BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου συμμετέχει και η ΠΟΓΕΔΥ

Σε μαζική απεργία και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση προχωρά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, αντιτιθέμενη στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019.

apergia_3

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

42
0

Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται μεταξύ άλλων όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο, με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού Δικαίου που εισάγει η παρ. 18 του Άρθρου 55. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με τη διάταξη αυτή, για πρώτη φορά σε Δημόσιες υπηρεσίες, θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως. Δηλαδή το συνεχώς μειούμενο προσωπικό των Δημοσίων Υπηρεσιών θα αντικαθίσταται σταδιακά -και λόγω της πολιτικής περιορισμού των προσλήψεων- με «ανακυκλούμενους» εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και περιορισμένου ωραρίου.

Στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου συμμετέχουν: 

  • ΑΔΕΔΥ (κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες)
  • ΟΛΜΕ (κλειστά τα σχολεία)
  • ΠΝΟ (δεμένα τα πλοία στα λιμάνια)
  • ΟΤΟΕ (κλειστές οι τράπεζες)

Η ΓΣΕΕ τελεί υπό προσωρινή διορισμένη από τα δικαστήρια διοίκηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Γι' αυτό και προσκάλεσε τις 150 Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στο δυναμικό της να λάβουν αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση. Το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) προκήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για την Τρίτη 24/9/2019, ενώ το Δ.Σ. του ΕΚΑ εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή να μετατοπίσει την 24ωρη απεργία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ανάλογη πρόσκληση προς τα σωματεία μέλη της αποστέλλει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία από τις 85 ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ και επίσης τελεί υπό προσωρινή Διοίκηση και δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Παράλληλα, με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχoυν η ΕΣΗΕΑ και τα ΜΜΕ (12:00 - 15:00). 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΠΟΓΕΔΥ:

23-09-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Εργαζόμενοι, δικαιώματα και περιβάλλον, θυσία γα τα κέρδη των λίγων –

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 24/9 και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εναρμονισμένη με τις επιθυμίες του ΣΕΒ και των "επενδυτών", για τα κέρδη των επιχειρηματιών, θυσιάζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, το περιβάλλον, την ασφάλεια τροφίμων και νερού.

Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας με βασική αρχή την ελεύθερη , χωρίς περιορισμούς άσκησή τους και χωρίς τήρηση βασικών προϋποθέσεων. Επίσης προτείνεται να πραγματοποιείται από ιδιωτικούς φορείς η εφαρμογή προτύπων , η πιστοποίηση και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα .

Σε συνέχεια προηγούμενων ανεφάρμοστων νομοθετημάτων δίνει την δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς να διενεργούν ελέγχους λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Η λειτουργία όμως των εγκαταστάσεων τροφίμων καθώς και η διαδικασία αδειοδότησης τους διέπεται από αυστηρότατη Ενωσιακή νομοθεσία γιατί η λειτουργία τους σχετίζεται άμεσα με τη Δημόσια υγεία. Το ίδιο αυστηρή Ενωσιακή νομοθεσία ισχύει και για τις εγκαταστάσεις  μεταποίησης ζωοτροφών. Επομένως είναι αδιανόητη η ένταξη των παραπάνω δραστηριοτήτων στο πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων το οποίο ανατρέπει συνολικά το σύστημα έγκρισης των επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών που έχει θεσπισθεί από την ΕΕ.

Επισημαίνουμε ότι, περαιτέρω απόπειρα απλοποίησης της διαδικασίας λόγω της ιδιαιτερότητας της ασκούμενης δραστηριότητας καθώς και της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και της καλής διαβίωσης των ζώων από μη εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα του κλάδου της αγροτικής παραγωγής.

Τέλος η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του έργου των Δημόσιων Γεωτεχνικών Υπηρεσιών , καθώς και στην ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Ελεγκτικού μηχανισμού , η οποία όπου επιχειρήθηκε οδήγησε σε επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και το Δημόσιο συμφέρον και επομένως δεν είναι ανεκτοί πειραματισμοί.

Εκτός και αν αυτές οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο πρόκειται να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες και όχι τη δήθεν «απλούστευση των διαδικασιών»….  

Ενδεικτικό της προωθούμενη πολιτικής είναι ότι οι Δ.Υ. που θα "καθυστερούν" την αδειοδότηση ή έγκριση των "επενδύσεων", θα τιμωρούνται με ελάχιστη ποινή την 3μηνη παύση από τη δουλειά τους. Η δουλειά μας, ο σχολαστικός έλεγχος των όρων που θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις, για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, θεωρείται "γραφειοκρατική αγκύλωση"! Η "ανάπτυξη" γίνεται συνώνυμο με την ασυδοσία των ιδιωτών.

Επιπλέον, στο «Αναπτυξιακό» Νομοσχέδιο, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς γίνονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990, που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(ΣΣΕ).

Στο Νομοσχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ψήφισε την αντιαπεργιακή διάταξη για το 50% + 1, ως προς την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της απεργοκτόνας πολιτικής, που αποτελεί και έναν από τους αντεργατικούς πυλώνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Με τη ρύθμιση που προωθεί, προβλέπεται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απόφαση κήρυξης απεργίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών και ζωντανών συζητήσεων με επιχειρήματα και αίσθημα συναδελφικής αλληλεγγύης, που εξασφαλίζεται στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, το κυρίαρχο Όργανο που τους αντιπροσωπεύει δηλαδή, και επιδιώκεται η λήψη της απόφασης για απεργία να γίνεται από μακριά, από τα γραφεία της εργοδοσίας ή της διοίκησης (με το δεδομένο της εργασιακής ζούγκλας, εργοδοτικής τρομοκρατίας και του αυταρχισμού των διοικήσεων ή την κάθε λογής πίεση που δέχεται καθένας όταν είναι απομονωμένος), προκειμένου να "ελέγχεται" το αποτέλεσμα. Επιχειρούν, με αυτό τον τρόπο, να κόψουν τους δεσμούς μεταξύ των εργαζομένων, να ακυρώσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ενημερώνονται και να συζητούν συλλογικά, να συνδιαμορφώνουν τα αιτήματά τους και το σχέδιο δράσης τους, να οργανώνουν τις απεργιακές και τις άλλες κινητοποιήσεις τους.

Στο Νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) στο Υπουργείο Εργασίας, όπου θα τηρούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν στα μέλη των οργανώσεων και των οργάνων διοίκησής τους. Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος της λειτουργίας και δράσης των σωματείων.

Το πολυνομοσχέδιο, επιπροσθέτως, ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης των αποφάσεών τους. Ο υπουργός Εργασίας με αποφάσεις του, καταστρατηγώντας ακόμα Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και το Ν. 1264/82, θα μπορεί να παραβιάζει αυθαίρετα στα πλαίσια του δόγματος “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” την αυτονομία και την αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο την παραπέρα βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται, επίσης, η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού Δικαίου που εισάγει η παρ. 18 του Άρθρου 55. Με τη διάταξη αυτή, για πρώτη φορά σε Δημόσιες υπηρεσίες, θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως. Δηλαδή το συνεχώς μειούμενο προσωπικό των Δημοσίων Υπηρεσιών θα αντικαθίσταται σταδιακά -και λόγω της πολιτικής περιορισμού των προσλήψεων- με «ανακυκλούμενους» εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και περιορισμένου ωραρίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, διαδηλώνοντας και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το συμφέρον της κοινωνίας και των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές