεστώς των δασικών χαρτών.

Εκκλησιαστική περιουσία

Στο πνεύµα αυτό, και η πρόσφατη συνάντηση µε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυµο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτης, κατά την οποία συζητήθηκαν – σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση της Βάθη – θέµατα που άπτονται των αρµοδιοτήτων του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζονται ποια είναι αυτά. Μετά την συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή, ο υπουργός, τόνισε: «συζητήσαµε ζητήµατα που απασχολούν την εκκλησία και άπτονται του υπουργείου µου. Είχαµε µια πολύ εποικοδοµητική συνάντηση όπως έχουµε πάντα, άλλωστε, παναγιότατε. ∆ροµολογήσαµε σε κάποια πράγµατα τα επόµενα βήµατα, πώς θα κινηθούµε».

Από την πλευρά του ο Aρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυµος, αφού ανέφερε ότι έχει ασχοληθεί µε το θέµα της εκκλησιαστικής περιουσίας, την ιστορία και τα προβλήµατά της τόνισε, µεταξύ άλλων, ότι «αναζητούµε πάντοτε να ακουµπήσουµε κάπου από πλευράς πολιτείας, ώστε αυτά τα προβλήµατα να βρουν λύση». Η σηµερινή συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε τον Αρχιεπίσκοπο ήταν η πρώτη µε την ιδιότητα του υπουργού καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης «έχουν προηγηθεί και άλλες µε την ιδιότητα του µέλους της ∆ιακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας». Λίγες ηµέρες µετά και η υφυπουργός, Ολυµπία Τελιγιορίδου πέρασε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής. Από το λακωνικό δελτίο Τύπου της υφυπουργός το µόνο που αναφέρθηκε ήταν ότι «ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχαν στο παρελθόν µε την κ. Τελιγιορίδου».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές