BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αναποδογυρίσματα στην παγκόσμια ζήτηση χοιρινού λόγω πανώλης

Η εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ASF) στην Κίνα – και πιο πρόσφατα στο Βέλγιο (κοντά στη Γαλλία και τη Γερμανία) – έχει αλλάξει σημαντικά το μέλλον της βιομηχανίας χοιρινών σε όλο τον κόσμο. Οι προοπτικές για βελτιωμένη εξαγωγική ζήτηση έχουν διευρυνθεί μετά τα πρόσφατα γεγονότα ενώ η πιθανότητα η αρρώστια να εξαπλωθεί έχει αυξηθεί σημαντικά, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Rabobank σύμφωνα με την οποία οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές θα φτιάξουν αποθέματα όπου αυτό είναι δυνατόν και θα αναζητήσουν προμηθευτές που δεν έχουν πληγεί από τη νόσο.

rabo_pigs

10
0

Η εξάπλωση του ιού στην Κίνα είναι γρήγορη και σοβαρή

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Κίνα ανέφερε 20 περιπτώσεις Αφρικανικού Πυρετού των Χοίρων (ASF) σε εφτά επαρχιακές περιοχές. Δεδομένης της ευρείας διασποράς των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, δεν θεωρείται πιθανό ότι η συγκεκριμένη αρρώστια έχει τιθασευθεί και επιπλέον κρούσματα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους. Για να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού, η Κίνα έχει περιορίσει την κίνηση των ζώων στις εφτά περιοχές όπου υπήρξαν κρούσματα, όπως και στις έντεκα γειτονικές τους.

Ενώ οι μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ξεκάθαρες, αυτό που ξέρουμε σήμερα είναι ότι η ανακοπή της μεταφοράς των ζώων μέσα στην Κίνα δημιούργησε σημαντική αναστάτωση στις προμήθειες ζώων και/ή χοίρων. Παράλληλα, από τη στιγμή που επιβλήθηκε η απαγόρευση στη μεταφορά οι τιμές στα αστικά κέντρα, όπως και στις περιοχές της ανατολικής και νότιας Κίνας χωρίς άμεσα διαθέσιμη παραγωγή, είδαν μέχρι και 40% αύξηση στις τιμές. Αν χρησιμοποιήσουμε σαν σημείο αναφοράς τις απώλειες σε κοπάδια του 2007 με το Aναπαραγωγικό και Aναπνευστικό Σύνδρομο των Χοίρων (PRRS) είναι πιθανό να βγει ως συμπέρασμα ότι ένα κενό στις προμήθειες της τάξης των δύο με τρεις εκατομμύρια τόνους μπορεί να προκύψει τους ερχόμενους μήνες.

Μια έξαρση στην Ευρώπη ενδέχεται να αποδειχθεί το ίδιο σοβαρή

Η ανακάλυψη στις 13 Σεπτεμβρίου νεκρών άγριων χοίρων θετικών στον αφρικανικό πυρετό στα νότια του Βελγίου είναι αιτία σοβαρής ανησυχίας. Ο πληθυσμός των άγριων χοίρων στην περιοχή είναι μεγάλος και εάν η αρρώστια τον έχει ήδη προσβάλει θα είναι δύσκολο να ανασχεθεί η εξάπλωσή της.

Αναμένουμε – σημειώνει η Rabobank στην ανάλυσή της – Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να απαντήσουν με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας αλλά εάν οι άγριοι χοίροι μεταδώσουν τον ιό σε εξαγωγικές χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, το παγκόσμιο εμπόριο ίσως επηρεαστεί πολύ. Οποιαδήποτε αναστάτωση στις εξαγωγές των κορυφαίων Ευρωπαίων εμπορικών εταίρων θα άφηνε λίγες επιλογές στην Ασία.

Καμμία περιοχή με παραγωγή χοιρινού δε θα μείνει ανεπηρέαστη

Για τους παραγωγούς και όσους ασχολούνται με την επεξεργασία του χοιρινού στη Βόρεια Αμερική, αυτή η εξέλιξη προσφέρει λόγους για να είναι κανείς τόσο ανήσυχος όσο και αισιόδοξος.
Για τους παραγωγούς χοίρων στις ΗΠΑ, όπως στον Καναδά και τη Βραζιλία, η Rabobank αναμένει η αναταραχή στις σημαντικές περιοχές παραγωγής χοιρινού να δημιουργήσει εξαγωγικές ευκαιρίες. Αρχικά, αυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη μορφή 'αγορών πανικού' (panic buying) από πελάτες που ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα και το κόστος του χοιρινού. Μέχρι τις αρχές του 2019 η Rabobank περιμένει ότι οι αγορές θα έχουν μια καλύτερη κατανόηση της νόσου και των σχετιζόμενων εισαγωγικών αναγκών. Πολλά εξαρτώνται από το αν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, που επί του παρόντος τροφοδοτούν το 35% των παγκόσμιων εξαγωγών χοιρινού, θα παραμείνουν  χωρίς τον ιό. Εάν ο τελευταίος εξαπλωθεί στην Ευρώπη μέσω του πληθυσμού των άγριων χοίρων, η Rabobank θεωρεί ότι θα μπορούσε να παρατηρηθεί σημαντική ζήτηση για εξαγωγές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βραζιλία όπως και αρκετά μεγάλη ζήτηση για ανταγωνιστικές πρωτεΐνες προερχόμενες από μοσχάρι, κοτόπουλο και θαλασσινά.

Ωστόσο, η πιθανή εξάπλωση της νόσου στην Ασία και/ή την Ευρώπη αποτελεί επίσης κίνδυνο για τους παραγωγούς στη Βόρεια και Νότια Αμερική, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση. Προσπάθειες να εντοπιστούν και να απομονωθούν όλοι οι πιθανοί τρόποι μετάδοσης είναι σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ η βιομηχανία συνεργάζεται με ειδικούς στην υγεία των ζώων και το εμπόριο για να διασφαλίσει ότι έχουν απομονωθεί πιθανές πύλες εισόδου. Οι ζωοτροφές, οι θήκες και οι εισαγωγές μολυσμένου κρέατος ελέγχονται εξονυχιστικά.

Τι θα γίνει από δω και πέρα;

Συνεχίζοντας την ανάλυσή της η Rabobank εκτιμά ότι οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές θα φτιάξουν αποθέματα, όπου αυτό είναι δυνατό, και θα αναζητήσουν προμηθευτές που δεν έχουν πληγεί από τη νόσο. Αυτό ίσως αποδειχτεί επωφελές για τους εξαγωγείς της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, όπως και για τους προμηθευτές μοσχαρίσιου κρέατος και πουλερικών. Η Κίνα και όσα μέρη της Ευρώπης έχουν επηρεαστεί θα επικεντρωθούν στην απομόνωση και τον περιορισμό των πηγών της μόλυνσης. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες να αποκατασταθούν τα αποθέματα είναι πιθανό να χρειαστεί μήνες. Στο μεταξύ, οι καταναλωτές στην Κίνα ενδέχεται να εγκαταλείψουν το πιο ακριβό και λιγοστό χοιρινό και να προτιμήσουν εναλλακτικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, το λευκό ψάρι ιχθυοτροφείου ή ακόμη το μοσχαρίσιο κρέας. Σε ζώνες όπου δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή αναμένονται ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας και έλεγχοι για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παρουσία στις εξαγωγές.

Παρόλο που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα όλα τα δεδομένα για το πώς η νόσος θα εξαπλωθεί τους ερχόμενους μήνες, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η έκταση του πιθανού αναποδογυρίσματος στη ζήτηση και του κινδύνου μετάδοσης πιθανώς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, καταλήγει η ανάλυση της Rabobank.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές