BACK TO
TOP
Θεσμικά

Να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας θέλει ο Χόγκαν

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν εκδήλωσε τη φιλοδοξία του να παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση με το βλέμμα στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.

hogan_chair

Αλίκη Χουλιάρα

0
0

Μιλώντας πρόσφατα σε σεμινάριο ηλεκτρονικής πλατφόρμας για Ευρωπαίους δημοσιογράφους που επικεντρώθηκε στις προτάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020, ο Επίτροπος Γεωργίας ανοιχτά εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει να χειρίζεται τα θέματα ευρωπαϊκής γεωργίας. «Θα ήθελα να ξαναείμαι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, εφόσον με επιλέξει ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας» είπε στα πλαίσια της εκδήλωσης.

Με συμπληρωματικές του δηλώσεις στο Agriland έκανε γνωστό ότι δεν έχει συζητήσει επίσημα αυτό το ενδεχόμενο με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Leo Varadkar.

Ο Χόγκαν, με καταγωγή από το Kilkenny στα νοτιοανατολικά της Ιρλανδίας, θεωρείται συμπαθής στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα για τη δουλειά του στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μετά το 2020 και για τις νομοθετικές του προτάσεις προκειμένου να απαγορευθούν Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές. Παρόλα αυτά - προσθέτει στο ρεπορτάζ της για το Agriland η Claire Mc Cormack, ακόμα και εάν πάρει το χρίσμα από τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό – πηγές της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου μεταφέρουν ότι η διατήρηση του τωρινού του χαρτοφυλακίου δεν θεωρείται πιθανή καθώς η απόφαση εναπόκειται στον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν, που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο παρελθόν, μόνο δύο απερχόμενοι Επίτροποι Γεωργίας παρέμειναν στις θέσεις τους μετά τη λήξη της πρώτης τους θητείας. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται να «επιτρέπεται νομικά» και θα πρέπει να εξεταστεί σε περίπτωση που η υποψηφιότητα Χόγκαν τεθεί στο τραπέζι.

Παράλληλα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Φιλ Χόγκαν εμφανίζεται να ενδιαφέρεται και για το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου.

Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες κόντρα στη δική του από το κεντροδεξιό κόμμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Fine Gael, ακούγεται ότι η Frances Fitzerald που έχει διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης και Ισότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης (2014-2016) ενδέχεται να μετακομίσει στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το Κολλέγιο

Τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά όργανα θα δουν σημαντικές αλλαγές το 2019 μετά την εκλογή των νέων Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, της ΕΚΤ και στην ευρωβουλή.

Κάθε πέντε χρόνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους επικεφαλείς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων – προτείνει έναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Κομισιόν στην ευρωβουλή, με βάση τη σύνθεσή της μετά τις ευρωεκλογές.

Συνήθως οι επιλογές γίνονται από τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην ευρωβουλή – επί του παρόντος αυτή είναι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει το Fine Gael.

Εάν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ευρωβουλής υποστηρίξει την υποψηφιότητα, αυτός/ή εκλέγεται.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος, στη συνέχεια, επιλέγει πιθανούς αντιπροέδρους και Επιτρόπους με γνώμονα τις προτάσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Η λίστα των επιλαχόντων πρέπει να εγκριθεί από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο αριθμός των Επιτρόπων είναι συνολικά 28 – ένας από το κάθε κράτος-μέλος, ωστόσο είναι ευθύνη και αρμοδιότητά τους να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της ΕΕ στο σύνολό της και όχι των χωρών ξεχωριστά.

Αυτή η ομάδα που είναι γνωστή ως το Κολλέγιο, έχει για επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Η Κομισιόν λειτουργεί σαν «υπουργικό συμβούλιο» που δίνει σχήμα στη συνολική στρατηγική της ΕΕ, προτείνει νέους νόμους και πολιτικές, ελέγχει την εφαρμογή τους και διαχειρίζεται τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Σε κάθε Επίτροπο έχει ανατεθεί η ευθύνη συγκεκριμένων τομέων πολιτικής από τον Πρόεδρο.

Μικρή συμμετοχή

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μειώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά το 2014 αυτή η τάση κάπως ανακόπηκε, με τη συμμετοχή τότε να κυμαίνεται στο 42%.

Οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν το Μάιο του 2019, με το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν να αναμένεται να εκλεγεί κοντά στο Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μικρή συμμετοχή εξηγείται κυρίως από το αίσθημα που φαίνεται να έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι έχουν περιορισμένη συμμετοχή στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχει ήδη κάνει γνωστό ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ανακοίνωσε ένα νέο κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της Κομισιόν. Στην καρδιά αυτών των μεταρρυθμίσεων βρισκόταν ο πολιτικός ρόλος των Επιτρόπων. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ σημείωσε ότι θα ήθελε αυτοί να είναι σε θέση να παίξουν ‘ένα πιο σημαντικό ρόλο’ στις ευρωεκλογές του 2019.

Ο τελευταίος κώδικας συμπεριφοράς:

- Δίνει το δικαίωμα στους Επιτρόπους να θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές χωρίς να χρειάζεται να πάρουν άδεια αποχής από τα καθήκοντά τους όπως στο παρελθόν

- Αφήνει έναν Επίτροπο να είναι ο βασικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν

- Θέλει οι Επίτροποι να λογοδοτούν περισσότερο στους Ευρωπαίους πολίτες στις καθημερινές τους δραστηριότητες

- Δεν απαγορεύει στους Επιτρόπους να έχουν πολιτικούς ρόλους στα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

- Εναρμονίζεται με την πρακτική των χωρών μελών, σύμφωνα με την οποία οι απερχόμενες κυβερνήσεις παραμένουν στα καθήκοντά τους μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

- Και, όπως και ο προηγούμενος κώδικας, ζητά από τους Επιτρόπους να απέχουν προσωρινά από το Κολλέγιο εάν συμμετέχουν σε προεκλογική εκστρατεία εθνικών εκλογών

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές