BACK TO
TOP
Θεσμικά

Θεσμικό πλαίσιο και κόστος τροχοπέδη στην ψηφιακή γεωργία

Στα σπάργανα παραµένει προς ώρας στον εγχώριο πρωτογενή τοµέα η ενσωµάτωση «εργαλείων» ευφυούς γεωργίας και εφαρµογών τεχνητής νοηµοσύνης, που φέρνουν, πάντως, λύσεις σε υπαρκτά και δυσεπίλυτα προβλήµατα της γεωργίας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της.

pshfiakh-gewrgia

Λεωνίδας Λιάμης

216
0

Θεσμικό πλαίσιο και κόστος τροχοπέδη στην αξιοποίηση λύσεων ψηφιακής γεωργίας

Αν και εµφανώς έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα τα τελευταία 3-5 χρόνια, κυρίως µε αιχµή την αξιοποίηση drones και ροµποτικών συστηµάτων στο κοµµάτι της στοχευµένης άρδευσης, φυτοπροστασίας και λίπανσης, υπάρχει ακόµη πολύς δρόµος να διανυθεί, για να µπορεί να ειπωθεί ότι οι λύσεις αυτές τείνουν να αποκτήσουν σηµαντική υπόσταση ως µέρος της αγροτικής µας πρακτικής.

Παράγοντες όπως το υψηλό για την ώρα κόστος κτήσης αυτών των νέων τεχνολογιών, ο τρόπος διαχείρισης και η ακρίβεια των δεδοµένων, που αποκτώνται από το έδαφος και την καλλιέργεια, η αποτελεσµατικότερη αξιοποίησή τους, αλλά και η ενστικτώδης διστακτικότητα των αγροτών σε τεχνολογικούς νεωτερισµούς, είναι ορισµένοι από τους λόγους που εξηγούν την αργή υιοθέτησή τους στην αγροτική πραγµατικότητα.

Το µέλλον, ωστόσο, δείχνει ότι η επανάσταση που έρχεται είναι µεγάλη και συν τω χρόνω αναµένεται να επιβληθεί µε αυξανόµενους ρυθµούς και στη χώρα µας, όπου τα επόµενα λίγα χρόνια εκτιµάται ότι θα δούµε και αυτόνοµα οχήµατα, όπως επίσης και ροµποτικές πλατφόρµες, που θα κάνουν περισσότερες από µια εργασίες στο χωράφι.

Απλώς απαιτείται υποµονή, συντονισµός µεταξύ των εµπλεκόµενων σε όλη την αλυσίδα, αλλά και συνέργειες, έχοντας ως γνώµονα ότι η Ρώµη δεν χτίστηκε σε ένα χρόνο, καθώς επίσης και ότι η τεχνητή νοηµοσύνη θα βοηθήσει µεν τους αγρότες, ακόµη και στις πιεστικές προκλήσεις που βάζει η κλιµατική αλλαγή, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια.

Τα συµπεράσµατα αυτά εξήχθησαν κατά την ενηµερωτική εκδήλωση µε τίτλο «Πεδία δεδοµένων. Μοχλεύοντας την Τεχνητή Νοηµοσύνη για µια πιο έξυπνη γεωργία», που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης τεχνολογίας Beyond, µεταξύ 25-27 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη.

Χτίζοντας εµπιστοσύνη ξεπερνιέται η διστακτικότητα των αγροτών

«Ο βαθµός διείσδυσης των συστηµάτων ευφυούς γεωργίας είναι αργός ακόµη, αλλά µη ξεχνάµε ότι πριν από µια πενταετία ήταν µηδενικός. Η ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τοµέα προχωρά. Έχουµε ήδη τα GPS, αλλά και τα drones που έχουν µπει δυναµικά στη ζωή των Ελλήνων αγροτών, λόγω του χαµηλού, πλέον, κόστους κτήσης, ενώ και η νέα ΚΑΠ ενεργεί υποστηρικτικά στην υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων. Είδαµε το 2023 ότι από τους περίπου 650.000 αγρότες στη χώρα µας, περίπου 300.000 µπήκαν στο πρόγραµµα ψηφιακής γεωργίας», ανέφερε στην εισήγησή της η Μάχη Συµεωνίδου, εκτελεστική διευθύντρια της «AgroApps PC», εταιρείας που εξειδικεύεται σε εφαρµογές γεωργίας ακριβείας. Η ίδια υπογράµµισε πως παρά τη διστακτικότητα που παρατηρείται από τους αγρότες, αν τους δώσεις µια αποτελεσµατική τεχνολογική λύση, σε µια λογική τιµή, δεν έχουν λόγο να µην την πάρουν και ανεξαρτήτου ηλικίας οι όποιοι ενδοιασµοί ξεπερνιούνται γρήγορα. Αυτό όµως χτίζεται σιγά – σιγά και θωρακίζεται µε την κατάκτηση της εµπιστοσύνης.

Παρόµοια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή µας τοµέα, σε σχέση µε τις νέες τεχνολογίες, µετέφερε στη συζήτηση και ο Νίκος Φραγκάκης από το τµήµα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας «I know how», µια καινοτόµο ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει µεταξύ άλλων και ροµποτικά συστήµατα φυτοπροστασίας.

«Προς το παρόν το ποσοστό υιοθέτησης τέτοιων συστηµάτων πρακτικά είναι πολύ χαµηλό. Είναι όµως τεχνολογίες που προχωρούν γρήγορα και εκτιµώ πως στα επόµενα 3-4 χρόνια θα έχουµε και στην Ελλάδα πλατφόρµες που θα µπορούν να κάνουν ταυτόχρονα πολλές δουλειές στο χωράφι, όπως στοχευµένη λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία, αλλά και µηχανικό κλάδευµα και συγκοµιδή», ανέφερε ο κ. Φραγκάκης.

Καµία επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε σε έναν χρόνο

Για µια µεταβατική περίοδο που χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει και να γίνει µέρος της καθηµερινότητας των παραγωγών, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κώστας Κανδύλας, συνιδρυτής της εταιρείας Terra Robotics, που αναπτύσσει ένα παρελκόµενο ροµποτικό σύστηµα για την αντιµετώπιση σε πραγµατικό χρόνο και µε laser των ζιζανίων σε µια σειρά από καλλιέργειες.

«Θα πρέπει να έχουµε όλοι υποµονή, διότι µιλάµε για µια επανάσταση και καµία επανάσταση δεν ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο» συνέστησε ο οµιλητής και τόνισε ότι για την ώρα είναι αδύνατο να δούµε ευρεία και καθολική εφαρµογή των συστηµάτων ευφυούς γεωργίας διότι σε πολλές περιπτώσεις ακόµη πρόκειται για τεχνολογία που είναι ακριβή και χρειάζεται να βελτιωθεί, για να αυξήσει και την αποδοτικότητά της. «Υπάρχουν και τώρα ροµπότ που κάνουν συγκοµιδή καρπών σε διάφορες καλλιέργειες, ωστόσο είναι πιο αργά σε αυτή την εργασία από ό,τι οι άνθρωποι και αυτό δεν ευνοεί την επέκτασή τους. Θα πρέπει να βελτιωθεί η συγκεκριµένη τεχνολογία και κατόπιν θα την δούµε να εξαπλώνεται, διότι δεν βρίσκονται πλέον εύκολα και εργατικά χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κανδύλας. Συµπλήρωσε δε, πως «όλοι όσοι ασχολούµαστε µε το χώρο θέλουµε να δώσουµε λύσεις στα χέρια του αγρότη, ώστε να παράγει περισσότερο µε λιγότερες εισροές και µικρότερο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να µπορεί να αξιοποιεί το µειούµενο ανθρώπινο δυναµικό σε άλλες πιο παραγωγικές εργασίες στην εκµετάλλευσή του».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές